SABAH


 
HomeHome  Portal*Portal*  FAQFAQ  RegisterRegister  Log inLog in  
Selamat datang ke SBF, laman web berinfo dan membina minda rakyat Sabah ke arah perkongsian idea serta penggalakan pembangunan minda individu secara positif. Terdapat topik popular dalam forum ini yang hanya boleh diakses oleh ahli berdaftar sahaja. Semua lagu yang terdapat dalam laman web ini merupakan promosi sahaja. Sila ke kedai yang berhampiran untuk mendapatkan lagu tersebut. Semua post yang tidak sesuai atau melanggar peraturan berforum juga akan dipadam serta-merta demi menjaga nama baik SBF. Selamat berforum. Terima kasih. Admin SBF

Share | 
 

 Kerjaya dalam Mengecat Kereta

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
nath
Newbie
Newbie


Male
Number of posts : 54
Age : 45
Location : Kota Belud
Job/hobbies : Car and material painter
Points : 66
Registration date : 2009-06-03

PostSubject: Kerjaya dalam Mengecat Kereta   Wed Jun 03, 2009 11:19 pm

Mari kita buka minda kita dengan belajar mengecat kereta,cari duit dengan mengecat kereta,mempertingkatkan skill mengecat,putty kereta dan perkara lain yang berkaitan, Haa..bagaimana?dimana? Pro orang kita...Open your mind and move... move... move..upgrade your experience..don't waiting...
Back to top Go down
http://pakarcat-myblog.blogspot.com/
Borneo
VIP Moderator
VIP Moderator


Number of posts : 950
Location : North Borneo
Points : 266
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: Kerjaya dalam Mengecat Kereta   Thu Jun 04, 2009 3:28 am

Selamat datang ke SBF nath.

Ya, bagus jika kita dapat belajar sesuatu yang baik. Saya tengok pun kerjaya mengecat kereta ni memang bagus dan mendapat pulangan yang bagus jika kita pandai ambil hati pelanggan.

Kongsilah dengan kami kepakaran nath dalam mengecat kereta ini.

_________________
Read this before successfully posting:
http://sabah.forumotion.com/faq.htm
Back to top Go down
nath
Newbie
Newbie


Male
Number of posts : 54
Age : 45
Location : Kota Belud
Job/hobbies : Car and material painter
Points : 66
Registration date : 2009-06-03

PostSubject: Kerjaya dalam mengecat kereta   Thu Jun 04, 2009 6:48 am

Terima kasih broneo..

Eya..Pro amat gembira menyertai forum ini..melalui forum ini kita dapat membantu dan memberi pengetahuan kepada mereka yang berminat dalam kerjaya ini.

Kata seorang pakar .."dengan adanya minat yang mendalam dalam sesuatu kerjaya kita tidak berhenti setekat noktah..

Kita akan kongsi bersama...
Back to top Go down
http://pakarcat-myblog.blogspot.com/
nath
Newbie
Newbie


Male
Number of posts : 54
Age : 45
Location : Kota Belud
Job/hobbies : Car and material painter
Points : 66
Registration date : 2009-06-03

PostSubject: Re: Kerjaya dalam Mengecat Kereta   Wed Jun 24, 2009 5:37 pm

Pada peringkat pertama berkenaan dengan kerjaya mengecat
kereta ni,pro ingin menerangkan serba sedikit perkara penting
yang terlibat dalam mengecat ni yang saling berkaitan..

Minat dan semangat dengan keinginan yang tinggi untuk berjaya
adalah asas utama sekiranya anda mahu menceburi kerjaya ini..
dengan kata lain anda tidak mau mundur walaupun gagal.Anda hanya
boleh jawab Ya dan Tidak dengan kerjaya ini...

Kalau anda jawab YA,anda bolehlah mula belajar kerjaya ini
dengan mengenali alat-alat yang terlibat dalam mengecat kereta
seperti spray gun,putty,pisau putty,kertas pasir,peralatan
keselamatan dan apa saja yang berkaitan..

Dah tahu kesemua peralatan yang diperlukan baru belajar guna
tangan bagaimana mengguna peralatan ini..Ahem.nanti kita sambung
lagi....
Back to top Go down
http://pakarcat-myblog.blogspot.com/
aramaiti69
Newbie
Newbie


Male
Number of posts : 83
Age : 55
Location : Upside down
Job/hobbies : Round Kampung
Points : 31
Registration date : 2008-09-14

PostSubject: Re: Kerjaya dalam Mengecat Kereta   Sat Jun 27, 2009 1:54 am

Saya pun minat dalam hal-hal mengecat kereta ini.

Bukan semua orang mempunyai kemahiran mengecat dengan baik. Ada orang pandai cat tetapi hasilnya mungkin tdak memuaskan. Kerjaya mengecat kereta ini saya fikir bergantung kepada skill seseorang dan bagaimana skill ini menepati kehendak pengguna bergantung kepada daya usaha dan kepuasan pengguna.
Back to top Go down
http://nunukragang.forumotion.net/
nath
Newbie
Newbie


Male
Number of posts : 54
Age : 45
Location : Kota Belud
Job/hobbies : Car and material painter
Points : 66
Registration date : 2009-06-03

PostSubject: Re: Kerjaya dalam Mengecat Kereta   Mon Jul 06, 2009 7:37 pm

Lucu-lucu kisah ni semalam kawan-kawan...

Semalam atau kalmarin dua orang bertekak leher di tepi jalan kat JB sana pasal cat kereta
bahagian atas tetanggal macam newspaper terkena betul betul kat muka driver kereta di belakang..hampir2 saja kemalangan..bayangkan saja .Pro ni kebetulan pula ada disitu mendengar tekak2 leher tu..dan tengok atas kereta yang terbuka cat..Waduh.rupa2nya licin macam kepala ghandi cat lama tidak di gosok patutpun cat terbuka catnya.Apa yang kita pelajari disini? n siapa yang salah? bertekak leher pula d orang kat tepi jalan..
Back to top Go down
http://pakarcat-myblog.blogspot.com/
Borneo
VIP Moderator
VIP Moderator


Number of posts : 950
Location : North Borneo
Points : 266
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: Kerjaya dalam Mengecat Kereta   Tue Jul 07, 2009 3:10 am

nath wrote:
Lucu-lucu kisah ni semalam kawan-kawan...

Semalam atau kalmarin dua orang bertekak leher di tepi jalan kat JB sana pasal cat kereta
bahagian atas tetanggal macam newspaper terkena betul betul kat muka driver kereta di belakang..hampir2 saja kemalangan..bayangkan saja .Pro ni kebetulan pula ada disitu mendengar tekak2 leher tu..dan tengok atas kereta yang terbuka cat..Waduh.rupa2nya licin macam kepala ghandi cat lama tidak di gosok patutpun cat terbuka catnya.Apa yang kita pelajari disini? n siapa yang salah? bertekak leher pula d orang kat tepi jalan..

Nath tinggal di Semenanjung kah ni?

Yalah...kalau kerja mengecat tu tidak pro dan mahu menipu pelanggan, yang rugi ialah bengkel yg buat kerja tak baik ni. Lambat-laun pelanggan akan hilang.

_________________
Read this before successfully posting:
http://sabah.forumotion.com/faq.htm
Back to top Go down
nath
Newbie
Newbie


Male
Number of posts : 54
Age : 45
Location : Kota Belud
Job/hobbies : Car and material painter
Points : 66
Registration date : 2009-06-03

PostSubject: Re: Kerjaya dalam Mengecat Kereta   Tue Jul 07, 2009 7:30 am

Hai Bro...

Tinggal kat spore ni kebetulan tu hari ada hal sikit ke jb.skarang lagi kat jb ni
biasalah orang kampung..nak ada usah sikit buat perancangan kat kampung bila balik nanti..
maklumlah kira2 nak berhenti kerje spore bulan november ni..

Adalah tu...
Back to top Go down
http://pakarcat-myblog.blogspot.com/
nath
Newbie
Newbie


Male
Number of posts : 54
Age : 45
Location : Kota Belud
Job/hobbies : Car and material painter
Points : 66
Registration date : 2009-06-03

PostSubject: Re: Kerjaya dalam Mengecat Kereta   Sun Aug 30, 2009 2:24 pm

Tips memilih cat clear kereta anda..

Kali ini pro nak memberi sedikit tip pasal memilih cat clear untuk kereta anda
kerana banyak daripada kawan-kawan pro yang mana juga mengecat kereta menerima banyak komplen dari pelanggan mereka..

*masalah cat berubah warna..
*masalah cat kereta mudah pudar..

Untuk memilih cat kereta yang sesuai perkara penting yang anda harus ketahui ialah asal keluaran dan sejarah dari pada keluaran cat.keluaran lama dan terkenal dalam pengeluaran cat kereta harus kita ketahui..perkara kedua ialah berkenaan dengan harga cat..harga cat dasar dan cat clear dibawah daripada RM30 cuma tahan kira2 kurang atau satu hingga
dua tahun dan mulai pudar..

Tawaran mengecat kereta dengan harga yang murah,..anda jangan silap.

Sebagai satu cadangan untuk anda membeli cat dengan menjimatkan,anda boleh membeli
cat dasar pada harga RM20-RM30 tapi cat clear mesti atas dari pada harga RM 50.
Pro jamin cat kereta anda tahan sehingga 5 tahun atau lebih bergantung kepada penjagaan anda.
Kalau perlu beli sendiri cat kereta anda. Twisted Evil
Semoga berjaya
Back to top Go down
http://pakarcat-myblog.blogspot.com/
Borneo
VIP Moderator
VIP Moderator


Number of posts : 950
Location : North Borneo
Points : 266
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: Kerjaya dalam Mengecat Kereta   Mon Aug 31, 2009 7:48 am

nath wrote:
Tips memilih cat clear kereta anda..

Kali ini pro nak memberi sedikit tip pasal memilih cat clear untuk kereta anda
kerana banyak daripada kawan-kawan pro yang mana juga mengecat kereta menerima banyak komplen dari pelanggan mereka..

*masalah cat berubah warna..
*masalah cat kereta mudah pudar..

Untuk memilih cat kereta yang sesuai perkara penting yang anda harus ketahui ialah asal keluaran dan sejarah dari pada keluaran cat.keluaran lama dan terkenal dalam pengeluaran cat kereta harus kita ketahui..perkara kedua ialah berkenaan dengan harga cat..harga cat dasar dan cat clear dibawah daripada RM30 cuma tahan kira2 kurang atau satu hingga
dua tahun dan mulai pudar..

Tawaran mengecat kereta dengan harga yang murah,..anda jangan silap.

Sebagai satu cadangan untuk anda membeli cat dengan menjimatkan,anda boleh membeli
cat dasar pada harga RM20-RM30 tapi cat clear mesti atas dari pada harga RM 50.
Pro jamin cat kereta anda tahan sehingga 5 tahun atau lebih bergantung kepada penjagaan anda.
Kalau perlu beli sendiri cat kereta anda. Twisted Evil
Semoga berjaya

Ooo...barulah saya tahu. Ini info yang sangat berguna ni. Terima kasih nath.

_________________
Read this before successfully posting:
http://sabah.forumotion.com/faq.htm
Back to top Go down
toriposkici
Newbie
Newbie


Male
Number of posts : 100
Age : 44
Location : Seremban
Job/hobbies : Engineer
Points : 121
Registration date : 2009-08-11

PostSubject: Re: Kerjaya dalam Mengecat Kereta   Sun Sep 06, 2009 11:52 am

kalau mo cat krita, jangan pakai cat rumah. Sekian.
Back to top Go down
http://www.kliks.my/rose78
Borneo
VIP Moderator
VIP Moderator


Number of posts : 950
Location : North Borneo
Points : 266
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: Kerjaya dalam Mengecat Kereta   Sun Sep 06, 2009 8:44 pm

toriposkici wrote:
kalau mo cat krita, jangan pakai cat rumah. Sekian.

Betul tu toripos. Saya ada seorang kawan yang hendak beli kereta second hand dan katanya pemilik kereta tersebut baru saja cat kereta yang hendak dijual. Sampai tempat kereta tersebut didapatinya yang kereta tersebut rupa-rupanya dicat dengan cat rumah.

_________________
Read this before successfully posting:
http://sabah.forumotion.com/faq.htm
Back to top Go down
tahan.tukul
SBF Moderator
SBF Moderator


Number of posts : 264
Points : 34
Registration date : 2008-03-01

PostSubject: Re: Kerjaya dalam Mengecat Kereta   Mon Sep 07, 2009 6:40 pm

nath wrote:
Tips memilih cat clear kereta anda..

Kali ini pro nak memberi sedikit tip pasal memilih cat clear untuk kereta anda
kerana banyak daripada kawan-kawan pro yang mana juga mengecat kereta menerima banyak komplen dari pelanggan mereka..

*masalah cat berubah warna..
*masalah cat kereta mudah pudar..

Untuk memilih cat kereta yang sesuai perkara penting yang anda harus ketahui ialah asal keluaran dan sejarah dari pada keluaran cat.keluaran lama dan terkenal dalam pengeluaran cat kereta harus kita ketahui..perkara kedua ialah berkenaan dengan harga cat..harga cat dasar dan cat clear dibawah daripada RM30 cuma tahan kira2 kurang atau satu hingga
dua tahun dan mulai pudar..

Tawaran mengecat kereta dengan harga yang murah,..anda jangan silap.

Sebagai satu cadangan untuk anda membeli cat dengan menjimatkan,anda boleh membeli
cat dasar pada harga RM20-RM30 tapi cat clear mesti atas dari pada harga RM 50.
Pro jamin cat kereta anda tahan sehingga 5 tahun atau lebih bergantung kepada penjagaan anda.
Kalau perlu beli sendiri cat kereta anda. Twisted Evil
Semoga berjaya

Terima kasih nath. Bagus info ini.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Kerjaya dalam Mengecat Kereta   Today at 6:52 am

Back to top Go down
 
Kerjaya dalam Mengecat Kereta
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
SABAH :: Umum :: Education-
Jump to: