SABAH


 
HomeHome  Portal*Portal*  FAQFAQ  RegisterRegister  Log inLog in  
Selamat datang ke SBF, laman web berinfo dan membina minda rakyat Sabah ke arah perkongsian idea serta penggalakan pembangunan minda individu secara positif. Terdapat topik popular dalam forum ini yang hanya boleh diakses oleh ahli berdaftar sahaja. Semua lagu yang terdapat dalam laman web ini merupakan promosi sahaja. Sila ke kedai yang berhampiran untuk mendapatkan lagu tersebut. Semua post yang tidak sesuai atau melanggar peraturan berforum juga akan dipadam serta-merta demi menjaga nama baik SBF. Selamat berforum. Terima kasih. Admin SBF

Share | 
 

 Bagaimana merancang mendidik anak cara berkesan

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
TonduYutung
Senior SBF
Senior SBF


Female
Number of posts : 312
Age : 107
Location : Sabah
Job/hobbies : sleep....
Points : -9
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: Bagaimana merancang mendidik anak cara berkesan   Thu Aug 21, 2008 4:18 am

osmangbinladeng wrote:
TonduYutung wrote:
bukan sinang plk kan mo mendidik anak..... time kecik2 sa ni guntingal.... fening ibubapa sa kali jaga sa time tu Razz Razz Razz
sy ada cara tersendiri bah tundu...kalu ko mau anak ko indak mau merokok time umur 6 tahun ko kasih dia isap itu rokok..sampai dia batuk-batuk masuk ICU..na...jara sudah dia mau merokok tu...begitu jgk dengan syabu..ko ampai jak depan dia ko tulung dia bakar..sampai dia Kick..terus terjun longkang..masuk lagi ICU..bah begitu jak lah...

inda ku sangka .. kretip plk utak kwn ku sekor ni mendidik anak..... bah, ko suba dulu ka c experimen sama anak ko nanti..... berkesan ka inda hehehe Razz Razz Razz
Back to top Go down
osmangbinladeng
Senior SBF
Senior SBF


Number of posts : 318
Points : -9
Registration date : 2008-05-02

PostSubject: Re: Bagaimana merancang mendidik anak cara berkesan   Thu Aug 21, 2008 4:35 am

TonduYutung wrote:
osmangbinladeng wrote:
TonduYutung wrote:
bukan sinang plk kan mo mendidik anak..... time kecik2 sa ni guntingal.... fening ibubapa sa kali jaga sa time tu Razz Razz Razz
sy ada cara tersendiri bah tundu...kalu ko mau anak ko indak mau merokok time umur 6 tahun ko kasih dia isap itu rokok..sampai dia batuk-batuk masuk ICU..na...jara sudah dia mau merokok tu...begitu jgk dengan syabu..ko ampai jak depan dia ko tulung dia bakar..sampai dia Kick..terus terjun longkang..masuk lagi ICU..bah begitu jak lah...

inda ku sangka .. kretip plk utak kwn ku sekor ni mendidik anak..... bah, ko suba dulu ka c experimen sama anak ko nanti..... berkesan ka inda hehehe Razz Razz Razz
bah sudah sy buat sama anak kawan sy...sekarang ni umur anak dia 7 tahun...abis makan dia smoking sama daddy dia...sy cakap...sikit hari lagi ni masuk ICU lah anak ko ni...ko biar jak dia dulu...sy suruh lagi dia kasih rokok indon yg teda filter tu...biar ce[at efect dia...hehehe
Back to top Go down
TonduYutung
Senior SBF
Senior SBF


Female
Number of posts : 312
Age : 107
Location : Sabah
Job/hobbies : sleep....
Points : -9
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: Bagaimana merancang mendidik anak cara berkesan   Thu Aug 21, 2008 4:41 am

ini teknik ka c mati anak kai ni? hahhahaa...
bah2... ko bt lah msm ni sama anak ko nanti kie.... Razz Razz..
kalo anak ko, d alu-alukan Razz Razz
Back to top Go down
Admin
SBF Admin
SBF Admin


Number of posts : 337
Points : 19
Registration date : 2008-02-21

PostSubject: Re: Bagaimana merancang mendidik anak cara berkesan   Thu Aug 21, 2008 3:06 pm

osmangbinladeng wrote:
TonduYutung wrote:
bukan sinang plk kan mo mendidik anak..... time kecik2 sa ni guntingal.... fening ibubapa sa kali jaga sa time tu Razz Razz Razz
sy ada cara tersendiri bah tundu...kalu ko mau anak ko indak mau merokok time umur 6 tahun ko kasih dia isap itu rokok..sampai dia batuk-batuk masuk ICU..na...jara sudah dia mau merokok tu...begitu jgk dengan syabu..ko ampai jak depan dia ko tulung dia bakar..sampai dia Kick..terus terjun longkang..masuk lagi ICU..bah begitu jak lah...

Bah, jangan diamalkan cara ini, syabu ni akan menjadi ketagih jika kita pula yang menyuruh anak kita menggunakannya. Cegah sebelum parah.
Back to top Go down
http://sabah.forumotion.com
TonduYutung
Senior SBF
Senior SBF


Female
Number of posts : 312
Age : 107
Location : Sabah
Job/hobbies : sleep....
Points : -9
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: Bagaimana merancang mendidik anak cara berkesan   Fri Aug 22, 2008 3:06 am

dingar 2 usmang... jan coba2... Very Happy Razz Razz Razz
Back to top Go down
osmangbinladeng
Senior SBF
Senior SBF


Number of posts : 318
Points : -9
Registration date : 2008-05-02

PostSubject: Re: Bagaimana merancang mendidik anak cara berkesan   Fri Aug 22, 2008 11:08 am

TonduYutung wrote:
dingar 2 usmang... jan coba2... Very Happy Razz Razz Razz
antam jak bah
Back to top Go down
Monkey
SBF Advisor
SBF Advisor


Male
Number of posts : 1370
Age : 104
Location : ..
Job/hobbies : ..
Points : -47
Registration date : 2008-06-03

PostSubject: Re: Bagaimana merancang mendidik anak cara berkesan   Sat Aug 23, 2008 9:33 pm

osmangbinladeng wrote:
TonduYutung wrote:
dingar 2 usmang... jan coba2... Very Happy Razz Razz Razz
antam jak bah


jangan ko mulau mulau mo main antam jak laling osamang... Cool
Back to top Go down
http://jiwang.la/ratu17
TonduYutung
Senior SBF
Senior SBF


Female
Number of posts : 312
Age : 107
Location : Sabah
Job/hobbies : sleep....
Points : -9
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: Bagaimana merancang mendidik anak cara berkesan   Mon Aug 25, 2008 6:52 am

c usmang ni suka ckp ja bai tu tp yg bnar da inda brani n tia mo bt jg.. baik jg ba da ni... cuma da ni kuat men ja...kn usmang hehehe... Razz Razz Razz
Back to top Go down
Monkey
SBF Advisor
SBF Advisor


Male
Number of posts : 1370
Age : 104
Location : ..
Job/hobbies : ..
Points : -47
Registration date : 2008-06-03

PostSubject: Re: Bagaimana merancang mendidik anak cara berkesan   Mon Aug 25, 2008 12:48 pm

TonduYutung wrote:
c usmang ni suka ckp ja bai tu tp yg bnar da inda brani n tia mo bt jg.. baik jg ba da ni... cuma da ni kuat men ja...kn usmang hehehe... Razz Razz Razz

iyahh..faham sa..cuma ayat dia tu ada kod tertentu....heheheheheh... Razz betul tak laling osamang?
Back to top Go down
http://jiwang.la/ratu17
bangkahak
Newbie
Newbie


Male
Number of posts : 53
Age : 57
Location : Sandakan
Job/hobbies : Surfing
Points : 2
Registration date : 2008-07-22

PostSubject: Re: Bagaimana merancang mendidik anak cara berkesan   Thu Aug 28, 2008 5:21 am

Banyak sekali panduan2 mendidik anak yang kita boleh baca dari buku2 dan laman web tetapi soalnya ialah dapatkah kita aplikasikan semua panduan tersebut?

Cara mendidik anak yang paling baik ialah dengan mengamalkan sendiri segala sesuatu yang ibu bapa inginkan anak mereka lakukan.

Walaupun tidak semestinya anak2 mengamalkan apa yang diamalkan oleh ibu bapa tetapi sekurang-kurangnya anak2 tidak mempersoalkan nasihat ibubapa. Sebagai contoh: jika bapa melarang anaknya merokok tetapi dia sendiri kuat merokok, anak itu pasti persoalkan nasihat bapanya. Begitu juga jika ibu bapa suka mengumpat, jangan harap anak tidak mengumpat juga..dll

Anak2 bawah 10 tahun masih mudah untuk dikawal. Tetapi apabila anak menjadi remaja, pendekatan mesti diubah. Remaja tidak boleh dikongkong tetapi pada masa yang sama mereka mesti dipantau.

Mendidik anak supaya menjadi pandai / bagus pencapaian dalam akedemik, lain cerita. Banyak aspek yang harus diberi perhatian... ini kena buka thread lain lah...
Back to top Go down
http://www.pasoksandad.blogspot.com
Pakbelalang
Regular Member
Regular Member


Male
Number of posts : 247
Age : 107
Location : sabah
Job/hobbies : kuli
Points : -12
Registration date : 2008-08-09

PostSubject: Re: Bagaimana merancang mendidik anak cara berkesan   Thu Aug 28, 2008 9:18 am

terapkan ajaran agama dan amalan mulia ke dalam diri anak anak..mulakan dari umur mereka 1 tahun dan mestilah beterusan bukan berkala...ibubapa juga mesti jadi role model yang baik kepada anak anak...jangan jadi macam katam mengajar anaknya bajalan lurus...hihihi Smile
Back to top Go down
http://www.google.com
SaBaHan T@t@p
Newbie
Newbie


Male
Number of posts : 21
Age : 30
Location : South Coast
Job/hobbies : Laughing
Points : 8
Registration date : 2009-02-23

PostSubject: Re: Bagaimana merancang mendidik anak cara berkesan   Fri Feb 27, 2009 4:39 am

pendidikan agama dan moral yang paling penting drpd ibubapa!!!!!masyarakt jg main peranan penting g2
Back to top Go down
http://sabah.forumotion.com/profile.forum
SaBaHan T@t@p
Newbie
Newbie


Male
Number of posts : 21
Age : 30
Location : South Coast
Job/hobbies : Laughing
Points : 8
Registration date : 2009-02-23

PostSubject: Re: Bagaimana merancang mendidik anak cara berkesan   Fri Feb 27, 2009 4:45 am

jgn jg lupa pd pendidikan agama n moral yg sempurna pada anak2....
Back to top Go down
http://sabah.forumotion.com/profile.forum
Borneo
VIP Moderator
VIP Moderator


Number of posts : 950
Location : North Borneo
Points : 266
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: Bagaimana merancang mendidik anak cara berkesan   Fri Feb 27, 2009 6:20 pm

Teringat saya satu slogan...'Children learn what they live'. Betul juga kata-kata iin. Jika kanak-kanak mendapat pengajaran yang baik semasa kecil, akan jadi baiklah sahsiah kanak-kanak tersebut apabila dewasa. Jika mereka tersilap dididik,jadilah mereka insan yang negatif.

_________________
Read this before successfully posting:
http://sabah.forumotion.com/faq.htm
Back to top Go down
Borneo
VIP Moderator
VIP Moderator


Number of posts : 950
Location : North Borneo
Points : 266
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: Bagaimana merancang mendidik anak cara berkesan   Tue Mar 10, 2009 7:51 am

Aduiinaa...tajuknya bagaimana mendidik anak dong, tapi yang disakapnya tentang anak yang belum kana baranak dong.

_________________
Read this before successfully posting:
http://sabah.forumotion.com/faq.htm
Back to top Go down
nath
Newbie
Newbie


Male
Number of posts : 54
Age : 45
Location : Kota Belud
Job/hobbies : Car and material painter
Points : 66
Registration date : 2009-06-03

PostSubject: Re: Bagaimana merancang mendidik anak cara berkesan   Fri Jun 12, 2009 7:56 pm

Apakata kalau merancang perkembangan anak melalui fsiologi...
dengan mengetahui tahap IQ,EQ dan FQ pada anak..

Mendidik anak jadi usahawanlah ni barulah masyarakat sabah maju masa depannya...
Back to top Go down
http://pakarcat-myblog.blogspot.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: Bagaimana merancang mendidik anak cara berkesan   Today at 9:36 pm

Back to top Go down
 
Bagaimana merancang mendidik anak cara berkesan
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2
 Similar topics
-
» 400 Bad Request - Request Header Or Cookie Too Large
» Whicon places new homes on the jamaican market
» Andrea Bocelli
» How to edit a .bbtheme file

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
SABAH :: Umum :: Education-
Jump to: