SABAH


 
HomeHome  Portal*Portal*  FAQFAQ  RegisterRegister  Log inLog in  
Selamat datang ke SBF, laman web berinfo dan membina minda rakyat Sabah ke arah perkongsian idea serta penggalakan pembangunan minda individu secara positif. Terdapat topik popular dalam forum ini yang hanya boleh diakses oleh ahli berdaftar sahaja. Semua lagu yang terdapat dalam laman web ini merupakan promosi sahaja. Sila ke kedai yang berhampiran untuk mendapatkan lagu tersebut. Semua post yang tidak sesuai atau melanggar peraturan berforum juga akan dipadam serta-merta demi menjaga nama baik SBF. Selamat berforum. Terima kasih. Admin SBF

Share | 
 

 Bahasa Kadazandusun di sekolah.

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
mamat53
Regular Member
Regular Member


Number of posts : 165
Points : 21
Registration date : 2008-02-25

PostSubject: Bahasa Kadazandusun di sekolah.   Thu Jul 31, 2008 7:30 pm

Menarik juga usaha ini untuk mengekalkan bahasa Kadazandusun di sekolah. Namun begitu, terdapat rungutan individu yang tidak puas hati dengan bahasa ini yang diperkenalkan di sekolah-sekolah. Antara sebabnya ialah bahasa yang diajar di sekolah bukanlah bahasa Kadazan dan bukan juga bahasa Dusun. Kata mereka terdapat perkataan yang dicampuradukkan.

Contohnya:

danuk = daging manuk


Kawan-kawan yang tahu cuba senaraikan perkataan Kadazandusun yang diajar di sekolah yang telah diubahsuai seperti di atas. study
Back to top Go down
Admin
SBF Admin
SBF Admin


Number of posts : 337
Points : 19
Registration date : 2008-02-21

PostSubject: Re: Bahasa Kadazandusun di sekolah.   Fri Aug 01, 2008 1:14 pm

Mana sudah si BBmonkey pakar bahasa KD ni? Very Happy
Back to top Go down
http://sabah.forumotion.com
alphawaves
SBF Mentor
SBF Mentor


Male
Number of posts : 938
Age : 56
Location : sanaa bah..
Job/hobbies : joomla! addict..
Points : 5
Registration date : 2008-02-25

PostSubject: Re: Bahasa Kadazandusun di sekolah.   Fri Aug 01, 2008 4:15 pm

Iya bah..ko ajar2 lah kami BB pasal bahasa dusun dan kadazan ini.
Back to top Go down
http://asiamistik.forumotion.com
Monkey
SBF Advisor
SBF Advisor


Male
Number of posts : 1370
Age : 104
Location : ..
Job/hobbies : ..
Points : -47
Registration date : 2008-06-03

PostSubject: Re: Bahasa Kadazandusun di sekolah.   Fri Aug 01, 2008 6:25 pm

Admin wrote:
Mana sudah si BBmonkey pakar bahasa KD ni? Very Happy

Aduhaaiiii..sudah lah sia join ni sbf dengan harapan dapat sia kasih mantap sia punya bahasa kadazan dusun, macam mana sia pula yg jadi pakar kunu?...tu lah bah sia mengurat ngurat si pukutarap supaya dapat tusyen KD secara percuma.. Razz
dari keci mama nda pernah cakap kadus..dia antar p sekolah bahasa asing..alih alih bahasa ibunda sendiri tunggang langgang...siou, kamu salah urang ni..
Back to top Go down
http://jiwang.la/ratu17
hot_mama
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Female
Number of posts : 603
Location : Kota Kinabalu
Job/hobbies : Kuli .... / Gossip ....
Points : 0
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: Bahasa Kadazandusun di sekolah.   Wed Aug 06, 2008 3:33 am

Dulu2 mamabapa barabis mau kasi belajar itu anak sakap urangputih kunun ..nahh klu itu anak pandai sudah babahasa urg putih ... bangga tu .. tapi skrg berubah sudah ..semakin banyak ibubapa kasi ajar anak durang belajar bahasa KDM kan .. even sekolah pun ada ajar ..nah baguslah tu !
Back to top Go down
akinabalu
SBF Moderator
SBF Moderator


Male
Number of posts : 581
Points : 49
Registration date : 2008-02-22

PostSubject: Re: Bahasa Kadazandusun di sekolah.   Wed Aug 06, 2008 4:14 am

BBmonkey wrote:
Admin wrote:
Mana sudah si BBmonkey pakar bahasa KD ni? Very Happy

Aduhaaiiii..sudah lah sia join ni sbf dengan harapan dapat sia kasih mantap sia punya bahasa kadazan dusun, macam mana sia pula yg jadi pakar kunu?...tu lah bah sia mengurat ngurat si pukutarap supaya dapat tusyen KD secara percuma.. Razz
dari keci mama nda pernah cakap kadus..dia antar p sekolah bahasa asing..alih alih bahasa ibunda sendiri tunggang langgang...siou, kamu salah urang ni..

Mana sudah si tompinai pukutarap ni. Boleh beliau ajar barangkali.
Back to top Go down
Pakbelalang
Regular Member
Regular Member


Male
Number of posts : 247
Age : 107
Location : sabah
Job/hobbies : kuli
Points : -12
Registration date : 2008-08-09

PostSubject: Re: Bahasa Kadazandusun di sekolah.   Fri Aug 15, 2008 1:45 pm

okon kosusah bogia mimboros dusun..nung haro kominatan..mositi buli punya...hihihi Very Happy
Back to top Go down
http://www.google.com
karasumbang
Regular Member
Regular Member


Male
Number of posts : 243
Age : 28
Location : kiki
Job/hobbies : tiakaraja
Points : 40
Registration date : 2008-07-07

PostSubject: Re: Bahasa Kadazandusun di sekolah.   Tue Nov 18, 2008 5:54 pm

Pakbelalang wrote:
okon kosusah bogia mimboros dusun..nung haro kominatan..mositi buli punya...hihihi Very Happy

Hehehe...otopot boros nu.
Back to top Go down
karasumbang
Regular Member
Regular Member


Male
Number of posts : 243
Age : 28
Location : kiki
Job/hobbies : tiakaraja
Points : 40
Registration date : 2008-07-07

PostSubject: Re: Bahasa Kadazandusun di sekolah.   Tue Nov 18, 2008 6:01 pm

akinabalu wrote:
BBmonkey wrote:
Admin wrote:
Mana sudah si BBmonkey pakar bahasa KD ni? Very Happy

Aduhaaiiii..sudah lah sia join ni sbf dengan harapan dapat sia kasih mantap sia punya bahasa kadazan dusun, macam mana sia pula yg jadi pakar kunu?...tu lah bah sia mengurat ngurat si pukutarap supaya dapat tusyen KD secara percuma.. Razz
dari keci mama nda pernah cakap kadus..dia antar p sekolah bahasa asing..alih alih bahasa ibunda sendiri tunggang langgang...siou, kamu salah urang ni..

Mana sudah si tompinai pukutarap ni. Boleh beliau ajar barangkali.

Sibuk bah dia di ILSF tu. Mana dia mau tengok kita di sini tu aki.
Back to top Go down
bennius
Newbie
Newbie


Male
Number of posts : 20
Age : 26
Location : tambunan
Job/hobbies : unknwn
Points : 20
Registration date : 2009-05-30

PostSubject: Re: Bahasa Kadazandusun di sekolah.   Mon Jun 08, 2009 6:09 am

kalu mo balajar sakap dusun, snang ja bah...
kotuka nopo isai2 id kampung om, kada no pimboros od malayu...min dusun nopo...
sya wktu masi budak2 dulu pun inda biasa sakap dusun juga...
klu kna cakap dusun, memang mengerti tapi klu basakap nda lansar...klu dusu bilang "abatil"...keras sikit mau pronaunce...
tapi kalu selalu sakap dusun,memang sikijap lansar bah mau basakap...
masam mau bsakap inggilis juga. kalu nda speaking...sampai bila2 pun au koilo... lol!
Back to top Go down
http://www.tagged.com/benilu90
Borneo
VIP Moderator
VIP Moderator


Number of posts : 950
Location : North Borneo
Points : 266
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: Bahasa Kadazandusun di sekolah.   Mon Jun 08, 2009 6:25 am

Ya, betul tu bennius.

Kalau kita selalu bercakap bahasa ibunda kita, sudah tentu akan hafal dan mahir otomatik.

_________________
Read this before successfully posting:
http://sabah.forumotion.com/faq.htm
Back to top Go down
bennius
Newbie
Newbie


Male
Number of posts : 20
Age : 26
Location : tambunan
Job/hobbies : unknwn
Points : 20
Registration date : 2009-05-30

PostSubject: Re: Bahasa Kadazandusun di sekolah.   Mon Jun 08, 2009 6:31 am

yup...btul btul...
hehehe
sebap subconcious mind sudah ambil alih, selepas kita melakukan secara berulang...
Back to top Go down
http://www.tagged.com/benilu90
bennius
Newbie
Newbie


Male
Number of posts : 20
Age : 26
Location : tambunan
Job/hobbies : unknwn
Points : 20
Registration date : 2009-05-30

PostSubject: Re: Bahasa Kadazandusun di sekolah.   Mon Jun 08, 2009 6:34 am

haha...asyik2 subcocius mind(minda kreatif/minda separah sedar) ja sya nie...hehehe
Back to top Go down
http://www.tagged.com/benilu90
Borneo
VIP Moderator
VIP Moderator


Number of posts : 950
Location : North Borneo
Points : 266
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: Bahasa Kadazandusun di sekolah.   Mon Jun 08, 2009 6:51 am

( Tukar gambar lagi? Very Happy )

Malangnya, di sekolah-sekolah sekarang ni, tidak ramai yang mempunyai kepakaran mengajar bahasa KDM ini.

_________________
Read this before successfully posting:
http://sabah.forumotion.com/faq.htm
Back to top Go down
bennius
Newbie
Newbie


Male
Number of posts : 20
Age : 26
Location : tambunan
Job/hobbies : unknwn
Points : 20
Registration date : 2009-05-30

PostSubject: Re: Bahasa Kadazandusun di sekolah.   Mon Jun 08, 2009 7:06 am

Sepatutnya belajar KDM nie bukannya di sikul semata-mata.
Sya yakin, pembelajran KDM berkesan kalu bermula dari rumah...
Maksud sya, kita punya molohing yang pupuk kita supaya sentiasa bertutur dalm bahasa dusun...
Back to top Go down
http://www.tagged.com/benilu90
bennius
Newbie
Newbie


Male
Number of posts : 20
Age : 26
Location : tambunan
Job/hobbies : unknwn
Points : 20
Registration date : 2009-05-30

PostSubject: Re: Bahasa Kadazandusun di sekolah.   Mon Jun 08, 2009 7:08 am

Borneo wrote:
( Tukar gambar lagi? Very Happy )

Malangnya, di sekolah-sekolah sekarang ni, tidak ramai yang mempunyai kepakaran mengajar bahasa KDM ini.

Tukar mood...hehehe
Back to top Go down
http://www.tagged.com/benilu90
Sponsored content




PostSubject: Re: Bahasa Kadazandusun di sekolah.   Today at 6:54 am

Back to top Go down
 
Bahasa Kadazandusun di sekolah.
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
SABAH :: Umum :: Education-
Jump to: