SABAH


 
HomeHome  Portal*Portal*  FAQFAQ  RegisterRegister  Log inLog in  
Selamat datang ke SBF, laman web berinfo dan membina minda rakyat Sabah ke arah perkongsian idea serta penggalakan pembangunan minda individu secara positif. Terdapat topik popular dalam forum ini yang hanya boleh diakses oleh ahli berdaftar sahaja. Semua lagu yang terdapat dalam laman web ini merupakan promosi sahaja. Sila ke kedai yang berhampiran untuk mendapatkan lagu tersebut. Semua post yang tidak sesuai atau melanggar peraturan berforum juga akan dipadam serta-merta demi menjaga nama baik SBF. Selamat berforum. Terima kasih. Admin SBF

Share | 
 

 Bosou & Tuhau

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
TonduYutung
Senior SBF
Senior SBF


Female
Number of posts : 312
Age : 107
Location : Sabah
Job/hobbies : sleep....
Points : -9
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Bosou & Tuhau   Fri Aug 15, 2008 8:22 am

Sepa pndi bt ni makanan fav Dusun sabah? .... kasi kungsi2 lah... sa pn mo belajar.. sa inda pndi bkin ni.. confirm inda jadi esp bosou.. hehehe.. Very Happy Laughing Very Happy Razz


Ini sa dpt dr blog org len..

Letís make bosou

Bosou is a signature dish for Kadazan Dusun. Bosou-making is simple, yet need practices for a perfection. Typical ingredients are including raw freshwater fish, pangi (Malay - kepayang, Scientific name - Pangium edule), salt, steamed rice and some other optional ingredients such as jackfruits, young pineapple fruits, tuhau, etc.
The making of bosou is very simple. First, all the ingredients are mixed thoroughly. Salt is usually added in excess to prolong the shelf life of the bosou. If warm rice is to be used, the mixture is cooled to room temperature before storing. Storing of bosou usually takes in a tight-closed container.
The traditional container for the bosou is the bottle-shaped gourd which is sealed with some bees-wax. Other traditional container includes kakanan. But now the traditional containers are replaced with tupperwares, glass bottles etc. Storing of bosou usually takes about five to seven days before it is can be eaten. Due to itís strong smell and compost-like nature, it is advised to tight-close the container to avoid flies to take Ďcontrolí of the bosou and also to avoid growth of fungi.
Bosou can be eaten raw or cooked. Cooking is usually done to get rid of the smell and to enhance the taste of the bosou. Some may add dried onions, chillies and other ingredients during the cooking.
Back to top Go down
Monkey
SBF Advisor
SBF Advisor


Male
Number of posts : 1370
Age : 104
Location : ..
Job/hobbies : ..
Points : -47
Registration date : 2008-06-03

PostSubject: Re: Bosou & Tuhau   Fri Aug 15, 2008 5:28 pm

yutung, tu tuhau kan, ko tumbuk..campur sama tu losun ( putung ikut suka hati) campur sikit udang kering, campur sikit hirisan cili api, campur sikit bunga kantan, last ko perah limau asam, taruh garam, aji..ikut rasa lah..semua bahan diatas ko tumis sama bawang merah kena tumbuk..fuyooh..opotoooh!
nyam nyam nyam..bosou sia nda brapa suka..
Back to top Go down
http://jiwang.la/ratu17
Admin
SBF Admin
SBF Admin


Number of posts : 337
Points : 19
Registration date : 2008-02-21

PostSubject: Re: Bosou & Tuhau   Sat Aug 16, 2008 9:18 pm

Tq everybody for sharing this recipe. I like it. Laughing
Back to top Go down
http://sabah.forumotion.com
Pakbelalang
Regular Member
Regular Member


Male
Number of posts : 247
Age : 107
Location : sabah
Job/hobbies : kuli
Points : -12
Registration date : 2008-08-09

PostSubject: Re: Bosou & Tuhau   Sun Aug 17, 2008 8:41 pm

walaupun sia urang sabah tapi sia tia berapa minat tiu bosou..tia buli masuk di mulut walaupun cuba mau kasih masuk...hihihi Smile
Back to top Go down
http://www.google.com
TonduYutung
Senior SBF
Senior SBF


Female
Number of posts : 312
Age : 107
Location : Sabah
Job/hobbies : sleep....
Points : -9
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: Bosou & Tuhau   Mon Aug 18, 2008 3:54 am

BBmonkey wrote:
yutung, tu tuhau kan, ko tumbuk..campur sama tu losun ( putung ikut suka hati) campur sikit udang kering, campur sikit hirisan cili api, campur sikit bunga kantan, last ko perah limau asam, taruh garam, aji..ikut rasa lah..semua bahan diatas ko tumis sama bawang merah kena tumbuk..fuyooh..opotoooh!
nyam nyam nyam..bosou sia nda brapa suka..

uiii.. masam sadap kejadian da ni.... tp kan.. 'losun tui pa arr? hehhehe Razz
Back to top Go down
TonduYutung
Senior SBF
Senior SBF


Female
Number of posts : 312
Age : 107
Location : Sabah
Job/hobbies : sleep....
Points : -9
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: Bosou & Tuhau   Mon Aug 18, 2008 3:55 am

Admin wrote:
Tq everybody for sharing this recipe. I like it. Laughing

c admin pn suka mkn bosou n tuhau rupanya... Razz
Back to top Go down
akinabalu
SBF Moderator
SBF Moderator


Male
Number of posts : 581
Points : 49
Registration date : 2008-02-22

PostSubject: Re: Bosou & Tuhau   Mon Aug 18, 2008 6:30 am

TonduYutung wrote:
Admin wrote:
Tq everybody for sharing this recipe. I like it. Laughing

c admin pn suka mkn bosou n tuhau rupanya... Razz

Orang Sabah juga bah tu admin kita Yutung. Memang sedap resipi yang diberikan / dikongsikan tu.
Back to top Go down
TonduYutung
Senior SBF
Senior SBF


Female
Number of posts : 312
Age : 107
Location : Sabah
Job/hobbies : sleep....
Points : -9
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: Bosou & Tuhau   Mon Aug 18, 2008 7:08 am

akinabalu wrote:
TonduYutung wrote:
Admin wrote:
Tq everybody for sharing this recipe. I like it. Laughing

c admin pn suka mkn bosou n tuhau rupanya... Razz

Orang Sabah juga bah tu admin kita Yutung. Memang sedap resipi yang diberikan / dikongsikan tu.

bukan gia suma org sbh suka mkn ni makanan..... urg sjung lagi ka... tp ada jg kwn sa dr sjung, urg cina lg tu suka btl mkn bosou n tuhau ni.. kalo ada time, da sggp menjelajah 1 sabah semata2 mo rasa bosou n tuhau d pelbagai tempat...da naik motor ja keliling sabah... mmg respek blt sa sma kwn sa ni... kalo buli suma mknn tradisional sabah da mo cuba...
Back to top Go down
blueberry
Senior SBF
Senior SBF


Number of posts : 483
Points : 0
Registration date : 2008-03-26

PostSubject: Re: Bosou & Tuhau   Mon Aug 18, 2008 9:49 am

dua2 ni sia inda prna mkn...bikin malu oh kan nama jak urg sabah tp inda mkn tuhau n bosou..d ruma sia teda yg mkn ba..kira mo try jgk da...ba mana bulih dpt ni mknan? Embarassed alien Basketball
Back to top Go down
Monkey
SBF Advisor
SBF Advisor


Male
Number of posts : 1370
Age : 104
Location : ..
Job/hobbies : ..
Points : -47
Registration date : 2008-06-03

PostSubject: Re: Bosou & Tuhau   Mon Aug 18, 2008 5:54 pm

TonduYutung wrote:
BBmonkey wrote:
yutung, tu tuhau kan, ko tumbuk..campur sama tu losun ( putung ikut suka hati) campur sikit udang kering, campur sikit hirisan cili api, campur sikit bunga kantan, last ko perah limau asam, taruh garam, aji..ikut rasa lah..semua bahan diatas ko tumis sama bawang merah kena tumbuk..fuyooh..opotoooh!
nyam nyam nyam..bosou sia nda brapa suka..

uiii.. masam sadap kejadian da ni.... tp kan.. 'losun tui pa arr? hehhehe Razz

tu losun tu macam tu daun bawang bah tapi keras sikit daun dia, alaahh..yg urang buat bawang jeruk tu, yg kena jual sana siring jalan kk-tmbunan tu, losun bah gia tu.
Back to top Go down
http://jiwang.la/ratu17
TonduYutung
Senior SBF
Senior SBF


Female
Number of posts : 312
Age : 107
Location : Sabah
Job/hobbies : sleep....
Points : -9
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: Bosou & Tuhau   Tue Aug 19, 2008 3:28 am

Monkey wrote:
TonduYutung wrote:
BBmonkey wrote:
yutung, tu tuhau kan, ko tumbuk..campur sama tu losun ( putung ikut suka hati) campur sikit udang kering, campur sikit hirisan cili api, campur sikit bunga kantan, last ko perah limau asam, taruh garam, aji..ikut rasa lah..semua bahan diatas ko tumis sama bawang merah kena tumbuk..fuyooh..opotoooh!
nyam nyam nyam..bosou sia nda brapa suka..

uiii.. masam sadap kejadian da ni.... tp kan.. 'losun tui pa arr? hehhehe Razz

tu losun tu macam tu daun bawang bah tapi keras sikit daun dia, alaahh..yg urang buat bawang jeruk tu, yg kena jual sana siring jalan kk-tmbunan tu, losun bah gia tu.

O i C... sa tau sdh... kalu inda silap lah dlm utak ini..... hmm nti sa bkin... nyam2.. hehehe.... Razz Razz Razz
Back to top Go down
Borneo
VIP Moderator
VIP Moderator


Number of posts : 950
Location : North Borneo
Points : 266
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: Bosou & Tuhau   Tue Aug 19, 2008 5:54 am

TonduYutung wrote:
Monkey wrote:
TonduYutung wrote:
BBmonkey wrote:
yutung, tu tuhau kan, ko tumbuk..campur sama tu losun ( putung ikut suka hati) campur sikit udang kering, campur sikit hirisan cili api, campur sikit bunga kantan, last ko perah limau asam, taruh garam, aji..ikut rasa lah..semua bahan diatas ko tumis sama bawang merah kena tumbuk..fuyooh..opotoooh!
nyam nyam nyam..bosou sia nda brapa suka..

uiii.. masam sadap kejadian da ni.... tp kan.. 'losun tui pa arr? hehhehe Razz

tu losun tu macam tu daun bawang bah tapi keras sikit daun dia, alaahh..yg urang buat bawang jeruk tu, yg kena jual sana siring jalan kk-tmbunan tu, losun bah gia tu.

O i C... sa tau sdh... kalu inda silap lah dlm utak ini..... hmm nti sa bkin... nyam2.. hehehe.... Razz Razz Razz

Hehehe...kasi gambar dia bah gia sini, baru tau apa ini barang losun BB. Apa nama saintifik tuhau ni ha? scratch

_________________
Read this before successfully posting:
http://sabah.forumotion.com/faq.htm
Back to top Go down
TonduYutung
Senior SBF
Senior SBF


Female
Number of posts : 312
Age : 107
Location : Sabah
Job/hobbies : sleep....
Points : -9
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: Bosou & Tuhau   Tue Aug 19, 2008 7:02 am

blueberry wrote:
dua2 ni sia inda prna mkn...bikin malu oh kan nama jak urg sabah tp inda mkn tuhau n bosou..d ruma sia teda yg mkn ba..kira mo try jgk da...ba mana bulih dpt ni mknan? Embarassed alien Basketball

ehehe... nak kan ada jg urg sbh inda prnh mkn Razz Razz Razz ...
byk jual d pasar 2 berry.... ko p ja d tomu hr minggu.......
Back to top Go down
TonduYutung
Senior SBF
Senior SBF


Female
Number of posts : 312
Age : 107
Location : Sabah
Job/hobbies : sleep....
Points : -9
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: Bosou & Tuhau   Tue Aug 19, 2008 7:06 am

sa pn inda tau o apa nama saintifik ni tuhau.. Razz
Back to top Go down
Monkey
SBF Advisor
SBF Advisor


Male
Number of posts : 1370
Age : 104
Location : ..
Job/hobbies : ..
Points : -47
Registration date : 2008-06-03

PostSubject: Re: Bosou & Tuhau   Wed Aug 20, 2008 1:53 am

Borneo wrote:
TonduYutung wrote:
Monkey wrote:
TonduYutung wrote:
BBmonkey wrote:
yutung, tu tuhau kan, ko tumbuk..campur sama tu losun ( putung ikut suka hati) campur sikit udang kering, campur sikit hirisan cili api, campur sikit bunga kantan, last ko perah limau asam, taruh garam, aji..ikut rasa lah..semua bahan diatas ko tumis sama bawang merah kena tumbuk..fuyooh..opotoooh!
nyam nyam nyam..bosou sia nda brapa suka..

uiii.. masam sadap kejadian da ni.... tp kan.. 'losun tui pa arr? hehhehe Razz

tu losun tu macam tu daun bawang bah tapi keras sikit daun dia, alaahh..yg urang buat bawang jeruk tu, yg kena jual sana siring jalan kk-tmbunan tu, losun bah gia tu.

O i C... sa tau sdh... kalu inda silap lah dlm utak ini..... hmm nti sa bkin... nyam2.. hehehe.... Razz Razz Razz

Hehehe...kasi gambar dia bah gia sini, baru tau apa ini barang losun BB. Apa nama saintifik tuhau ni ha? scratch

bah, nanti sa kasi masuk sini.. sa p cuti cuti malaysia bah ni tuan Borneo..balik baru sa kasi uplod ah..
Back to top Go down
http://jiwang.la/ratu17
tahan.tukul
SBF Moderator
SBF Moderator


Number of posts : 264
Points : 34
Registration date : 2008-03-01

PostSubject: Re: Bosou & Tuhau   Wed Aug 20, 2008 3:47 am

Teringat saya seorang kawan saya yang baru cuba makan tuhau ni, 'Bau posisang', katanya. Laughing Saya pun suka makan tuhau ni.
Back to top Go down
TonduYutung
Senior SBF
Senior SBF


Female
Number of posts : 312
Age : 107
Location : Sabah
Job/hobbies : sleep....
Points : -9
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: Bosou & Tuhau   Wed Aug 20, 2008 8:37 am

kana ada eskill bkin bai ni makanan ni.. mcm e2 tuhau, kalo cara da kna bkin tia sadap.. inda sa ska mkn....katara btl bau mcm posisang... kalo yg bosou plk, silap sikit bkin.. nanti begiuk plk... Razz Razz Razz
Back to top Go down
akinabalu
SBF Moderator
SBF Moderator


Male
Number of posts : 581
Points : 49
Registration date : 2008-02-22

PostSubject: Re: Bosou & Tuhau   Wed Aug 20, 2008 4:38 pm

TonduYutung wrote:
kana ada eskill bkin bai ni makanan ni.. mcm e2 tuhau, kalo cara da kna bkin tia sadap.. inda sa ska mkn....katara btl bau mcm posisang... kalo yg bosou plk, silap sikit bkin.. nanti begiuk plk... Razz Razz Razz

Hehehe...memang betul tu Yutung. Kenapa boleh jadi begitu? Yang begiuk tu mungkin semasa pembikinan tidk berapa bersih atau macam mana boleh jadi begitu?
Back to top Go down
TonduYutung
Senior SBF
Senior SBF


Female
Number of posts : 312
Age : 107
Location : Sabah
Job/hobbies : sleep....
Points : -9
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: Bosou & Tuhau   Thu Aug 21, 2008 3:39 am

akinabalu wrote:
TonduYutung wrote:
kana ada eskill bkin bai ni makanan ni.. mcm e2 tuhau, kalo cara da kna bkin tia sadap.. inda sa ska mkn....katara btl bau mcm posisang... kalo yg bosou plk, silap sikit bkin.. nanti begiuk plk... Razz Razz Razz

Hehehe...memang betul tu Yutung. Kenapa boleh jadi begitu? Yang begiuk tu mungkin semasa pembikinan tidk berapa bersih atau macam mana boleh jadi begitu?

kwn2 sa sakap yg begiuk tu cz tia kena ttp kuat2 penutut tpt simpan 2 bosou.. dorag sakap lg, e2 ttp bosou msti ttp kuat spy teda ada angin masuk... dan msti letak pangie, kalo tia nanti tia jadi.... Razz Razz
Back to top Go down
hot_mama
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Female
Number of posts : 603
Location : Kota Kinabalu
Job/hobbies : Kuli .... / Gossip ....
Points : 0
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: Bosou & Tuhau   Tue Sep 09, 2008 9:34 am

alala ..itu tuhau tu my fav tu! aiiieeee klu makan sama maggie pun saaaaadappp bogia tu .... ya klu tuhau yg campur losun tu sadap baitu ...

Berry ko mau cari bosou/tuhau? banyak tu sana tamu dongongon

Ada lagi satu sia suka makan ...bambangan ! aiinah nice combi tu sama tuhau - bosou ikan - bosou bakas - bambangan !! nahhhh
Back to top Go down
akinabalu
SBF Moderator
SBF Moderator


Male
Number of posts : 581
Points : 49
Registration date : 2008-02-22

PostSubject: Re: Bosou & Tuhau   Tue Sep 09, 2008 11:18 am

Ada dua jenis tu bambamgan hot_mama. Ada yang manis dan ada yang masam. Kebanyakan orang suka yang manis untuk dijeruk nonsom bambangan.

_________________
To know Sabah is to love Sabah
Back to top Go down
akinabalu
SBF Moderator
SBF Moderator


Male
Number of posts : 581
Points : 49
Registration date : 2008-02-22

PostSubject: Re: Bosou & Tuhau   Tue Sep 09, 2008 11:20 am

TonduYutung wrote:
akinabalu wrote:
TonduYutung wrote:
kana ada eskill bkin bai ni makanan ni.. mcm e2 tuhau, kalo cara da kna bkin tia sadap.. inda sa ska mkn....katara btl bau mcm posisang... kalo yg bosou plk, silap sikit bkin.. nanti begiuk plk... Razz Razz Razz

Hehehe...memang betul tu Yutung. Kenapa boleh jadi begitu? Yang begiuk tu mungkin semasa pembikinan tidk berapa bersih atau macam mana boleh jadi begitu?

kwn2 sa sakap yg begiuk tu cz tia kena ttp kuat2 penutut tpt simpan 2 bosou.. dorag sakap lg, e2 ttp bosou msti ttp kuat spy teda ada angin masuk... dan msti letak pangie, kalo tia nanti tia jadi.... Razz Razz

Ya, sedap rasa kalau ada pangie ni. Mungkin kalau tidak ditutup kuat, lalat akan bertelur dan ulatnya akan masuk ke dalam tempat bosou tu.

_________________
To know Sabah is to love Sabah
Back to top Go down
hot_mama
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Female
Number of posts : 603
Location : Kota Kinabalu
Job/hobbies : Kuli .... / Gossip ....
Points : 0
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: Bosou & Tuhau   Wed Sep 10, 2008 4:35 am

akinabalu wrote:
TonduYutung wrote:
akinabalu wrote:
TonduYutung wrote:
kana ada eskill bkin bai ni makanan ni.. mcm e2 tuhau, kalo cara da kna bkin tia sadap.. inda sa ska mkn....katara btl bau mcm posisang... kalo yg bosou plk, silap sikit bkin.. nanti begiuk plk... Razz Razz Razz

Hehehe...memang betul tu Yutung. Kenapa boleh jadi begitu? Yang begiuk tu mungkin semasa pembikinan tidk berapa bersih atau macam mana boleh jadi begitu?

kwn2 sa sakap yg begiuk tu cz tia kena ttp kuat2 penutut tpt simpan 2 bosou.. dorag sakap lg, e2 ttp bosou msti ttp kuat spy teda ada angin masuk... dan msti letak pangie, kalo tia nanti tia jadi.... Razz Razz

Ya, sedap rasa kalau ada pangie ni. Mungkin kalau tidak ditutup kuat, lalat akan bertelur dan ulatnya akan masuk ke dalam tempat bosou tu.


yukkksss ..sampai bergiuk? ya jan2 kan telur lalat tu kan ... huhu ! tapi bosou tatap sadap ...parah asam limau + cili ...nahhhh nahhh nahhhh !
Back to top Go down
hot_mama
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Female
Number of posts : 603
Location : Kota Kinabalu
Job/hobbies : Kuli .... / Gossip ....
Points : 0
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: Bosou & Tuhau   Wed Sep 10, 2008 5:07 am

akinabalu wrote:
Ada dua jenis tu bambamgan hot_mama. Ada yang manis dan ada yang masam. Kebanyakan orang suka yang manis untuk dijeruk nonsom bambangan.

OO aki ada 2 jenis pula tu bambangan kan .. baru sia tau , sia suka yg kena buat nonsom tu .. hehe , bah apa lagi makanan tradisional dusun/kadazan ni? sia suka juga tu hinava bah...
Back to top Go down
Mis_Vee
Newbie
Newbie


Female
Number of posts : 12
Age : 34
Location : Menggatal - Ampang
Job/hobbies : Reading, surfing internet
Points : -3
Registration date : 2008-09-25

PostSubject: Re: Bosou & Tuhau   Fri Sep 26, 2008 6:45 am

sy suka makan tuhau.. tp nda pandai makan bosou..hehe..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Bosou & Tuhau   Today at 1:29 pm

Back to top Go down
 
Bosou & Tuhau
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
SABAH :: Umum :: Food & Cooking-
Jump to: