SABAH


 
HomeHome  Portal*Portal*  FAQFAQ  RegisterRegister  Log inLog in  
Selamat datang ke SBF, laman web berinfo dan membina minda rakyat Sabah ke arah perkongsian idea serta penggalakan pembangunan minda individu secara positif. Terdapat topik popular dalam forum ini yang hanya boleh diakses oleh ahli berdaftar sahaja. Semua lagu yang terdapat dalam laman web ini merupakan promosi sahaja. Sila ke kedai yang berhampiran untuk mendapatkan lagu tersebut. Semua post yang tidak sesuai atau melanggar peraturan berforum juga akan dipadam serta-merta demi menjaga nama baik SBF. Selamat berforum. Terima kasih. Admin SBF

Share | 
 

 Pearl grass ( rumput mutiara )...apa pandangan anda?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
kepongguy
Newbie
Newbie


Male
Number of posts : 8
Age : 28
Location : Malaysia
Job/hobbies : Self Employed
Points : -3
Registration date : 2008-12-15

PostSubject: Pearl grass ( rumput mutiara )...apa pandangan anda?   Wed Dec 17, 2008 4:47 am

Suka saya berkongsi pengetahuan dengan kawan-kawan semua di sini mengenai rumput mutiara atau pearl grass yang terdapat di jual di pusat nursery atau landscape. Saya ada beli dan tanam di kawasan rumah saya dan saya dapati rumput jenis ini amat baik dan tak payah dipotong setiap bulan berbeza dengan rumput kerbau atau carpet grass yang perlu dipotong setiap bulan.

Adake kawan-kawan mempunyai pengalaman menanam dan memelihara rumput jenis ini? Mari kita kongsi pengetahuan dan pengalaman di sini untuk kita ambil mana yang baik untuk kita semua juga.
Back to top Go down
kepongguy
Newbie
Newbie


Male
Number of posts : 8
Age : 28
Location : Malaysia
Job/hobbies : Self Employed
Points : -3
Registration date : 2008-12-15

PostSubject: Re: Pearl grass ( rumput mutiara )...apa pandangan anda?   Wed Dec 17, 2008 5:04 am

Ini link berkaitan pearl grass:
http://bumilandscape.com/tag/rumput-mutiara/
Back to top Go down
kepongguy
Newbie
Newbie


Male
Number of posts : 8
Age : 28
Location : Malaysia
Job/hobbies : Self Employed
Points : -3
Registration date : 2008-12-15

PostSubject: Re: Pearl grass ( rumput mutiara )...apa pandangan anda?   Wed Dec 17, 2008 5:09 am

Ini link dari satu blog yang saya jumpa sedang tanam pearl grass ketika itu ( dah cantik agaknya ketika ini ):
http://maiartdecor.blogsome.com/2008/10/27/pearl-grass-53/
Back to top Go down
akinabalu
SBF Moderator
SBF Moderator


Male
Number of posts : 581
Points : 49
Registration date : 2008-02-22

PostSubject: Re: Pearl grass ( rumput mutiara )...apa pandangan anda?   Wed Dec 17, 2008 2:17 pm

Bagus perkongsian anda ni dan saya suka tengok rumput mutiara ni. Saya pernah tengok juga kawan tanam di kawasan rumahnya dan memang betul senang maintain rumput jenis ini dan tak payah potong setiap bulan.

Walaubagaimanapun, kena jaga juga seandainya terdapat rumput liar yang mencuba membiak di kawasan yang di tanam rumput jenis ini.

Senang mata memandang...tenang jiwa memiliki rumput mutiara ini...jimat wang menggaji om potong rumput setiap bulan. Selain itu, tumbuhan ini juga kan mengeluarkan oksijen yang kita perlukan setiap hari.

_________________
To know Sabah is to love Sabah
Back to top Go down
tahan.tukul
SBF Moderator
SBF Moderator


Number of posts : 264
Points : 34
Registration date : 2008-03-01

PostSubject: Re: Pearl grass ( rumput mutiara )...apa pandangan anda?   Sun Dec 28, 2008 1:47 pm

Saya juga suka rumput mutiara ini. Memang senang jaga dan cuma kita kena cabut rumput liar yang cuba berusaha menawan kawasan rumput mutiara ini. Memang agak mahal harga rumput ini. Bagi mereka yang suka kepada keindahan, inilah rumput yang sesuai dan tak seperti carpet grass yang perlu juga dipotong sekali dalam tempoh enam bulan.
Back to top Go down
Borneo
VIP Moderator
VIP Moderator


Number of posts : 950
Location : North Borneo
Points : 266
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: Pearl grass ( rumput mutiara )...apa pandangan anda?   Wed Mar 04, 2009 12:58 am

Memang betul, rumput jenis ini senang dijaga dan tak perlu potong selalu, cuma cabut rumput liar yang tumbuh di sekitarnya.

_________________
Read this before successfully posting:
http://sabah.forumotion.com/faq.htm
Back to top Go down
karasumbang
Regular Member
Regular Member


Male
Number of posts : 243
Age : 28
Location : kiki
Job/hobbies : tiakaraja
Points : 40
Registration date : 2008-07-07

PostSubject: Re: Pearl grass ( rumput mutiara )...apa pandangan anda?   Mon Mar 09, 2009 1:02 pm

Satu hal yang patut kita ambil perhatian tentang pearl grass ini iaitu sepatutnya rumput ini tidak payah dipotong kerana memang rumput jenis ini tidak cepat memanjang. Jika terdapat rumput liar tumbuh dan jika rumput mutiara ini dipotong, rumput liar ini kemungkinan akan menawan dan menguasai kawasan rumput mutiara ini.

Dari pengalaman saya menanam rumput ini, kita mesti berhati-hari dengan rumput liar yang cuba menakluki kawasan rumput mutiara ini.
Back to top Go down
Borneo
VIP Moderator
VIP Moderator


Number of posts : 950
Location : North Borneo
Points : 266
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: Pearl grass ( rumput mutiara )...apa pandangan anda?   Tue Mar 10, 2009 7:41 am

karasumbang wrote:
Satu hal yang patut kita ambil perhatian tentang pearl grass ini iaitu sepatutnya rumput ini tidak payah dipotong kerana memang rumput jenis ini tidak cepat memanjang. Jika terdapat rumput liar tumbuh dan jika rumput mutiara ini dipotong, rumput liar ini kemungkinan akan menawan dan menguasai kawasan rumput mutiara ini.

Dari pengalaman saya menanam rumput ini, kita mesti berhati-hari dengan rumput liar yang cuba menakluki kawasan rumput mutiara ini.

Memang betul. Rumput jenis ini ( rumput mutiara ) tidak seperti carpet grass. Carpet grass ada masa dipotong juga tetapi rumput mutiara ini tidak perlu dipotong.

_________________
Read this before successfully posting:
http://sabah.forumotion.com/faq.htm
Back to top Go down
toriposkici
Newbie
Newbie


Male
Number of posts : 100
Age : 44
Location : Seremban
Job/hobbies : Engineer
Points : 121
Registration date : 2009-08-11

PostSubject: Re: Pearl grass ( rumput mutiara )...apa pandangan anda?   Sun Aug 23, 2009 9:45 am

Rumput berlian lagi bagus !!!!! Turus buleh jual dan kaya raya.
Back to top Go down
http://www.kliks.my/rose78
Borneo
VIP Moderator
VIP Moderator


Number of posts : 950
Location : North Borneo
Points : 266
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: Pearl grass ( rumput mutiara )...apa pandangan anda?   Sun Aug 23, 2009 1:41 pm

toriposkici wrote:
Rumput berlian lagi bagus !!!!! Turus buleh jual dan kaya raya.

Adakah toripos? Kalau ada saya pun mahu juga rumput jenis ini. Smile

_________________
Read this before successfully posting:
http://sabah.forumotion.com/faq.htm
Back to top Go down
toriposkici
Newbie
Newbie


Male
Number of posts : 100
Age : 44
Location : Seremban
Job/hobbies : Engineer
Points : 121
Registration date : 2009-08-11

PostSubject: Re: Pearl grass ( rumput mutiara )...apa pandangan anda?   Sun Sep 06, 2009 11:07 am

rm5.9juta / ikat. Ko ada duit ka? Kalau mo, sila kol.
Back to top Go down
http://www.kliks.my/rose78
Sponsored content




PostSubject: Re: Pearl grass ( rumput mutiara )...apa pandangan anda?   Today at 9:28 pm

Back to top Go down
 
Pearl grass ( rumput mutiara )...apa pandangan anda?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Jizzy Pearl
» Pearl Rose Gavaghan Da Massa
» Tu Ng?c Trai ?en
» Pearl Harbor after the tourists leave.
» Tc ph?m ??u tay blackpearl trong c??p bi?n caribe

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
SABAH :: Umum :: Landscaping-
Jump to: