SABAH


 
HomeHome  Portal*Portal*  FAQFAQ  RegisterRegister  Log inLog in  
Selamat datang ke SBF, laman web berinfo dan membina minda rakyat Sabah ke arah perkongsian idea serta penggalakan pembangunan minda individu secara positif. Terdapat topik popular dalam forum ini yang hanya boleh diakses oleh ahli berdaftar sahaja. Semua lagu yang terdapat dalam laman web ini merupakan promosi sahaja. Sila ke kedai yang berhampiran untuk mendapatkan lagu tersebut. Semua post yang tidak sesuai atau melanggar peraturan berforum juga akan dipadam serta-merta demi menjaga nama baik SBF. Selamat berforum. Terima kasih. Admin SBF

Share | 
 

 Ruangan Sex education

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
alphawaves
SBF Mentor
SBF Mentor


Male
Number of posts : 938
Age : 56
Location : sanaa bah..
Job/hobbies : joomla! addict..
Points : 5
Registration date : 2008-02-25

PostSubject: Ruangan Sex education   Fri Sep 05, 2008 8:49 pm

Bos Admin, ada urang suruh saya minta bah ini ruangan. bulih kah? hihihi.. Embarassed
Back to top Go down
http://asiamistik.forumotion.com
shalon6095
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Number of posts : 554
Points : -90
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: Ruangan Sex education   Sat Sep 06, 2008 6:05 am

sapa suruh ko alpha? Very Happy Question
Back to top Go down
mamat53
Regular Member
Regular Member


Number of posts : 165
Points : 21
Registration date : 2008-02-25

PostSubject: Re: Ruangan Sex education   Sat Sep 06, 2008 7:48 am

Saya fikir thread yang alpha sebut tu boleh dimasukkan dalam 'Sports & Health' juga bah tu. Very Happy
Back to top Go down
akinabalu
SBF Moderator
SBF Moderator


Male
Number of posts : 581
Points : 49
Registration date : 2008-02-22

PostSubject: Re: Ruangan Sex education   Sat Sep 06, 2008 8:13 am

Saya pun fikir perkara ini boleh dimasukkan dalam Sports & Health kerana ianya boleh berkaitan dengan kesihatan fizikal.

_________________
To know Sabah is to love Sabah
Back to top Go down
Monkey
SBF Advisor
SBF Advisor


Male
Number of posts : 1370
Age : 104
Location : ..
Job/hobbies : ..
Points : -47
Registration date : 2008-06-03

PostSubject: Re: Ruangan Sex education   Sat Sep 06, 2008 3:24 pm

Sa macam malas suda mo cakap pasal ni topik..selalu saja kena bantah..padahal ni benda, mana mana pun urang akan bincang nda kisah di kadai makan kaling kah, kadai makan cina kah, kadai makan melayu ka..di mana mana saja bah...pigi la sana bookstore, masuk bahagian buku2 ilmiah...banyak soaljawab pasal ni.sa harap, dengan adanya perbincangan dl topik ni, sapa2 yg ada masalah kurang mantap, mo kasi mantap atau baru mo belajar...dapat manfaat..TAPI, ada TAPI juga...yg penting..sendiri mo ingat, ikut hukum hakam agama masing2....DAN....keterbukaan pikiran dlm membincangkan masalah yg berkaitan dengan topik di atas.
Back to top Go down
http://jiwang.la/ratu17
Pakbelalang
Regular Member
Regular Member


Male
Number of posts : 247
Age : 107
Location : sabah
Job/hobbies : kuli
Points : -12
Registration date : 2008-08-09

PostSubject: Re: Ruangan Sex education   Sat Sep 06, 2008 9:39 pm

Pak B rasalah...kalau mau bincang soal ini mestilah mengikut laluan atau hala tuju yang sepatutnya...perbincangan mengenai sex education memang berbeza dengan dengan percakapan lucah...pendidikan sex adalah seperti apa yang dipelajari oleh doktor dan seperti apa yang diajar oleh guru kepada murid muridnya...jadi Pak B rasalah para forumer harus lah tau membezakan antara sex education dengan percakapan lucah...jangan nanti percakapan lucah diistilah sebagai pendidikan sex...ini yang harus kita elakkan...
Back to top Go down
http://www.google.com
alphawaves
SBF Mentor
SBF Mentor


Male
Number of posts : 938
Age : 56
Location : sanaa bah..
Job/hobbies : joomla! addict..
Points : 5
Registration date : 2008-02-25

PostSubject: Re: Ruangan Sex education   Sat Sep 06, 2008 9:41 pm

Iya butul Pak B.
Back to top Go down
http://asiamistik.forumotion.com
alphawaves
SBF Mentor
SBF Mentor


Male
Number of posts : 938
Age : 56
Location : sanaa bah..
Job/hobbies : joomla! addict..
Points : 5
Registration date : 2008-02-25

PostSubject: Re: Ruangan Sex education   Sat Sep 06, 2008 9:43 pm

shalon6095 wrote:
sapa suruh ko alpha? Very Happy Question
Pssst.. rahsia bah.
Back to top Go down
http://asiamistik.forumotion.com
Borneo
VIP Moderator
VIP Moderator


Number of posts : 950
Location : North Borneo
Points : 266
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: Ruangan Sex education   Sun Sep 07, 2008 3:06 am

Ha, ini pendapat saya. Sebenarnya, sex education akan jadi isu lucah jika segala kandungan perbincangan apalagi perkataan tertentu dimanipulasi oleh individu tertentu untuk memuaskan hati. Saya yakin dan percaya jika perbincangan fokus kepada pendidikan dan ingin tahu maka tidak ada masalah juga bah tu.

Saya ambil contoh:
Anatomy = Pembelajaran berkonsepkan struktur fizikal manusia dan organ-organ yang terdapat dalam fizikal serta elemen-elemen yang saling membantu bekerjasama membolehkan individu meneruskan kehidupan seharian tanpa mudah letih dan mempunyai tenaga lebihan.

Dalam berbalas-balas post perbincangan anatomy misalnya, perbincangan berkisar sekitar pendidikan perubatan dan kesihatan tetapi jika ada beberapa individu menipulasi perbincangan kepada yang berbau lucah, maka inilah yang dikatakan oleh yang tersasar dan menyimpang daripada fokus thread.

_________________
Read this before successfully posting:
http://sabah.forumotion.com/faq.htm
Back to top Go down
shalon6095
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Number of posts : 554
Points : -90
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: Ruangan Sex education   Sun Sep 07, 2008 4:30 am

saya pikir pihak admin kena buat tatacara utk berforum utk ruangan sex edu ni. supaya nda menjadi percakapan lucah.
Back to top Go down
shalon6095
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Number of posts : 554
Points : -90
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: Ruangan Sex education   Sun Sep 07, 2008 4:32 am

alphawaves wrote:
shalon6095 wrote:
sapa suruh ko alpha? Very Happy Question
Pssst.. rahsia bah.

main tapuk2 lagi ba c geng..hehe
Back to top Go down
Admin
SBF Admin
SBF Admin


Number of posts : 337
Points : 19
Registration date : 2008-02-21

PostSubject: Re: Ruangan Sex education   Sun Sep 07, 2008 5:39 am

shalon6095 wrote:
saya pikir pihak admin kena buat tatacara utk berforum utk ruangan sex edu ni. supaya nda menjadi percakapan lucah.

Tidak payah bah shalon. Pergi sahaja ke 'register' dan di sana telah sedia ada peraturan yang menjelaskan segala tatacara berforum. Kita semua kena berhati-hati semasa berforum supaya tidak menanggung risiko akibat kecuaian kita tersebut. Saya fikir semua ahli elah maklum hal ini semasa mendaftar.
Back to top Go down
http://sabah.forumotion.com
shalon6095
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Number of posts : 554
Points : -90
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: Ruangan Sex education   Sun Sep 07, 2008 5:58 am

maksud sy tuan admin, tatacara utk thread sex edu jak.
Back to top Go down
Admin
SBF Admin
SBF Admin


Number of posts : 337
Points : 19
Registration date : 2008-02-21

PostSubject: Re: Ruangan Sex education   Sun Sep 07, 2008 6:11 am

Sila baca sini:
Forum Terms of service

The moderators of this forum
will try hard to edit or remove reprehensible messages as soon as
possible. However, it is impossible for them to review all the
messages. You thus admit that all the messages posted on this forum
express the sight and opinion of their respective authors and not those
of the moderators or the Webmaster (except messages posted by them) and
consequently, they cannot be held responsible of the discussions.

This forum uses cookies to store information on your
computer. These cookies will not contain any personal information; they
are only used to improve comfort while browsing. The address e-mail is
only used in order to confirm the details of your registration as your
password (and also to send you back your password if you forget it).

- Aggressive or slanderous messages, as well as personal
insults and critics
, the coarseness and vulgarities, and more generally
any message contravening the French laws are prohibited.

- Messages who promote - or evoke - illegal practices are prohibited.
- If you post informations who come from another site
,
look first if the site in question doesn’t forbid it. Show the address
of the site in question in order to respect the work of their
administrators!
- Please post your messages only once. The repetitions are unpleasant and useless!

- Please make an effort on grammar and spelling. SMS-style language (ex: r u sk8ing?) is not advised!


Any message contravening the listing above will be edited or
removed without additional notice or justification within deadlines
which will depend on the availability of the moderators. Any abuse will
involve the cancellation of the registration. Internet is neither an
anonymous space, nor a space of no-right!
We reserve ourselves the
possibility of informing your access provider and/or the legal
authorities of any malevolent behavior. An IP address of each poster is
recorded in order to help us to make you respect these conditions.


By clicking on " I agree to these terms " below:
- You acknowledge to have fully read these current rules;
- You commit yourself to respect unreservedly these current rules;
- You grant the moderators of this forum the right to delete, move or edit any discussion subject at any moment.


Back to top Go down
http://sabah.forumotion.com
shalon6095
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Number of posts : 554
Points : -90
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: Ruangan Sex education   Sun Sep 07, 2008 6:22 am

TQ tuan admin. Very Happy
Back to top Go down
Admin
SBF Admin
SBF Admin


Number of posts : 337
Points : 19
Registration date : 2008-02-21

PostSubject: Re: Ruangan Sex education   Sun Sep 07, 2008 6:25 am

shalon6095 wrote:
TQ tuan admin. Very Happy

Welcome shalon. Harap semua ahli jelas tentang hal ini.
Back to top Go down
http://sabah.forumotion.com
bushido
Senior SBF
Senior SBF


Number of posts : 315
Points : -14
Registration date : 2008-03-02

PostSubject: Re: Ruangan Sex education   Sun Sep 07, 2008 9:13 am

Sebenarnya kalau ada yang cuba membincangkan topik seks sehingga jadi lucah itu bermakna orang itu tidak faham secara menyeluruh apa itu SEX.

Memang tidak dapat di nafikan bahawa memang ada idividu yang kurang faham ttg hal sex ini. Mereka ingat bahawa sebut saja sex maka yg mereka tau adalah "hubungan seks". Inilah masalahnya. Ia bukan mengenai peraturan dan tatacara yang bermasalah disini. Yang paling jelas dapat di lihat di sini ialah "dari individu" yang cuba membincangka seks tetapi tidak ada pengetahuan yang BENAR ttg seks atau individu tersebut mempunyai pandangan yang SEMPIT ttg seks. Hakikatnya peraturan sentiasa ada tetapi saiz atau kapasiti persepsi para individu itu sendiri yang tidak jelas ttg seks.

Saya berdepan juga dengan ramai orang sedemikian. Ini terjadi di mana-mana. Ketika saya dulu di semenanjung ramai kawan2 saya orang sana yang mempunyai pandangan yang sempit ttg seks. Cakap saja seks maka yang di ingatnya adalah hubungan alat sulit lelaki dan wanita. Ini adalah satu kemiskinan jiwa sendiri yang juga harus di bayar sendiri. Kalau nak bercakap pasal seks maka haruslah di ingat bahawa ia merujuk kepada Topik seks yang BERWIBAWA yang bermoral iaitu mendukung bahawa SEKS bukanlah MURAHAN.

Ramai manusia yang kosong ttg seks namun mengaku dengan bangganya berpengetahuan ttg seks. malang sekali sebenarnya mereka jahil ttg seks. Mereka gagal mendukung seks sebagai satu kehidupan yang sihat malah mereka memesongkan seks kepada sesuatu yang murahan. Kalau ada minda begitu maka tak perlulah nak terhegeh-hegeh membincangkan seks di dalam forum ini.

Bincangkan dengan orang lain yang seksnya murah seperti pandangan yang seciri dengannya.

kopivosian
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
shalon6095
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Number of posts : 554
Points : -90
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: Ruangan Sex education   Sun Sep 07, 2008 9:16 am

TQ bush, post ko sgt bagus.
Back to top Go down
Admin
SBF Admin
SBF Admin


Number of posts : 337
Points : 19
Registration date : 2008-02-21

PostSubject: Re: Ruangan Sex education   Sun Sep 07, 2008 11:38 am

bushido wrote:
Sebenarnya kalau ada yang cuba membincangkan topik seks sehingga jadi lucah itu bermakna orang itu tidak faham secara menyeluruh apa itu SEX.

Memang tidak dapat di nafikan bahawa memang ada idividu yang kurang faham ttg hal sex ini. Mereka ingat bahawa sebut saja sex maka yg mereka tau adalah "hubungan seks". Inilah masalahnya. Ia bukan mengenai peraturan dan tatacara yang bermasalah disini. Yang paling jelas dapat di lihat di sini ialah "dari individu" yang cuba membincangka seks tetapi tidak ada pengetahuan yang BENAR ttg seks atau individu tersebut mempunyai pandangan yang SEMPIT ttg seks. Hakikatnya peraturan sentiasa ada tetapi saiz atau kapasiti persepsi para individu itu sendiri yang tidak jelas ttg seks.

Saya berdepan juga dengan ramai orang sedemikian. Ini terjadi di mana-mana. Ketika saya dulu di semenanjung ramai kawan2 saya orang sana yang mempunyai pandangan yang sempit ttg seks. Cakap saja seks maka yang di ingatnya adalah hubungan alat sulit lelaki dan wanita. Ini adalah satu kemiskinan jiwa sendiri yang juga harus di bayar sendiri. Kalau nak bercakap pasal seks maka haruslah di ingat bahawa ia merujuk kepada Topik seks yang BERWIBAWA yang bermoral iaitu mendukung bahawa SEKS bukanlah MURAHAN.

Ramai manusia yang kosong ttg seks namun mengaku dengan bangganya berpengetahuan ttg seks. malang sekali sebenarnya mereka jahil ttg seks. Mereka gagal mendukung seks sebagai satu kehidupan yang sihat malah mereka memesongkan seks kepada sesuatu yang murahan. Kalau ada minda begitu maka tak perlulah nak terhegeh-hegeh membincangkan seks di dalam forum ini.

Bincangkan dengan orang lain yang seksnya murah seperti pandangan yang seciri dengannya.

kopivosian

Betul tu bushido. Saya sangat setuju dengan pandangan bushido tu dan tujuan kita tidak membenarkan post yang tersimpang daripada thread ialah supaya SBF tidak ditertawakan oleh mereka yang melihat kualiti post dalam forum di mana-mana pun. Bukalah sebanyak mana forum pun kalau setiap ahlinya tidak membincangkan mengikut topik thread, forum tersebut hanya akan menjadi bahan tertawa sahaja. Jadi, kita jagalah identiti kita orang Sabah yang maju dan berpendidikan supaya kita tidak terundur ke belakang dan ditertawakan oleh mereka yang telah jauh lebih maju daripada kita.
Back to top Go down
http://sabah.forumotion.com
Pakbelalang
Regular Member
Regular Member


Male
Number of posts : 247
Age : 107
Location : sabah
Job/hobbies : kuli
Points : -12
Registration date : 2008-08-09

PostSubject: Re: Ruangan Sex education   Sun Sep 07, 2008 1:38 pm

urang kita kita urang teringat lagu si ampal...jangan biarkan orang luar nampak kita ( orang sabah) jahil tentang seks...dulu dulu perkara ini dianggap taboo...tapi hari ini minda dan pemikiran orang ramai makin matang...ramai yang boleh berbincang tentang seks dengan cara yang lebih berhemah...bukan dengan cara melalut atau lucah...sex is where we all begin without sex we are not in this world right now...its natural for us to know and learn about it...
Back to top Go down
http://www.google.com
alphawaves
SBF Mentor
SBF Mentor


Male
Number of posts : 938
Age : 56
Location : sanaa bah..
Job/hobbies : joomla! addict..
Points : 5
Registration date : 2008-02-25

PostSubject: Re: Ruangan Sex education   Sun Sep 07, 2008 4:31 pm

Admin wrote:
bushido wrote:
Sebenarnya kalau ada yang cuba membincangkan topik seks sehingga jadi lucah itu bermakna orang itu tidak faham secara menyeluruh apa itu SEX.

Memang tidak dapat di nafikan bahawa memang ada idividu yang kurang faham ttg hal sex ini. Mereka ingat bahawa sebut saja sex maka yg mereka tau adalah "hubungan seks". Inilah masalahnya. Ia bukan mengenai peraturan dan tatacara yang bermasalah disini. Yang paling jelas dapat di lihat di sini ialah "dari individu" yang cuba membincangka seks tetapi tidak ada pengetahuan yang BENAR ttg seks atau individu tersebut mempunyai pandangan yang SEMPIT ttg seks. Hakikatnya peraturan sentiasa ada tetapi saiz atau kapasiti persepsi para individu itu sendiri yang tidak jelas ttg seks.

Saya berdepan juga dengan ramai orang sedemikian. Ini terjadi di mana-mana. Ketika saya dulu di semenanjung ramai kawan2 saya orang sana yang mempunyai pandangan yang sempit ttg seks. Cakap saja seks maka yang di ingatnya adalah hubungan alat sulit lelaki dan wanita. Ini adalah satu kemiskinan jiwa sendiri yang juga harus di bayar sendiri. Kalau nak bercakap pasal seks maka haruslah di ingat bahawa ia merujuk kepada Topik seks yang BERWIBAWA yang bermoral iaitu mendukung bahawa SEKS bukanlah MURAHAN.

Ramai manusia yang kosong ttg seks namun mengaku dengan bangganya berpengetahuan ttg seks. malang sekali sebenarnya mereka jahil ttg seks. Mereka gagal mendukung seks sebagai satu kehidupan yang sihat malah mereka memesongkan seks kepada sesuatu yang murahan. Kalau ada minda begitu maka tak perlulah nak terhegeh-hegeh membincangkan seks di dalam forum ini.

Bincangkan dengan orang lain yang seksnya murah seperti pandangan yang seciri dengannya.

kopivosian

Betul tu bushido. Saya sangat setuju dengan pandangan bushido tu dan tujuan kita tidak membenarkan post yang tersimpang daripada thread ialah supaya SBF tidak ditertawakan oleh mereka yang melihat kualiti post dalam forum di mana-mana pun. Bukalah sebanyak mana forum pun kalau setiap ahlinya tidak membincangkan mengikut topik thread, forum tersebut hanya akan menjadi bahan tertawa sahaja. Jadi, kita jagalah identiti kita orang Sabah yang maju dan berpendidikan supaya kita tidak terundur ke belakang dan ditertawakan oleh mereka yang telah jauh lebih maju daripada kita.

Ini satu nasihat terbaik yg saya pernah dgr dari tuan Admin. harap2 semua ahli mengambil perhatian hendaknya. termasuk saya sendiri! Very Happy
Back to top Go down
http://asiamistik.forumotion.com
walaitokou
Newbie
Newbie


Male
Number of posts : 71
Age : 36
Location : KK-Ranau-Telupid-Sandakan-LDatu-Tawau
Job/hobbies : Internet
Points : 27
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Ruangan Sex education   Sun Sep 07, 2008 4:36 pm

Baguslah pandangan anda semua.
Back to top Go down
http://sabah.forumotion.com/
skyjetj
Regular Member
Regular Member


Number of posts : 185
Points : 18
Registration date : 2008-05-22

PostSubject: Re: Ruangan Sex education   Sun Sep 07, 2008 5:15 pm

Bah, apa pandangan walaitokou?
Back to top Go down
Becky84
Newbie
Newbie


Female
Number of posts : 109
Age : 32
Location : Sabah
Job/hobbies : A Lot
Points : -9
Registration date : 2008-04-24

PostSubject: Re: Ruangan Sex education   Mon Sep 08, 2008 3:28 am

Jadi apa soalan pasal seks tu? Kuang3x...Question Neutral
Back to top Go down
http://borneosabah.page.tl/
karasumbang
Regular Member
Regular Member


Male
Number of posts : 243
Age : 28
Location : kiki
Job/hobbies : tiakaraja
Points : 40
Registration date : 2008-07-07

PostSubject: Re: Ruangan Sex education   Mon Sep 08, 2008 4:29 am

Becky84 wrote:
Jadi apa soalan pasal seks tu? Kuang3x...Question Neutral

Salahtafsir tentang perbincangan yang patut dan tidak patut berkaitan seks saja bah tu becky.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Ruangan Sex education   Today at 1:12 am

Back to top Go down
 
Ruangan Sex education
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next
 Similar topics
-
» What is the purpose of education?
» 2011 Bransom Advent Calendar - December 16 - Double Header
» Philanthropist Otis James shaping lives through education
» MICHAEL MANLEY QUOTES
» Canadian Education fair now on

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
SABAH :: SBF Front Desk :: Bincang Maklumbalas dan Pertanyaan Mengenai Sabah Borneo Forum-
Jump to: