SABAH


 
HomeHome  Portal*Portal*  FAQFAQ  RegisterRegister  Log inLog in  
Selamat datang ke SBF, laman web berinfo dan membina minda rakyat Sabah ke arah perkongsian idea serta penggalakan pembangunan minda individu secara positif. Terdapat topik popular dalam forum ini yang hanya boleh diakses oleh ahli berdaftar sahaja. Semua lagu yang terdapat dalam laman web ini merupakan promosi sahaja. Sila ke kedai yang berhampiran untuk mendapatkan lagu tersebut. Semua post yang tidak sesuai atau melanggar peraturan berforum juga akan dipadam serta-merta demi menjaga nama baik SBF. Selamat berforum. Terima kasih. Admin SBF

Share | 
 

 Bosou & Tuhau

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
tahan.tukul
SBF Moderator
SBF Moderator


Number of posts : 264
Points : 34
Registration date : 2008-03-01

PostSubject: Re: Bosou & Tuhau   Fri Sep 26, 2008 8:00 am

hot_mama wrote:
akinabalu wrote:
Ada dua jenis tu bambamgan hot_mama. Ada yang manis dan ada yang masam. Kebanyakan orang suka yang manis untuk dijeruk nonsom bambangan.

OO aki ada 2 jenis pula tu bambangan kan .. baru sia tau , sia suka yg kena buat nonsom tu .. hehe , bah apa lagi makanan tradisional dusun/kadazan ni? sia suka juga tu hinava bah...

Kalau tidak silap saya, hinava ini hampir sama dengan sushi makanan orang Jepun tu, betul tak?
Back to top Go down
tahan.tukul
SBF Moderator
SBF Moderator


Number of posts : 264
Points : 34
Registration date : 2008-03-01

PostSubject: Re: Bosou & Tuhau   Fri Sep 26, 2008 8:02 am

Mis_Vee wrote:
sy suka makan tuhau.. tp nda pandai makan bosou..hehe..

Kalau mahu makan yang sedap, bosou yang dibuat sendiri ( bosou ikan atau udang atau daging ) hendaklah dimasak ala goreng tapi sekejap sahaja mudah-mudahan anda berselera makan.
Back to top Go down
TonduYutung
Senior SBF
Senior SBF


Female
Number of posts : 312
Age : 107
Location : Sabah
Job/hobbies : sleep....
Points : -9
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: Bosou & Tuhau   Tue Sep 30, 2008 3:58 am

Bosou dr batang pisang yg muda pn sedapp... sa suka...
anyway.. sa sdh try bt 2 tuhau, menjadi jg tp telampau pedas blg kwn sa.. sa ltk byk cili hehehe... tp bosou sa blm pernah buat g..
Back to top Go down
hot_mama
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Female
Number of posts : 603
Location : Kota Kinabalu
Job/hobbies : Kuli .... / Gossip ....
Points : 0
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: Bosou & Tuhau   Tue Oct 07, 2008 6:44 am

tahan.tukul wrote:
hot_mama wrote:
akinabalu wrote:
Ada dua jenis tu bambamgan hot_mama. Ada yang manis dan ada yang masam. Kebanyakan orang suka yang manis untuk dijeruk nonsom bambangan.

OO aki ada 2 jenis pula tu bambangan kan .. baru sia tau , sia suka yg kena buat nonsom tu .. hehe , bah apa lagi makanan tradisional dusun/kadazan ni? sia suka juga tu hinava bah...

Kalau tidak silap saya, hinava ini hampir sama dengan sushi makanan orang Jepun tu, betul tak?


Ya lebih kurang lah tu Tahan tukul ... ko pernah try kah?
Back to top Go down
bongingtugarang
Senior SBF
Senior SBF


Number of posts : 355
Points : 5
Registration date : 2008-02-28

PostSubject: Re: Bosou & Tuhau   Tue Oct 07, 2008 10:59 am

TonduYutung wrote:
Bosou dr batang pisang yg muda pn sedapp... sa suka...
anyway.. sa sdh try bt 2 tuhau, menjadi jg tp telampau pedas blg kwn sa.. sa ltk byk cili hehehe... tp bosou sa blm pernah buat g..

...karual air riul sia tadangar ini serita kamurang bah...bagus bah ini barang tuhau sabab sia paranah bikin ini barang sadap sadap kasi sampur sili api hehehe...banyak sana ranau ini barang...
Back to top Go down
TonduYutung
Senior SBF
Senior SBF


Female
Number of posts : 312
Age : 107
Location : Sabah
Job/hobbies : sleep....
Points : -9
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: Bosou & Tuhau   Thu Oct 09, 2008 3:58 am

bongingtugarang wrote:
TonduYutung wrote:
Bosou dr batang pisang yg muda pn sedapp... sa suka...
anyway.. sa sdh try bt 2 tuhau, menjadi jg tp telampau pedas blg kwn sa.. sa ltk byk cili hehehe... tp bosou sa blm pernah buat g..

...karual air riul sia tadangar ini serita kamurang bah...bagus bah ini barang tuhau sabab sia paranah bikin ini barang sadap sadap kasi sampur sili api hehehe...banyak sana ranau ini barang...

tuhau dr ranau sadap oo..mantaps.... sa pernah beli...
Back to top Go down
Monkey
SBF Advisor
SBF Advisor


Male
Number of posts : 1370
Age : 104
Location : ..
Job/hobbies : ..
Points : -47
Registration date : 2008-06-03

PostSubject: Re: Bosou & Tuhau   Thu Oct 09, 2008 1:30 pm

teda kisah la kalau sya..yg penting tuhau yg sya buat mesti asam pedas..lebih sedap klau kena campur hirisan mangga air yg muda...uuuuhhhhhhh..terliur suda sya nie...
Back to top Go down
http://jiwang.la/ratu17
Sponsored content




PostSubject: Re: Bosou & Tuhau   Today at 6:54 am

Back to top Go down
 
Bosou & Tuhau
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
SABAH :: Umum :: Food & Cooking-
Jump to: