SABAH


 
HomeHome  Portal*Portal*  FAQFAQ  RegisterRegister  Log inLog in  
Selamat datang ke SBF, laman web berinfo dan membina minda rakyat Sabah ke arah perkongsian idea serta penggalakan pembangunan minda individu secara positif. Terdapat topik popular dalam forum ini yang hanya boleh diakses oleh ahli berdaftar sahaja. Semua lagu yang terdapat dalam laman web ini merupakan promosi sahaja. Sila ke kedai yang berhampiran untuk mendapatkan lagu tersebut. Semua post yang tidak sesuai atau melanggar peraturan berforum juga akan dipadam serta-merta demi menjaga nama baik SBF. Selamat berforum. Terima kasih. Admin SBF

Share | 
 

 Ancaman Pembangunan hutan Tanah Momogun

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
bushido
Senior SBF
Senior SBF


Number of posts : 315
Points : -14
Registration date : 2008-03-02

PostSubject: Ancaman Pembangunan hutan Tanah Momogun   Fri Mar 28, 2008 4:05 pm

Saya rasa pada masa akan datang kehidupan orang2 kita akan terancam kerana pengambilan tanah oleh kerajaan. Sungguhpun di berikan jaminan oleh kerajaan namun semua itu tak ada jaminan bahawa tanah leluhur nenek moyang kita tetap terjaga sebagai hak kita atau akhirnya akan tergadai oleh kerana sikap kerajaan.
Bagi saya kes seumpama ini menyedihkan kerana kita semua tahu bahawa tanah Momogun adalah tetap tanah momogun sampai bila-bila .
Sila ikuti ancaman yang sama dialami oleh dayak kalimantan.
http://www.youtube.com/watch?v=vJ6NUDmaUpM
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
alphawaves
SBF Mentor
SBF Mentor


Male
Number of posts : 938
Age : 56
Location : sanaa bah..
Job/hobbies : joomla! addict..
Points : 5
Registration date : 2008-02-25

PostSubject: Re: Ancaman Pembangunan hutan Tanah Momogun   Sat Mar 29, 2008 6:59 am

bushido wrote:
Saya rasa pada masa akan datang kehidupan orang2 kita akan terancam kerana pengambilan tanah oleh kerajaan. Sungguhpun di berikan jaminan oleh kerajaan namun semua itu tak ada jaminan bahawa tanah leluhur nenek moyang kita tetap terjaga sebagai hak kita atau akhirnya akan tergadai oleh kerana sikap kerajaan.
Bagi saya kes seumpama ini menyedihkan kerana kita semua tahu bahawa tanah Momogun adalah tetap tanah momogun sampai bila-bila .
Sila ikuti ancaman yang sama dialami oleh dayak kalimantan.
http://www.youtube.com/watch?v=vJ6NUDmaUpM

takut oo..lama2 kita pula tiada tanah..
Back to top Go down
http://asiamistik.forumotion.com
bongingtugarang
Senior SBF
Senior SBF


Number of posts : 355
Points : 5
Registration date : 2008-02-28

PostSubject: Re: Ancaman Pembangunan hutan Tanah Momogun   Sat Mar 29, 2008 4:29 pm

sia paranah kana kasi panarangan sama kawan sia, dia bilang jangan kamu takut, parintah tia barani ambil tanah kamurang kalau ada tanaman kah atau apa apa pambangunan di atas itu tanah. tapi masam yang kajadian si lajim ambil tanah di batu 60 pakai nama bini dia sama kompeni itu pun satu suntuh urang tampatan kana kasi main main sama urang karajaan. What a Face affraid
Back to top Go down
alphawaves
SBF Mentor
SBF Mentor


Male
Number of posts : 938
Age : 56
Location : sanaa bah..
Job/hobbies : joomla! addict..
Points : 5
Registration date : 2008-02-25

PostSubject: Re: Ancaman Pembangunan hutan Tanah Momogun   Sat Mar 29, 2008 8:08 pm

bushido wrote:
Saya rasa pada masa akan datang kehidupan orang2 kita akan terancam kerana pengambilan tanah oleh kerajaan. Sungguhpun di berikan jaminan oleh kerajaan namun semua itu tak ada jaminan bahawa tanah leluhur nenek moyang kita tetap terjaga sebagai hak kita atau akhirnya akan tergadai oleh kerana sikap kerajaan.
Bagi saya kes seumpama ini menyedihkan kerana kita semua tahu bahawa tanah Momogun adalah tetap tanah momogun sampai bila-bila .
Sila ikuti ancaman yang sama dialami oleh dayak kalimantan.
http://www.youtube.com/watch?v=vJ6NUDmaUpM

saya rasa bush, bagus klu ko dapat bagi satu cara mengenai pemilikan tanah secara sah di sisi undang2. ini utk menggalakan kaum momogun mendapat hak milik yang sah dari segi undang2 berbanding pemilikan tradisi sebelum ini yang bergantung kepada janji mulut saja.

Last2 bila kerajaan mau ambil, mata tinggal terkebil2 saja.

Jadi bagus klu mr bushido boleh bagi satu cara bagaimana dan cara, termasuk mau pergi jabatan mana, apakah prosedur2 yang sepatutnya di lakukan.
Back to top Go down
http://asiamistik.forumotion.com
bushido
Senior SBF
Senior SBF


Number of posts : 315
Points : -14
Registration date : 2008-03-02

PostSubject: Re: Ancaman Pembangunan hutan Tanah Momogun   Sun Mar 30, 2008 4:55 pm

Masalah ini kan alpha... orang kampung buat LA tetapi mau tunggu sampai 30 tahun geran tak sampai..2.. bikin pening kepala. kita datang pakai parang pengait di jabatan tanah dan ukur kk baru di layan untuk pengeluaran geran kali... budu betul punya jabatan
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
bongingtugarang
Senior SBF
Senior SBF


Number of posts : 355
Points : 5
Registration date : 2008-02-28

PostSubject: Re: Ancaman Pembangunan hutan Tanah Momogun   Tue Apr 08, 2008 10:04 am

sia kasi sadangan sama ensi bush supaya kasi salalu pigi sana land survey kk pigi tanya pasal ini aplikisin tanah. sia ada suba tarai dulu dulu lama suda kasi tulung sakap sama numbur dua pangarah land survey itu musim ( osman jhamal bah ) pasal ini pakara tanah bapa sia and dia sakap sama sia sampai sia takajut." so, sikarang apa kamurang mau sia buat sama kamu?". tapi, sia kasi lawan itu takajut sia sama sia sakap sama dia. " sia minta tulung sama kamurang kasi sapat sapat bah kasi karual ini garan tanah aplikisin bapa sia, lama suda bah diurang tunggu ini barang tia karual. so, sia minta tulung butul sama kamurang kasi sapatlah pasalh bapa sia sudah tua tia kuat mau pigi balik balik jumpa kamurang di kk". tia lama turus sia kana talipon pi bawa itu garan tanah bapa sia. punia gambira bapa sia dapat itu garan tanah. sia tia tau mana satu opis mau jumpa sikarang pasal lama sudah ini barang sia urus waktu sia masih muda muda dulu. subalah bush ini masam yang sia paranah buat, mangkali bule itu. subalah kio!
Back to top Go down
bushido
Senior SBF
Senior SBF


Number of posts : 315
Points : -14
Registration date : 2008-03-02

PostSubject: Re: Ancaman Pembangunan hutan Tanah Momogun   Tue Apr 08, 2008 11:37 am

macam itulah yang saya buat sana jabatan tanah dan ukur. saya marah habis baru di layan. sebab asyik saya kasi marah kerana mereka janji tak janji tinggal janji last2 10 bulan sudah keluar itu geran atas nama saya.

orang lain 3 tahun, 5 tahun dan 10 tahun keatas
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
Borneo
VIP Moderator
VIP Moderator


Number of posts : 950
Location : North Borneo
Points : 266
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: Ancaman Pembangunan hutan Tanah Momogun   Sun Apr 13, 2008 4:18 am

Baguslah usaha mu ini bush. memang kalau tidak ada 'follow up' ke jabatan tanah dan ukur ni, Memang lambat permohonan tanah kita. Biasalah, siapa yg banyak usaha akan cepat dapat. Cuma, yg kasihan ialah tanah orang kampung yg dgn mudah diambil oleh sykt yg besar dan ada hbgn dgn vip.
Back to top Go down
shalon6095
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Number of posts : 554
Points : -90
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: Ancaman Pembangunan hutan Tanah Momogun   Wed Apr 23, 2008 9:48 am

Mad sanang Mad ja ba tu... kalau tu org asing berani main buka2 saja tanah di sabah. kita pun main buka2 saja... tanah kita juga... kalau ada org asing yg buka2 saja tanah di kampung kamu... kamu kasi tau ja sama sia... nanti sia lapur sama tu urg2 yg karaja tangkap pendatang asing tanpa izin.... jgn kasi can tu pendatang ambil tanah kita...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Ancaman Pembangunan hutan Tanah Momogun   Today at 9:33 pm

Back to top Go down
 
Ancaman Pembangunan hutan Tanah Momogun
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
SABAH :: Umum :: Sabah Nature & Environment-
Jump to: