SABAH


 
HomeHome  Portal*Portal*  FAQFAQ  RegisterRegister  Log inLog in  
Selamat datang ke SBF, laman web berinfo dan membina minda rakyat Sabah ke arah perkongsian idea serta penggalakan pembangunan minda individu secara positif. Terdapat topik popular dalam forum ini yang hanya boleh diakses oleh ahli berdaftar sahaja. Semua lagu yang terdapat dalam laman web ini merupakan promosi sahaja. Sila ke kedai yang berhampiran untuk mendapatkan lagu tersebut. Semua post yang tidak sesuai atau melanggar peraturan berforum juga akan dipadam serta-merta demi menjaga nama baik SBF. Selamat berforum. Terima kasih. Admin SBF
Share | 
 

 Kota Kinabalu Wetland park

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Einjahr
Newbie
Newbie


Male
Number of posts: 6
Age: 29
Location: Kota Kinabalu
Job/hobbies: horticulture
Points: 0
Registration date: 2008-06-28

PostSubject: Kota Kinabalu Wetland park   Sat Jun 28, 2008 3:57 pm

I feel contented to write about Kota Kinabalu's Wetland reserve situated within the city after watching am excellent documentary on the secrets of the mangrove. The documentary just marvelled me seeing how a healthy mangrove forest explodes with life with so many different species of birds, insects, and even fish ( there were even stingrays and mangrove jacks playing along the shallow waters). It then dawned on me on our very own Likas Wetland reserve, could it be possible to bring the same there? I for myself have not gone to that 24 hectre reserve as of late while only relying on a handful of youtube videos to tell me how well our Likas Mangrove swamp is doing. In order to enrich the Likas swamp Ecosystem, could it be possible to introduce species of fish ? mangrove tree species, or even Bako monkeys to their new habitat in order to bring nature closer to us ? Though it could be an invaluable experience for tourism, it could also well be a wondrous opportunity for school kids to experience more wildlife encounters in the swamp.


There are basically three types of mangrove trees found in the mangrove ecosystem
Red Mangrove/ bakau merah
Black mangrove/ bakau hitam
White mangrove /bakau putih


red mangrove ( Rhizophora mangle )
is considered the most important of all the mangrove species as it is the most saltwater tolerant, and provides a habitat for fishes, crabs and prawn. The roots also trap sendiment , debris.

Black mangroves are distinguished by their "snorkel" roots, which protrude up through the soil and shallow water to absorb oxygen from the air.

Mangroves serve as feeding, breeding, and nursery grounds for a variety of fish, shellfish, birds, and other wildlife. Mangroves also produce 3.6 tons per acre of leaf litter per year, which benefit estuarine food chains. An estimated 75% of the game fish and 90% of the commercial species depend on the mangrove system. Thereby the conservation of mangrove forests are an extremely important element to a healthy ecosystem , promising vast opportunities in tourism and agriculture.

However the depletion of mangrove forests in Kota Kinabalu is very sad, especially where the so called ' alam mesra development projects taking hold at the mouth of the river new yayasan Sabah where once vast mangrove forests dominate. Estuarine locations are supposed to be an untouchable piece of land and i can say its a grave mistake to go ahead with development projects in the area without understanding the untold consequences it may pose. The mouth of the river where the river meets the sea is a treasure cove of wildlife as sendiments from rivers flow into the sea, now we are occupying these areas with residential and commercial development, pouring the riverbanks with concrete... the once fragile ecosystem of the river will definitely be destroyed... somehow i recall the days driving by Likas bay overseeing the once blue coasts darkened by an ugly stain of brown as sediments and other pollutants flow into the sea freely after every rainstorm...


More activities such as these should be carried out to promote the importance of the mangrove ecosystem. Aktiviti menanam bakau seperti ini patut digalakkan sekolah2...


Welcome to Kota Kinabalu Mangrove swamp


a Water-Hen... a common sight in KK


As for the Likas Swamp, could fellow forumners dare dream of a more vibrant mangrove ecology existing within Kota Kinabalu ? with more species of trees and wildlife ? or maybe we can establish good camouflage spots to enable tourists to watch wildlife closely without them ( wildlife) even realising they were there in the first place. Or maybe we could setup some study spots within the 24 hectre ground for avid photographers and researchers...
Back to top Go down
Einjahr
Newbie
Newbie


Male
Number of posts: 6
Age: 29
Location: Kota Kinabalu
Job/hobbies: horticulture
Points: 0
Registration date: 2008-06-28

PostSubject: Re: Kota Kinabalu Wetland park   Sat Jun 28, 2008 3:58 pm

Sya berniat menulis di sini tentang Hutan bakau simpan Likas yg sudah lama wujud di persekitaran Kota Kinabalu setelah menonton sebuah dokumentari mengenai rahsia2 hutan bakau. Dokumentari tersebut menggambarkan sebuah hutan paya bakau yg menampung pelbagai kehidupan liar, berbagai2 spesis burung seranggga dan ikan2 ( Malah ada pula ikan kerapu bakau dan pari bermain2 di perairan cetek sebuah hutan bakau di australia ). Sya terpikir pula kalau kita berupaya mewujudkan suatu persekitaran sedemikian rupa, tidak mustahil kalau kita dapat mengembalikan potensi ekologi sepenuhnya pada hutan2 paya bakau yg kita ada skrg ini di KK sampailah sana sepanggar. Lantaran itu, inda mustahil juga demi mencapai matlamat ini, kita bolih piara spesis2 ikan bakau dan melepaskanya di Likas Swamp sana supaya stok2 ikan semakin mencukupi, Atau trade munyit2 bakau sepertimana di Sarawak agar memperkayakan lagi hidupan liar Hutan Paya bakau ini. Bukan sahja ia akan menjadi suatu daya tarikan utk pelancongan dapi juga sebagai suatu peluang utk budak2 sekolah menikmati lebih banyak peluang utk melihat dan mempelajari hidupan bakau.

Terdapat sekurang2nya 3 jenis spesis pokok bakau yg penting iaitu
Red Mangrove/ bakau merah
Black mangrove/ bakau hitam
White mangrove /bakau putih
ini lah bakau merah
Bakau mirah atau dikenali sebagai ( ) merupakan jenis yg paling penting diantara spesis2 yg ada kerana ia merupakan spesis yg paling tahan airlaut dimana akar2nya memerangkap kotoran dan membersihkan kualiti air... ia juga merupakan habitat utk anak2 ikan, katam, dan udang.

Bakau itam
bakau itam ada akar seperti ditunjuk dalam gambar sebelah... pokok2 ini bernafas melalui akar2 ini.

Hutan paya bakau merupakan tempat makan, membiak dan habitat pelbagai jinis ikan, shellfish, burung dan hidupan2 liar yg lain. Hutan2 ini menghasilkan lebih kurang 3.6 tan buangan daun2 setahun yg merupakan makanan pelbagai hidupan di ekosistem ini. Lebih kurang 75% peratus ikan2 pancing dan 90% spesis komersil bergantung pada ekologi hutan paya bakau. Oleh itu pemuliharaan bakau amat penting bagi menjamin ekosistem yg sihat, serta menjanjikan pulangan yg lumayan dari pelancongan dan bidang agriculture.
Back to top Go down
tahan.tukul
SBF Moderator
SBF Moderator


Number of posts: 264
Points: 34
Registration date: 2008-03-02

PostSubject: Re: Kota Kinabalu Wetland park   Sat Jun 28, 2008 6:25 pm

Bagus cadangan ini dan memang inilah yang sepatutnya dibuat sudah lama dahulu oleh NGO atau pihak kerajaan yang berkaitan dan kita sepatutnya kena selamatkan beberapa tempat yang dahulunya terdapat habitat haiwan dan kini haiwan tak sudi lagi nak walaupun singgah. Banyak cara untuk menyelamatkan tempat ini dan seperti yang dicadangkan di atas, banyak flora dan fauna di Sabah terutama di kepulauan Borneo ini yang harus diselamatkan.
Back to top Go down
tahan.tukul
SBF Moderator
SBF Moderator


Number of posts: 264
Points: 34
Registration date: 2008-03-02

PostSubject: Re: Kota Kinabalu Wetland park   Sat Jun 28, 2008 6:43 pm

Einjahr wrote:
Very Happy Sekurang2nya kena layan juga topik sya di SBF... dingar dari khabar pentadbiran KK wetland reserve adalah baik , tapi sya sja mo dingar khabar urg2 kita yg parna pigi tempat ni ..

bagaimana dengan keadaan hidupan2 liar di Likas mangrove?

Hai Einjahr, selamat menyertai SBF dan harap rajin-rajinlah berkongsi ilmu dgn member-member di sini.

Tadi saya ada sebut tentang flora dan fauna di Teluk Likas sebenarnya yang jauh berbeza jika dibandingkan suatu ketika dulu. Jika dulu terakhir sekali kalau tak silap saya iaitu tahun lewat 80an, kita masih melihat bangau yang banyak singgah di Lagoon Teluk Likas kerana tempat tersebut tidak dipenuhi dengan rumput dan banyak ikan yang dijadikan makanan. Mungkin air kawasan tersebut telah tercemar dan ikannya pupus atau kurang menyebabkan fauna ini tidak sudi singgah lagi. Saya sering melihat ketika itu para pelancong berhenti dan melihat burung-burung ini dengan riangnya. Tapi, sekarang, tiada apa yang boleh kita tunjukkan kpd pelancong.
Back to top Go down
Einjahr
Newbie
Newbie


Male
Number of posts: 6
Age: 29
Location: Kota Kinabalu
Job/hobbies: horticulture
Points: 0
Registration date: 2008-06-28

PostSubject: Re: Kota Kinabalu Wetland park   Sun Jun 29, 2008 11:02 am

tahan.tukul wrote:
Einjahr wrote:
Very Happy Sekurang2nya kena layan juga topik sya di SBF... dingar dari khabar pentadbiran KK wetland reserve adalah baik , tapi sya sja mo dingar khabar urg2 kita yg parna pigi tempat ni ..

bagaimana dengan keadaan hidupan2 liar di Likas mangrove?

Hai Einjahr, selamat menyertai SBF dan harap rajin-rajinlah berkongsi ilmu dgn member-member di sini.

Tadi saya ada sebut tentang flora dan fauna di Teluk Likas sebenarnya yang jauh berbeza jika dibandingkan suatu ketika dulu. Jika dulu terakhir sekali kalau tak silap saya iaitu tahun lewat 80an, kita masih melihat bangau yang banyak singgah di Lagoon Teluk Likas kerana tempat tersebut tidak dipenuhi dengan rumput dan banyak ikan yang dijadikan makanan. Mungkin air kawasan tersebut telah tercemar dan ikannya pupus atau kurang menyebabkan fauna ini tidak sudi singgah lagi. Saya sering melihat ketika itu para pelancong berhenti dan melihat burung-burung ini dengan riangnya. Tapi, sekarang, tiada apa yang boleh kita tunjukkan kpd pelancong.


Suda Tentu Tahan tukul berminat kalau tau satu ekosistem Hutan Bakau ini lebih berharga sebagai pusat pelancongan daripada dimusnahkan utk membuat bangunan2. Sebenarnya sekitar tahun 1999-2001 merupakan tahun yg baik bagi Likas Lagoon, sehingga Daily Express melaporkan beberapa spesis burung dari Rusia mengunjungi lagoon tersebut utk bercuti, tapi skrg teda suda kerana Likas Lagoon ni seringkali juga dicerobohi pendatang haram.... setau sia, Likas Lagoon pun merangkumi lokasi opposite side of Masjid Bandaraya tu... dekat Jalan Besar dari Yayasan Sabah ke KOta Kinabalu. Sepatutnya tempat tu diharamkan memukat, tapi apa mereka peduli, siang malam dikerjakanya. Lagipun tidak lama dahulu, sia teringat lagoon tu dipenuhi water hyacinth sehingga menyelimuti hampir seluruh permukaan tasik itu. Sya sedih kerajaan Sabah mengambil tindakan utk meracun tasik itu semata2 utk membunuh water hyacinth. Sepatutnya ia dikeluarkan dari tasik dan dibiarkan reput... apa juga susahnya, lagipun setelah dia reput dia jadi kompos...Sya rasa air disekitar lokasi ini memang tercemar, dan burung2 yg migrate dari Rusia tu tdk lagi kelihatan.

Kadang2 sia kesian tingu pelancong, tingu bangau suda excited ... padahal memang banyak lagi spesis hidupan2 liar di paya bakau sabah ini.Kalau paya bakau ini cukup bersih dan sempurna, malahan dugong pun bolih hidup situ..
Back to top Go down
Einjahr
Newbie
Newbie


Male
Number of posts: 6
Age: 29
Location: Kota Kinabalu
Job/hobbies: horticulture
Points: 0
Registration date: 2008-06-28

PostSubject: Re: Kota Kinabalu Wetland park   Sun Jun 29, 2008 11:31 am

tahan.tukul wrote:
Einjahr wrote:
Very Happy Sekurang2nya kena layan juga topik sya di SBF... dingar dari khabar pentadbiran KK wetland reserve adalah baik , tapi sya sja mo dingar khabar urg2 kita yg parna pigi tempat ni ..

bagaimana dengan keadaan hidupan2 liar di Likas mangrove?

Hai Einjahr, selamat menyertai SBF dan harap rajin-rajinlah berkongsi ilmu dgn member-member di sini.

Tadi saya ada sebut tentang flora dan fauna di Teluk Likas sebenarnya yang jauh berbeza jika dibandingkan suatu ketika dulu. Jika dulu terakhir sekali kalau tak silap saya iaitu tahun lewat 80an, kita masih melihat bangau yang banyak singgah di Lagoon Teluk Likas kerana tempat tersebut tidak dipenuhi dengan rumput dan banyak ikan yang dijadikan makanan. Mungkin air kawasan tersebut telah tercemar dan ikannya pupus atau kurang menyebabkan fauna ini tidak sudi singgah lagi. Saya sering melihat ketika itu para pelancong berhenti dan melihat burung-burung ini dengan riangnya. Tapi, sekarang, tiada apa yang boleh kita tunjukkan kpd pelancong.

sia pun perna pigi Likas Bird Park, yg sya tunjukkan di gambar diatas...sya rasa park ini walaupun kici tapi ada potensi besar untuk diperbesarkan.

Cuba imagine kalau lokasi strategik di Park itu kita dirikan beberapa tempat2 yg butul2 camouflage utk pengunjung.

Kalau bakau2 ini suda menjadi habitat yg cukup sempurna utk support pelbagai jinis hidupan, mungkin kita bolih introduce spesis2 hidupan yg baru contohnya.

Kita introduce munyit2 bakau

dan kita piara ikan2 bakau dan kasi lepas di kawasan ini...


Stok2 ikan yg mencukupi mungkin dapat mempergiatkan lagi aktiviti2 baru di sekitar Likas Park... contohnya '





ini kaki2 pancing misti inda bolih resist ni ...nah, dapat pula new kind of tourists, tapi musim memancing seperti ini misti bermusim , kalau stiap ari mampus la ikan2 tu
Back to top Go down
shalon6095
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Number of posts: 554
Points: -90
Registration date: 2008-04-22

PostSubject: Re: Kota Kinabalu Wetland park   Sun Jun 29, 2008 2:05 pm

Einjahr... bagus post ko ni. suka sia baca,.. Very Happy
Back to top Go down
akinabalu
SBF Moderator
SBF Moderator


Male
Number of posts: 581
Points: 49
Registration date: 2008-02-22

PostSubject: Re: Kota Kinabalu Wetland park   Sun Jun 29, 2008 3:23 pm

Hai Einjahr...selamat datang ke SBF dan saya sangat tertarik dengan pandangan jauh anda mengenai memulihara dan memelihara ekosistem yang terdapat di sekitar Sabah dan Kota Kinabalu amnya. Memang susah nak maintain ekosistem ini jika masalah kecuaian kita sendiri ini tidak diatasi. Terdapat kelemahan kita sendiri misalnya membuang sisa terpakai ke dalam air longkang dan ini menyebabkan pencemaran berlaku yang menyumbang kepada kepupusan flora dan fauna alam sekitar. Organisasi seperti kilang dan sebagainya juga tidak terkecuali drp menyumbangkan kpd kepupusan tersebut. Saya fikir, kerajaan tempatan perlu serius dan bekerjasama dengan lebih serius dan tambah usaha lagi untuk kempen dan memastikan rakyat dan kerajaan sedar akan fenomena ini.
Back to top Go down
Einjahr
Newbie
Newbie


Male
Number of posts: 6
Age: 29
Location: Kota Kinabalu
Job/hobbies: horticulture
Points: 0
Registration date: 2008-06-28

PostSubject: Re: Kota Kinabalu Wetland park   Sun Jun 29, 2008 4:36 pm

akinabalu wrote:
Hai Einjahr...selamat datang ke SBF dan saya sangat tertarik dengan pandangan jauh anda mengenai memulihara dan memelihara ekosistem yang terdapat di sekitar Sabah dan Kota Kinabalu amnya. Memang susah nak maintain ekosistem ini jika masalah kecuaian kita sendiri ini tidak diatasi. Terdapat kelemahan kita sendiri misalnya membuang sisa terpakai ke dalam air longkang dan ini menyebabkan pencemaran berlaku yang menyumbang kepada kepupusan flora dan fauna alam sekitar. Organisasi seperti kilang dan sebagainya juga tidak terkecuali drp menyumbangkan kpd kepupusan tersebut. Saya fikir, kerajaan tempatan perlu serius dan bekerjasama dengan lebih serius dan tambah usaha lagi untuk kempen dan memastikan rakyat dan kerajaan sedar akan fenomena ini.



sebenarnya, bab pemuliharaan alam sekitar ini tidaklah begitu susah seperti kita sangkakan... kerana mother nature selalu dapat bounce back, asal kita ada minat and real interest, ternyata nature akan membantu kita. Its Always hard to work against nature but if you work with it, mudah-mudahan senang dan the rewards are immense... Tapi dalam setiap usaha tu kita kenala ambil satu persatu, org putih bilang one step at a time... and the amazing thing is each step matters and ko akan terkejut how life will find a way.

Sini topik kita menjurus kearah hidupan paya bakau, pokok bakau pun hanya mengambil masa 2-4 tahun utk menjadi dewasa... jika kita tanam ari ini, besok lusa mungkin kita akan menikmati the fruits of our labor.
Back to top Go down
Borneo
VIP Moderator
VIP Moderator


Number of posts: 950
Location: North Borneo
Points: 266
Registration date: 2008-02-23

PostSubject: Re: Kota Kinabalu Wetland park   Mon Jun 30, 2008 2:39 am

Selamat datang ke SBF Einjahr! Wah, baguslah ada kawan pencinta alam di sini. Saya tertarik dgn saranan tuan tentang wetland ni terutama penanaman bakau dan lagoon Likas. Teringat pula saya satu ketika dulu semasa saya ke pulau Selingan, pantainya yg bersih dan terdapat ikan ikan berenang ke sana ke mari. Begitu juga pantai di sekitar Tungku ke Tambisan yg banyak ikan di sekitar pantainya. Memang tidak dapat dinafikan bahawa dgn pemeliharaan ekosistem flora dan fauna ini aka mengekalkan habitat semulajadi alam yg dicipta oleh yg maha esa.

Saya juga tertarik dgn gambar yg tuan post di atas. Gambar Einjahr ke tu yg memegang ikan merah besar tu? Mesti bukan senang kalau memancing ikan sebesar begitu. Lama juga berjaya dapatkan ikan tu setelah ikan tu penat ( dgn joran ke? ).

_________________
Read this before successfully posting:
http://sabah.forumotion.com/faq.htm
Back to top Go down
Einjahr
Newbie
Newbie


Male
Number of posts: 6
Age: 29
Location: Kota Kinabalu
Job/hobbies: horticulture
Points: 0
Registration date: 2008-06-28

PostSubject: Re: Kota Kinabalu Wetland park   Mon Jun 30, 2008 1:43 pm

hahaha jangan salah sangka Borneo, bukan Sya tu lol! lol!

Trima kasi Selamat datang kepada aku hehe afro afro
Back to top Go down
Borneo
VIP Moderator
VIP Moderator


Number of posts: 950
Location: North Borneo
Points: 266
Registration date: 2008-02-23

PostSubject: Re: Kota Kinabalu Wetland park   Wed Jul 02, 2008 10:16 pm

Einjahr wrote:
hahaha jangan salah sangka Borneo, bukan Sya tu lol! lol!

Trima kasi Selamat datang kepada aku hehe afro afro

Bikin suspen ja. Tapi kalau saya dapat ikan macam tu besar, memang bagus masak sweet & sour bah.Hihihi...

_________________
Read this before successfully posting:
http://sabah.forumotion.com/faq.htm
Back to top Go down
Pakbelalang
Regular Member
Regular Member


Male
Number of posts: 247
Age: 104
Location: sabah
Job/hobbies: kuli
Points: -12
Registration date: 2008-08-09

PostSubject: Re: Kota Kinabalu Wetland park   Sat Aug 16, 2008 12:19 am

goreng pun sodap... Very Happy
Back to top Go down
http://www.google.com
 

Kota Kinabalu Wetland park

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

 Similar topics

-
» KC's Jay Blanchard Park Story
» US park to be named in Zahra's honour
» When You Drag $100 Through a Loosiana Trailer Park...
» Criminals taken on theme park trip
» Park Bom

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
SABAH :: Umum :: Sabah Nature & Environment-