SABAH


 
HomeHome  Portal*Portal*  FAQFAQ  RegisterRegister  Log inLog in  
Selamat datang ke SBF, laman web berinfo dan membina minda rakyat Sabah ke arah perkongsian idea serta penggalakan pembangunan minda individu secara positif. Terdapat topik popular dalam forum ini yang hanya boleh diakses oleh ahli berdaftar sahaja. Semua lagu yang terdapat dalam laman web ini merupakan promosi sahaja. Sila ke kedai yang berhampiran untuk mendapatkan lagu tersebut. Semua post yang tidak sesuai atau melanggar peraturan berforum juga akan dipadam serta-merta demi menjaga nama baik SBF. Selamat berforum. Terima kasih. Admin SBF

Share | 
 

 kek cawan @ cup cakes

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
Monkey
SBF Advisor
SBF Advisor


Male
Number of posts : 1370
Age : 104
Location : ..
Job/hobbies : ..
Points : -47
Registration date : 2008-06-03

PostSubject: kek cawan @ cup cakes   Sun Jul 27, 2008 3:59 pm

5 biji telur
1 cawan mentega/marjerin
1 cawan gula
1cawan tepung gandum
3/4 cawan serbuk coklat
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh esen vanila
Cara:
1. Pukul mentega dan marjerin sampai kembang.
2. Masukkan telur sebiji sebiji. Pukul lagi sampai sebati br masukkan esen vanila.
3.
Masukkan tepung yg telah diayak dengan serbuk penaik dan serbuk coklat.
Kaup balik dengan sudip. Tuang dlm bekas cup cake. Bakar 30 minit,
175C.
Untuk topping:
100g Coklat masakan
1 sudu mentega
1 sudu susu pekat
Cara:
cairkan guna kaedah double boiling. Dah cair, sejukkan br tuang atas kek cawan. Hias dgn manik hiasan.
*double
boiling-rebus air dalam periuk. Letak bahan2 dalam bekas tahan panas yg
lain, letak atas periuk yg berisi air panas td. Bila coklat dah cair,
tutup api.


(ni sya ambil dari blog sebelah..Thanks siti..)
Back to top Go down
http://jiwang.la/ratu17
hot_mama
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Female
Number of posts : 603
Location : Kota Kinabalu
Job/hobbies : Kuli .... / Gossip ....
Points : 0
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: kek cawan @ cup cakes   Tue Aug 05, 2008 3:24 am

BB cayang ..ko pandai bikin cupcake kah? wahh pandai BB ..
Back to top Go down
hot_mama
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Female
Number of posts : 603
Location : Kota Kinabalu
Job/hobbies : Kuli .... / Gossip ....
Points : 0
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: kek cawan @ cup cakes   Tue Aug 05, 2008 3:30 am



Ini sia kupipes dari internet -- tukang masak dia di KL



Ini bake by my friend ....cantik kan ....dan saaaadappppppp bah!
Back to top Go down
Admin
SBF Admin
SBF Admin


Number of posts : 337
Points : 19
Registration date : 2008-02-21

PostSubject: Re: kek cawan @ cup cakes   Tue Aug 05, 2008 6:59 am

Bagus untuk anniversary tu mama. Bagus perkongsian ini. TQ everybody!
Back to top Go down
http://sabah.forumotion.com
hot_mama
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Female
Number of posts : 603
Location : Kota Kinabalu
Job/hobbies : Kuli .... / Gossip ....
Points : 0
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: kek cawan @ cup cakes   Tue Aug 05, 2008 9:54 am

ya bah spidey ..ehh ada juga bentuk rupa ko plak ..bah kijap aahh sia cari dulu tu gambar ..nanti sia kasi post sini ...

p.s klu sepa yg berminat sila hubungi sia k... (soli admin bukan advert ya ...hehe)
Back to top Go down
hot_mama
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Female
Number of posts : 603
Location : Kota Kinabalu
Job/hobbies : Kuli .... / Gossip ....
Points : 0
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: kek cawan @ cup cakes   Tue Aug 05, 2008 10:00 am

Nahhhh ..ini untuk Mr Spidey ...

Back to top Go down
Monkey
SBF Advisor
SBF Advisor


Male
Number of posts : 1370
Age : 104
Location : ..
Job/hobbies : ..
Points : -47
Registration date : 2008-06-03

PostSubject: Re: kek cawan @ cup cakes   Tue Aug 05, 2008 4:29 pm

hot_mama wrote:


Ini sia kupipes dari internet -- tukang masak dia di KL



Ini bake by my friend ....cantik kan ....dan saaaadappppppp bah!

yang no.2 ni bikin airliur meleleh la mama... Razz sedapnya tu..
Back to top Go down
http://jiwang.la/ratu17
Monkey
SBF Advisor
SBF Advisor


Male
Number of posts : 1370
Age : 104
Location : ..
Job/hobbies : ..
Points : -47
Registration date : 2008-06-03

PostSubject: Re: kek cawan @ cup cakes   Tue Aug 05, 2008 4:31 pm

hot_mama wrote:
Nahhhh ..ini untuk Mr Spidey ...


ngam ni time ko marah marah sama si admin..jangan makan tu cupcakes, kasi jadi bola, lontar di dinding..hahahahaa..abis kena marah admin ni kali..ngumpat dia..
Back to top Go down
http://jiwang.la/ratu17
hot_mama
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Female
Number of posts : 603
Location : Kota Kinabalu
Job/hobbies : Kuli .... / Gossip ....
Points : 0
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: kek cawan @ cup cakes   Wed Aug 06, 2008 3:15 am

Yg gambar no 2 tu BB untuk si Osmang nanti hantar berian sama ko ..itu hantarannya .. Razz ..Jan ko susah osmang ndak mahal tu ..masih mampu lagi ko! hehe :pig:
Back to top Go down
Monkey
SBF Advisor
SBF Advisor


Male
Number of posts : 1370
Age : 104
Location : ..
Job/hobbies : ..
Points : -47
Registration date : 2008-06-03

PostSubject: Re: kek cawan @ cup cakes   Wed Aug 06, 2008 5:37 pm

hot_mama wrote:
Yg gambar no 2 tu BB untuk si Osmang nanti hantar berian sama ko ..itu hantarannya .. Razz ..Jan ko susah osmang ndak mahal tu ..masih mampu lagi ko! hehe :pig:

Razz Razz si osamang? eehh..nda la mama..sia nda la mau jadi yg no.10..adeiii..tapi sia betul betul terliur nmpak tu cupcakes mama..aduinaa..malunya sia ni..( senyum2 sambil tutup muka pakai bantal..)
Back to top Go down
http://jiwang.la/ratu17
alphawaves
SBF Mentor
SBF Mentor


Male
Number of posts : 938
Age : 56
Location : sanaa bah..
Job/hobbies : joomla! addict..
Points : 5
Registration date : 2008-02-25

PostSubject: Re: kek cawan @ cup cakes   Wed Aug 06, 2008 6:40 pm

Uiii baru saya nampak ini pos pasal kek..nah cantik2 bah gambar semua tue. macam sedap saja..slurrpp!!
Back to top Go down
http://asiamistik.forumotion.com
bugsbunnysabah
Newbie
Newbie


Male
Number of posts : 21
Age : 28
Location : api api
Job/hobbies : karaja sandirih
Points : 1
Registration date : 2008-06-16

PostSubject: Re: kek cawan @ cup cakes   Thu Aug 07, 2008 7:17 am

Nyum nyum nyum...!!!! Whats up doc?
Back to top Go down
hot_mama
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Female
Number of posts : 603
Location : Kota Kinabalu
Job/hobbies : Kuli .... / Gossip ....
Points : 0
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: kek cawan @ cup cakes   Thu Aug 07, 2008 10:12 am

bugsbunnysabah wrote:
Nyum nyum nyum...!!!! Whats up doc?


OffTopic :: Ooiiittt Bugs bunny kemana ko menghilang?? :pig:
Back to top Go down
blueberry
Senior SBF
Senior SBF


Number of posts : 483
Points : 0
Registration date : 2008-03-26

PostSubject: Re: kek cawan @ cup cakes   Thu Aug 07, 2008 10:39 am

teringat plak sia ni lagu cuppycakes hehe.. alien

http://www.youtube.com/watch?v=h8ln6vcUrMA
Back to top Go down
Monkey
SBF Advisor
SBF Advisor


Male
Number of posts : 1370
Age : 104
Location : ..
Job/hobbies : ..
Points : -47
Registration date : 2008-06-03

PostSubject: Re: kek cawan @ cup cakes   Thu Aug 07, 2008 5:47 pm

blueberry wrote:
teringat plak sia ni lagu cuppycakes hehe.. alien

http://www.youtube.com/watch?v=h8ln6vcUrMA

hehehehe...berry ko tau kah erti 'the apple of my eyes'? means ..org yg tersayang ..

tuan alpha: Berry dear, you are the apple of my eye, honey..
Berry : Oh, darling..you make me happy.( .muah muah..)

alah, ini contoh laah ahh..jangan marah kio tuan alpa n berry..

sia pun suka tu lagu..tapi bukan melalui youtube, tapi from metacafe..kena antar..first time dengar terus sia suka..hehehe.
Back to top Go down
http://jiwang.la/ratu17
Pakbelalang
Regular Member
Regular Member


Male
Number of posts : 247
Age : 107
Location : sabah
Job/hobbies : kuli
Points : -12
Registration date : 2008-08-09

PostSubject: Re: kek cawan @ cup cakes   Wed Aug 13, 2008 9:37 pm

nanti Pak B...mau suru mak belalang masak kek lah...maleleh sudah sia punya air liur..
Back to top Go down
http://www.google.com
Becky84
Newbie
Newbie


Female
Number of posts : 109
Age : 32
Location : Sabah
Job/hobbies : A Lot
Points : -9
Registration date : 2008-04-24

PostSubject: Re: kek cawan @ cup cakes   Sun Sep 07, 2008 7:55 am

bgs3x, sa pun mau blajar buat cup cakes ni. Sa pla suka tingu resipi sini --> http://makan.cari.com.my/
Ada bbrapa sdh yg sa try, best jg oh kalau sdh jd tu masakan Razz
Back to top Go down
http://borneosabah.page.tl/
TonduYutung
Senior SBF
Senior SBF


Female
Number of posts : 312
Age : 107
Location : Sabah
Job/hobbies : sleep....
Points : -9
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: kek cawan @ cup cakes   Tue Sep 30, 2008 4:08 am

Bisnes Cupcake Yang Menguntungkan
Bisnes cupcake boleh menjadi bisnes yang menguntungkan, walaupun dilakukan secara sambilan sahaja. Itulah yang dibuktikan oleh pasangan adik beradik, Seri Ervienawati (Inn) dan kakaknya Seri Emelliawaty (Eon) yang kini mengusahakan perniagaan membuat cupcake (kek cawan) dengan pusat operasi di Hulu Kelang, Selangor.

Semua ini dicapai tatkala kedua duanya sibuk menumpukan perhatian kepada pekerjaan sepenuh masa dan juga pelajaran. Eon merupakan seorang penasihat undang undang kepada sebuah syarikat francais, manakala adiknya Inn melanjutkan pelajaran dalam sebuah institusi pengajian tinggi.

Aktiviti yang bermula secara suka suka kini menjadi sebuah bisnes yang serius, dan semakin hari perniagaan mereka semakin berkembang dengan tempahan kek yang datang mencurah curah. Populariti yang tidak henti henti itu akhirnya membawa kedua dua usahawan ini ke wawancara dengan akhbar ternama, The Star.

Percaya atau tidak, sebelum berkecimpung dalam bisness pembuatan cupcake tersebut, Inn tidak pernah berpengalaman membakar kek sebelum ini. Usaha pertamanya menghasilkan cupcake adalah sekadar untuk dikongsikan bersama ahli keluarga dan sahabat handai yang terdekat.

Dia sendiri terkejut dengan respon yang diberikan oleh ahli keluarga yang memuji masakannya dan ini mendorong kedua dua beradik tersebut untuk mengusahakan bisnes membuat kek secara serius. Bermula dengan rakan rakan sekerja dan jiran jiran sebagai pelanggan pertama, kini, mereka sibuk memenuhi permintaan untuk pelbagai acara termasuk sambutan hari jadi, perjumpaan, hari ulang tahun, Valentine dan sebagainya.

Inn dan Eon menjadi contoh kepada mereka yang ingin menceburkan diri dalam bidang keusahawan tetapi menghadapi masalah kekangan kewangan. Segala yang kita impikan itu sebenarnya boleh menjadi kenyataan jika kita pandai mengintai peluang dan menyusun strategi terbaik bagi memajukan sebuah perniagaan kecil.
Back to top Go down
TonduYutung
Senior SBF
Senior SBF


Female
Number of posts : 312
Age : 107
Location : Sabah
Job/hobbies : sleep....
Points : -9
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: kek cawan @ cup cakes   Tue Sep 30, 2008 4:09 am

beniaga cupcake pn ble dpt duit bykk ooo..... Smile
Back to top Go down
hot_mama
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Female
Number of posts : 603
Location : Kota Kinabalu
Job/hobbies : Kuli .... / Gossip ....
Points : 0
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: kek cawan @ cup cakes   Tue Oct 07, 2008 6:39 am

Di KK banyak juga bah urg bikin cupcake ...lawa & sedap juga ,
Back to top Go down
bongingtugarang
Senior SBF
Senior SBF


Number of posts : 355
Points : 5
Registration date : 2008-02-28

PostSubject: Re: kek cawan @ cup cakes   Fri Oct 10, 2008 10:54 am

hot_mama wrote:
Di KK banyak juga bah urg bikin cupcake ...lawa & sedap juga ,


dimana tu hot_maam?
Back to top Go down
Junkers 109
Newbie
Newbie


Number of posts : 48
Points : 15
Registration date : 2008-04-28

PostSubject: Re: kek cawan @ cup cakes   Sat Apr 04, 2009 2:31 pm

Monkey wrote:
hot_mama wrote:
Nahhhh ..ini untuk Mr Spidey ...


ngam ni time ko marah marah sama si admin..jangan makan tu cupcakes, kasi jadi bola, lontar di dinding..hahahahaa..abis kena marah admin ni kali..ngumpat dia..

hahaha boley tahan ini cupcake mcm kenalll sja sama org disini clown
Back to top Go down
reenk
Newbie
Newbie


Female
Number of posts : 3
Age : 37
Location : kk n klang
Job/hobbies : baking cupcake n cake
Points : 6
Registration date : 2009-07-16

PostSubject: Re: kek cawan @ cup cakes   Thu Jul 16, 2009 9:44 am

minta maaf semua...dimana klu mo iklan nih aaaa...ndak bah aku tau nih...
Back to top Go down
http://www.dsaljurindubutiq.blogspot.com/
skyjetj
Regular Member
Regular Member


Number of posts : 185
Points : 18
Registration date : 2008-05-22

PostSubject: Re: kek cawan @ cup cakes   Fri Jul 24, 2009 5:41 am

reenk wrote:
minta maaf semua...dimana klu mo iklan nih aaaa...ndak bah aku tau nih...

Kontek admin saja bah. kasi taulah apa kau mau iklan tu. Berapa lama? Berapa offer satu iklan? macam mana kau mau?
Back to top Go down
reenk
Newbie
Newbie


Female
Number of posts : 3
Age : 37
Location : kk n klang
Job/hobbies : baking cupcake n cake
Points : 6
Registration date : 2009-07-16

PostSubject: Re: kek cawan @ cup cakes   Fri Jul 24, 2009 10:44 am

...Contact admin for advertisement...


bah soryy aaa....



Last edited by reenk on Sat Jul 25, 2009 3:05 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
http://www.dsaljurindubutiq.blogspot.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: kek cawan @ cup cakes   Today at 1:10 am

Back to top Go down
 
kek cawan @ cup cakes
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Birthday cakes and cupcakes
» Lightning McQueen Cake
» Haleigh Cummings' Birthday -- 8/17/15

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
SABAH :: Umum :: Food & Cooking-
Jump to: