SABAH


 
HomeHome  Portal*Portal*  FAQFAQ  RegisterRegister  Log inLog in  
Selamat datang ke SBF, laman web berinfo dan membina minda rakyat Sabah ke arah perkongsian idea serta penggalakan pembangunan minda individu secara positif. Terdapat topik popular dalam forum ini yang hanya boleh diakses oleh ahli berdaftar sahaja. Semua lagu yang terdapat dalam laman web ini merupakan promosi sahaja. Sila ke kedai yang berhampiran untuk mendapatkan lagu tersebut. Semua post yang tidak sesuai atau melanggar peraturan berforum juga akan dipadam serta-merta demi menjaga nama baik SBF. Selamat berforum. Terima kasih. Admin SBF

Share | 
 

 Mengapa murung? Mari kita nyatakan puncanya...

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
akinabalu
SBF Moderator
SBF Moderator


Male
Number of posts : 581
Points : 49
Registration date : 2008-02-22

PostSubject: Mengapa murung? Mari kita nyatakan puncanya...   Wed Sep 24, 2008 8:02 am

1. Tekanan bebanan kerja.
2. Ditinggalkan kekasih.
3. Harga barang naik.
4. Minyak naik.

_________________
To know Sabah is to love Sabah
Back to top Go down
TonduYutung
Senior SBF
Senior SBF


Female
Number of posts : 312
Age : 107
Location : Sabah
Job/hobbies : sleep....
Points : -9
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: Mengapa murung? Mari kita nyatakan puncanya...   Wed Sep 24, 2008 10:08 am

5. Teda duit Smile
6. tdk berpuas hati dgn apa yg ada
Back to top Go down
alphawaves
SBF Mentor
SBF Mentor


Male
Number of posts : 938
Age : 56
Location : sanaa bah..
Job/hobbies : joomla! addict..
Points : 5
Registration date : 2008-02-25

PostSubject: Re: Mengapa murung? Mari kita nyatakan puncanya...   Wed Sep 24, 2008 10:09 am

-baru putus cinta..
-cinta tidak di balas (bertepuk sebelah tangan)
-Thumbdrive hilang..aduiiii..


Last edited by alphawaves on Wed Sep 24, 2008 10:11 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
http://asiamistik.forumotion.com
Mis_Vee
Newbie
Newbie


Female
Number of posts : 12
Age : 34
Location : Menggatal - Ampang
Job/hobbies : Reading, surfing internet
Points : -3
Registration date : 2008-09-25

PostSubject: Re: Mengapa murung? Mari kita nyatakan puncanya...   Thu Sep 25, 2008 10:31 am

keja banyak.. masa sikit (sbnrnya x pandai manage masa sbnrnya.. Laughing ) hehe..
Back to top Go down
akinabalu
SBF Moderator
SBF Moderator


Male
Number of posts : 581
Points : 49
Registration date : 2008-02-22

PostSubject: Re: Mengapa murung? Mari kita nyatakan puncanya...   Thu Sep 25, 2008 1:27 pm

11. Kesuntukan masa nak siapkan tugasan kerja.
12. Masalah kesihatan.

_________________
To know Sabah is to love Sabah
Back to top Go down
TonduYutung
Senior SBF
Senior SBF


Female
Number of posts : 312
Age : 107
Location : Sabah
Job/hobbies : sleep....
Points : -9
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: Mengapa murung? Mari kita nyatakan puncanya...   Fri Sep 26, 2008 3:49 am

akinabalu wrote:
11. Kesuntukan masa nak siapkan tugasan kerja.
12. Masalah kesihatan.

betul tu aki... penyakit yg menimpa kita tu salah satu faktor utama yg menyumbang kpd kemurungan .. inda selesa hidup bah kalu sakit2 ni... jd kena lah jaga kesihatan.... (aiseh..) Razz
Back to top Go down
Monkey
SBF Advisor
SBF Advisor


Male
Number of posts : 1370
Age : 104
Location : ..
Job/hobbies : ..
Points : -47
Registration date : 2008-06-03

PostSubject: Re: Mengapa murung? Mari kita nyatakan puncanya...   Fri Sep 26, 2008 11:57 am

13. mo pikir macam mana mo dapat duit lebih...bikin tambah deposit mo beli kereta yg lebih besar...mo jual dadah kah? jual dada?( mataaiiiiiii...)
Back to top Go down
http://jiwang.la/ratu17
bennius
Newbie
Newbie


Male
Number of posts : 20
Age : 26
Location : tambunan
Job/hobbies : unknwn
Points : 20
Registration date : 2009-05-30

PostSubject: Re: Mengapa murung? Mari kita nyatakan puncanya...   Mon Jun 08, 2009 6:42 am

Kita semua murung sbap kita membawa fikiran kita kepada kemurungan.
Gambaran minda kita mempengaruhi fizikal dan sekeliling kita.
Cuba kita ubah gambaran minda kita kepada gambaran yang lebih positif...
Back to top Go down
http://www.tagged.com/benilu90
Borneo
VIP Moderator
VIP Moderator


Number of posts : 950
Location : North Borneo
Points : 266
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: Mengapa murung? Mari kita nyatakan puncanya...   Mon Jun 08, 2009 6:48 am

Betul tu bennius...macam yang dalam filem Lion King tu kata...don't worry, be happy...

_________________
Read this before successfully posting:
http://sabah.forumotion.com/faq.htm
Back to top Go down
bennius
Newbie
Newbie


Male
Number of posts : 20
Age : 26
Location : tambunan
Job/hobbies : unknwn
Points : 20
Registration date : 2009-05-30

PostSubject: Re: Mengapa murung? Mari kita nyatakan puncanya...   Mon Jun 08, 2009 6:52 am

hahaha ya...
2lah.. kta mesti feel skit 2 "don't worry, be happy..."
hehehe...trus nda murung lagi tu...hehehe
Back to top Go down
http://www.tagged.com/benilu90
Borneo
VIP Moderator
VIP Moderator


Number of posts : 950
Location : North Borneo
Points : 266
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: Mengapa murung? Mari kita nyatakan puncanya...   Mon Jun 08, 2009 7:04 am

Adakah persekitaran tempat tinggal kita mempengaruhi kemurungan atau kegembiraan kita? Mungkin juga kan. Misalnya jika kawasan rumah kita penuh dengan bunga-bunga, sudah tentu akan menyedapkan mata memandang dan secara psikologi akan mengurangkan stres kita kan...

_________________
Read this before successfully posting:
http://sabah.forumotion.com/faq.htm
Back to top Go down
bennius
Newbie
Newbie


Male
Number of posts : 20
Age : 26
Location : tambunan
Job/hobbies : unknwn
Points : 20
Registration date : 2009-05-30

PostSubject: Re: Mengapa murung? Mari kita nyatakan puncanya...   Mon Jun 08, 2009 7:21 am

Borneo wrote:
Adakah persekitaran tempat tinggal kita mempengaruhi kemurungan atau kegembiraan kita? Mungkin juga kan. Misalnya jika kawasan rumah kita penuh dengan bunga-bunga, sudah tentu akan menyedapkan mata memandang dan secara psikologi akan mengurangkan stres kita kan...

Ya memang persekitaran mempengaruhi...
Kalu kita tengok, di pjbat,di skola, atau mana2. Mesti kita nampak satu landskap yang menhiasi kawasn tersebut. Di taman lah yang slalu....banyak bunga2 atau landskap yang cantik. Di sana kan orang slalu beriadah...menghilangkan stress dgn menikmati keindahan alam...

Jadi, klu persekitaran tidak mempengaruhi emosi/mood kita, mana2 kita pigi pun sama saja... "Tempat Pembuangan sampah tiada beza dengan taman"...
klu kita renung ayat hijau 2... jelaslah persekitaran mempengaruhi mood...
Back to top Go down
http://www.tagged.com/benilu90
Borneo
VIP Moderator
VIP Moderator


Number of posts : 950
Location : North Borneo
Points : 266
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: Mengapa murung? Mari kita nyatakan puncanya...   Wed Jun 10, 2009 4:20 am

Betul tu bennius.

Keadaan sekitar dalam rumah dan sekelilingnya juga mempengaruhi mood individu. katakanlah seseorang itu tengah stress, jika dia mempunyai tanaman atau taman bunga di sekeliling rumahnya, sudah tentu akan mengurangkan stres dengan melihat-lihat dan menikmati keindahan sekeliling tamannya kerana hormon stres akan berkurangan semasa beliau dalam keadaan tenang dan gembira melihat keindahan sekelilingnya berbanding dengan keadaan sekitar yang tidak tersusun dan tidak ketentuan.

Jadi, pengajaran di sini, suasana sekitar yang bagus boleh mempengaruhi mood seseorang.

_________________
Read this before successfully posting:
http://sabah.forumotion.com/faq.htm
Back to top Go down
Borneo
VIP Moderator
VIP Moderator


Number of posts : 950
Location : North Borneo
Points : 266
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: Mengapa murung? Mari kita nyatakan puncanya...   Wed Jun 10, 2009 4:22 am

Ini contoh suasana taman yang mengurangkan stres:

_________________
Read this before successfully posting:
http://sabah.forumotion.com/faq.htm
Back to top Go down
Borneo
VIP Moderator
VIP Moderator


Number of posts : 950
Location : North Borneo
Points : 266
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: Mengapa murung? Mari kita nyatakan puncanya...   Wed Jun 10, 2009 4:23 am

Ini pula pengurang stres di tepi rumah kita;

_________________
Read this before successfully posting:
http://sabah.forumotion.com/faq.htm
Back to top Go down
Borneo
VIP Moderator
VIP Moderator


Number of posts : 950
Location : North Borneo
Points : 266
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: Mengapa murung? Mari kita nyatakan puncanya...   Wed Jun 10, 2009 4:32 am

Ini pula ialah contoh pemandangan tanaman sekitar taman yang boleh mengurangkan stres kita;

_________________
Read this before successfully posting:
http://sabah.forumotion.com/faq.htm
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Mengapa murung? Mari kita nyatakan puncanya...   Today at 1:28 pm

Back to top Go down
 
Mengapa murung? Mari kita nyatakan puncanya...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Mari Luz CortÚs case: Trial started in Huelva today/J Morais
» P Reis about the sighting from Mari Olli
» Jozlynn Mari Martinez Never Found -- Jeffrey Malmberg Convicted Of Second-Degree Murder
» No Respect for Mari Luz CortÚs
» cleaning

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
SABAH :: Umum :: Psychology-
Jump to: