SABAH


 
HomeHome  Portal*Portal*  FAQFAQ  RegisterRegister  Log inLog in  
Selamat datang ke SBF, laman web berinfo dan membina minda rakyat Sabah ke arah perkongsian idea serta penggalakan pembangunan minda individu secara positif. Terdapat topik popular dalam forum ini yang hanya boleh diakses oleh ahli berdaftar sahaja. Semua lagu yang terdapat dalam laman web ini merupakan promosi sahaja. Sila ke kedai yang berhampiran untuk mendapatkan lagu tersebut. Semua post yang tidak sesuai atau melanggar peraturan berforum juga akan dipadam serta-merta demi menjaga nama baik SBF. Selamat berforum. Terima kasih. Admin SBF

Share | 
 

 Home-School

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
hot_mama
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Female
Number of posts : 603
Location : Kota Kinabalu
Job/hobbies : Kuli .... / Gossip ....
Points : 0
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Home-School   Tue Jun 17, 2008 5:26 am

To all parents, do you agree with home school? Please give me your opinion whether you agree or not , because I would like to start one for my kids but I am not sure how or where to start. And what is the pro's & con's ..... Just ur opinion :pig:
Back to top Go down
akinabalu
SBF Moderator
SBF Moderator


Male
Number of posts : 581
Points : 49
Registration date : 2008-02-22

PostSubject: Re: Home-School   Fri Jun 20, 2008 4:48 am

Saya fikir jika anda seorang guru atau yang mahir tentang Sukatan Pelajaran yg terdapat di sekolah, ini tidak mustahil dgn syarat anda tahu apa yg hendak dibuat supaya adil bagi kanak-kanak tersebut mendapat pendidikan yg sepatutnya. Jika anda seorang yg kurang tahu dan was-was tentang sukatan tersebut dan hendak meneruskan juga cita-cita tersebut, pastikan minta nasihat drp org yg lebih berpengalaman tentang hal ini. Pernah berlaku di satu daerah ( nama daerah tidak dinyatakan ) dimana ibu bapa mengajar kanak-kanak tersebut di sekolah sahaja dan apabila tiba masa peperiksaan awam, kanak-kanak tersebut juga menyertai sebagai calon dl peperiksaan tersebut. Persoalannya, bolehkah atau terdayakah hot_mama mendidik anak hot_mama di rumah, ataukh hot_mama seorang guru? Wink
Back to top Go down
Borneo
VIP Moderator
VIP Moderator


Number of posts : 950
Location : North Borneo
Points : 266
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: Home-School   Sat Jun 21, 2008 7:38 am

Maksud hot_mama kanak-kanak tersebut tak pergi sekolah langsung ke? Siapa yg akan mengajar di rumah?

_________________
Read this before successfully posting:
http://sabah.forumotion.com/faq.htm
Back to top Go down
hot_mama
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Female
Number of posts : 603
Location : Kota Kinabalu
Job/hobbies : Kuli .... / Gossip ....
Points : 0
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: Home-School   Sun Jun 22, 2008 10:57 am

Ya ..klu home-school anak2 ndak payah pi sekolah sudah .. So biasanya the parents akan buat macam mini-school at home (eg complete with library, classroom, computer room , music room & etc) Sia bukan cikgu tapi saya ada baca di internet pasal sepasang suami isteri kasi home school 3 orang anak mereka dari sekolah rendah sampai ke sekolah menengah .. So masih lagi tengah fikir2 sekarang, the good & bad abt home-school. Cuma saya masih pikir how do the kids socialise with other people when they don't have any classmate kan? Pasal konon klu budak sekolah tu pressure dia tinggi .. dari cikgu kawan & homework ... banyak lagi lah ... So, masih dalam pertimbangan lah ni ...Next year my kid will be attending kindy sudah - satu hal lagi mau pilih which school? so if i home-school i don't have to worry which school to send kan ... Sia rasa klu pasal sylibus tu buli minta guidance dari education ministry bah kan .. Anyway second thing i have to consider if i want to start a home school i have to be a Full time house wife (which at the moment I don't think I am ready to face that challenge.... yet!) Rolling Eyes :pig:
Back to top Go down
akinabalu
SBF Moderator
SBF Moderator


Male
Number of posts : 581
Points : 49
Registration date : 2008-02-22

PostSubject: Re: Home-School   Sun Jun 22, 2008 6:43 pm

Ada juga orang yg berada di beberapa tempat yg mengupah private teacher utk datang ke rumah dan ajar anak-anak mereka. Saya fikir lebih baik hot_mama rujuk sini:

http://www.moe.gov.my/tayang.php?laman=pelajar&unit=pelajar&bhs=en

Ada beberapa slot yg tak lengkap. Mungkin akan diupdate kemudian.
Back to top Go down
Monkey
SBF Advisor
SBF Advisor


Male
Number of posts : 1370
Age : 104
Location : ..
Job/hobbies : ..
Points : -47
Registration date : 2008-06-03

PostSubject: Re: Home-School   Sun Jun 22, 2008 8:40 pm

kalau mampu sediakan semua prasarana utk home school, tidak jadi masalah bah tu..dari kita saja. tapi, kesian pula bila fikir anak2 yg tiada ramai kawan macam di sekolah2 biasa....selain dari perkembangan ilmu, mereka juga perlu perkembangan sosial dan emosi...perlu bergaul dan belajar utk menerima dan diterima dalam kelompok mereka....

Quote :
Pasal konon klu budak sekolah tu pressure dia tinggi .. dari cikgu kawan & homework ... banyak lagi lah .

sebab itu lah dlm sistem pendidikan kita diterapkan konsep JERI....jasmani, emosi, rohani, intelek...pressure budak tinggi? pressure guru2 lagi tinggi...mo kasi pandai murid dan di masa yg sama mo bentuk jadi insan cemerlang diri..pressure ibubapa lagi laahh....sebab kalau ada apa2 yg kena sebut nama ibubapa dulu...( oohh..anak si anu bin si anu..)contohlaaa.

kalau tidak ada cabaran, macam mana kita mau maju?cabaran perlu ada utk kita kembangkan potensi diri...orang putih bilang 'explore'...

itu pendapat ja laah.. Cool
Back to top Go down
http://jiwang.la/ratu17
hot_mama
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Female
Number of posts : 603
Location : Kota Kinabalu
Job/hobbies : Kuli .... / Gossip ....
Points : 0
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: Home-School   Tue Jun 24, 2008 7:01 am

Thanks Aki for the info ...

I got this link from a friend ... http://www.familyplace.com.my/ :pig:
Back to top Go down
pukutarap
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Number of posts : 517
Points : -5
Registration date : 2008-04-18

PostSubject: Re: Home-School   Wed Jun 25, 2008 2:29 am

BBmonkey wrote:
kalau mampu sediakan semua prasarana utk home school, tidak jadi masalah bah tu..dari kita saja. tapi, kesian pula bila fikir anak2 yg tiada ramai kawan macam di sekolah2 biasa....selain dari perkembangan ilmu, mereka juga perlu perkembangan sosial dan emosi...perlu bergaul dan belajar utk menerima dan diterima dalam kelompok mereka....

Quote :
Pasal konon klu budak sekolah tu pressure dia tinggi .. dari cikgu kawan & homework ... banyak lagi lah .

sebab itu lah dlm sistem pendidikan kita diterapkan konsep JERI....jasmani, emosi, rohani, intelek...pressure budak tinggi? pressure guru2 lagi tinggi...mo kasi pandai murid dan di masa yg sama mo bentuk jadi insan cemerlang diri..pressure ibubapa lagi laahh....sebab kalau ada apa2 yg kena sebut nama ibubapa dulu...( oohh..anak si anu bin si anu..)contohlaaa.

kalau tidak ada cabaran, macam mana kita mau maju?cabaran perlu ada utk kita kembangkan potensi diri...orang putih bilang 'explore'...

itu pendapat ja laah.. Cool
aduinaaaa...... sigu bah kaoni kan bb..... inda sak lg, mimang sigu.....
pasal balajar di rumah ni, ok juga suma kita kana pikir apa pasal mo sikul di rumah sj? kanapa inda mo pigi sampur2 budak2 lain di sikulah? ada banyak subjek, bulikah diajar samua di rumah masam pjk, sn, m3, bm, bi, pm, kh, kt, psv, psk, dn ada juga kokum..... nt yg kana kajar2 inda dpt, yg sdh ada bajatuhan masam itu sopiah yg genius matematik tu, nah tingu apa sdh jadi..... mula2 sj ok, tp lama2 inda tatahan sdh..... kana pikir masam yg si bb sakap tu, pigi sikul bukan samata2 mo balajar subjek sj tp mo mambasar dgn sosial yg langkap, integrasi, disiplin dsb...... budak2 patut kita kasi peluang menikmati jaman budak2 mereka..... kesian budak2 inda dpt paluang menikmati jaman budak2..... inda seimbang si bb bilang.....
Back to top Go down
Monkey
SBF Advisor
SBF Advisor


Male
Number of posts : 1370
Age : 104
Location : ..
Job/hobbies : ..
Points : -47
Registration date : 2008-06-03

PostSubject: Re: Home-School   Wed Jun 25, 2008 5:59 pm

sia bukan sigu lah gaman....ni sia minta tulung kwan sia yg sigu kasi pendapat, lpas tu sia sambung di sini...
kalau mo minta pndapat sia, duyoiiii...entah apa2 lah yg sia tau..
bergaya, mokirayou , gansau ..yg tu sia tau laahh... Cool
Back to top Go down
http://jiwang.la/ratu17
hot_mama
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Female
Number of posts : 603
Location : Kota Kinabalu
Job/hobbies : Kuli .... / Gossip ....
Points : 0
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: Home-School   Wed Jun 25, 2008 6:36 pm

Mimang.. klu urg dengar saja tu ayat "home-school" tarus dia bilang ..napa ko cikgu ka? ko buli ajar ka anak ko sendiri di rumah? ko tahan ka ? ko pandai ka? kanapa tidak mo bacampur sama budak lain..? dan soalan2 ini tidak baranti setakat situ saja ...panjang lebar lagi
Tapi sebelum itu mama/bapa kasi homeschool anak2 durang..mistilah durang sudah pikir panjang2 kan.... dan misiti ada sabab kanapa gia durang ndak mau hantar pigi sekolah biasa .. Bukan sia mau kasi malu tu guru2 yg baru keluar mengajar tapi sia ingat lagi hari tu first time kerajaan bilang kasi tukar sains & matamatik pigi ingilis .. nah ndak terkapai2 itu cikgu?? banyak cikgu sia nampak masih lagi "gagal" dlm ingilis .. jadi apa macam mo mendidik anak2 .. Ada juga cikgu yg sia nampak langsung ndak pandai mengajar budak2 .. maksud sia mcm dia ndak tau mcm mana mo kasi sampai itu maklumat sama murid2 ... Lagi satu cikgu ni sepatutnya suntuh bah ..kenapa banyak sia dengar kes cikgu ponteng klas.. cikgu ndak buli harap... tidur pasal kogutan .. pigi kadai billiard... dsb lah...

Sebenarnya durang ada association untuk mama/bapa yg mau kasi home-school anak durang ..so ini mama/bapa pun boleh share2 idea sma mama/bapa lain yg buat perkara sama .. Sebenarnya home-school bukan perkara baru ... dulu hanya di kalangan org kaya saja .. tapi skrg sudah meluas ...

Mungkin juga sia hantar anak sia pi gov school ..? nothing wrong also ... tapi by the time they go to school i will make sure they get the best thing for them . whether home school or govt school .. ... :pig:
Back to top Go down
Monkey
SBF Advisor
SBF Advisor


Male
Number of posts : 1370
Age : 104
Location : ..
Job/hobbies : ..
Points : -47
Registration date : 2008-06-03

PostSubject: Re: Home-School   Wed Jun 25, 2008 6:56 pm

sia cadang ko antar anak ko pi sekolah cina..guru2 sekolah cina ni memang dedicated kalau mengajar..pasal dulu mummy sia kasih masuk sia di sekolah cina...yuran memang lebih mahal dari sekolah kerajaan.
pasal guru yg tidak pandai inglish ni, sia dengar pun banyak sudah rungutan..malah dari guru2 tu sendiri.mcm kawan sia, dia tpaksa ajar math dlm inglish padahal dia tidak berapa bagus inglish. kalau budak bandar senang ajar dia bilang tapi kalau yg di kampung, yg inglish pun tidak bagus..lagi teruk. dia ada merungut juga pasal ada guru baru di sekolah dia yg tidak berapa pandai mngajar pasal guru2 ni keluaran KPLI..kursus satu tahun saja. mana sama dengan guru2 yg kursus 3 tahun..sudah tu ada yg menembirang pasal dia kunun lepasan Ijazah..yg kawan sia ni setakat diploma maktab saja..

buduh bah ni sistem pendidikan sekarang. nasib baik bukan masa kita kan? Razz
Back to top Go down
http://jiwang.la/ratu17
hot_mama
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Female
Number of posts : 603
Location : Kota Kinabalu
Job/hobbies : Kuli .... / Gossip ....
Points : 0
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: Home-School   Wed Jun 25, 2008 7:04 pm

BBmonkey wrote:
sia cadang ko antar anak ko pi sekolah cina..guru2 sekolah cina ni memang dedicated kalau mengajar..pasal dulu mummy sia kasih masuk sia di sekolah cina...yuran memang lebih mahal dari sekolah kerajaan.
pasal guru yg tidak pandai inglish ni, sia dengar pun banyak sudah rungutan..malah dari guru2 tu sendiri.mcm kawan sia, dia tpaksa ajar math dlm inglish padahal dia tidak berapa bagus inglish. kalau budak bandar senang ajar dia bilang tapi kalau yg di kampung, yg inglish pun tidak bagus..lagi teruk. dia ada merungut juga pasal ada guru baru di sekolah dia yg tidak berapa pandai mngajar pasal guru2 ni keluaran KPLI..kursus satu tahun saja. mana sama dengan guru2 yg kursus 3 tahun..sudah tu ada yg menembirang pasal dia kunun lepasan Ijazah..yg kawan sia ni setakat diploma maktab saja..

buduh bah ni sistem pendidikan sekarang. nasib baik bukan masa kita kan? Razz



ndaklah sia mau skulah cina tu BB .. sia mau skula kadus.. ada kah? weii apa kurangnya hebat sekolah kadus sama skulah cina kan...lagipun bagus bah anak2 pandai cakap kadus .. bukan macam mama dia huhu :pig: :pig:
Back to top Go down
Monkey
SBF Advisor
SBF Advisor


Male
Number of posts : 1370
Age : 104
Location : ..
Job/hobbies : ..
Points : -47
Registration date : 2008-06-03

PostSubject: Re: Home-School   Fri Jul 18, 2008 5:02 pm

sia pun tidak pass cakap kadus ni hotmama, lintang pukang kalau sia yg bcakap...pandai termelayu adalah..sia jeles sama kazen2 sia yg campin cakap ni kadus..pasal ma parents la.nda cakap kadus sma kami masa kici...suda besar, baru mo belajar..
Back to top Go down
http://jiwang.la/ratu17
blueberry
Senior SBF
Senior SBF


Number of posts : 483
Points : 0
Registration date : 2008-03-26

PostSubject: Re: Home-School   Mon Jul 21, 2008 6:47 am

hehe..jaga ko BB klu si pukutarap tebaca ko kasi salah mama bapa psal inda sampin ckp kadus, dia marah tu psal dia bilang dulu dia pun blajar sndiri tu bahasa kadus bulih jgk sampin hehe..(pssst...tp itu kami dulu..mgkali klu ko dia inda marah jgk psal darling hahaha...) alien
Back to top Go down
bongingtugarang
Senior SBF
Senior SBF


Number of posts : 355
Points : 5
Registration date : 2008-02-28

PostSubject: Re: Home-School   Mon Jul 21, 2008 11:52 am

BBmonkey wrote:
sia cadang ko antar anak ko pi sekolah cina..guru2 sekolah cina ni memang dedicated kalau mengajar..pasal dulu mummy sia kasih masuk sia di sekolah cina...yuran memang lebih mahal dari sekolah kerajaan.
pasal guru yg tidak pandai inglish ni, sia dengar pun banyak sudah rungutan..malah dari guru2 tu sendiri.mcm kawan sia, dia tpaksa ajar math dlm inglish padahal dia tidak berapa bagus inglish. kalau budak bandar senang ajar dia bilang tapi kalau yg di kampung, yg inglish pun tidak bagus..lagi teruk. dia ada merungut juga pasal ada guru baru di sekolah dia yg tidak berapa pandai mngajar pasal guru2 ni keluaran KPLI..kursus satu tahun saja. mana sama dengan guru2 yg kursus 3 tahun..sudah tu ada yg menembirang pasal dia kunun lepasan Ijazah..yg kawan sia ni setakat diploma maktab saja..

buduh bah ni sistem pendidikan sekarang. nasib baik bukan masa kita kan? Razz

sia ada angkol, dia kasi sikul anak dia sana sikul sina, sampai daraja ampat dia tist, tapi anak dia tia oh sampin sakap sina, balakang dia kasi sikul anak dia sana sikul mison. sia ada kasi tau kawan kawan ini pakara, diurang sakap ini masam, "misiti ada bah kawan dia yang kawan basakap sina, kalau tida sampai tajatuh itu puku kalapa pun tia bule oh". sia tadiam oh dingar sakapan ini masam.
Back to top Go down
Monkey
SBF Advisor
SBF Advisor


Male
Number of posts : 1370
Age : 104
Location : ..
Job/hobbies : ..
Points : -47
Registration date : 2008-06-03

PostSubject: Re: Home-School   Mon Jul 21, 2008 3:27 pm

bongingtugarang wrote:
BBmonkey wrote:
sia cadang ko antar anak ko pi sekolah cina..guru2 sekolah cina ni memang dedicated kalau mengajar..pasal dulu mummy sia kasih masuk sia di sekolah cina...yuran memang lebih mahal dari sekolah kerajaan.
pasal guru yg tidak pandai inglish ni, sia dengar pun banyak sudah rungutan..malah dari guru2 tu sendiri.mcm kawan sia, dia tpaksa ajar math dlm inglish padahal dia tidak berapa bagus inglish. kalau budak bandar senang ajar dia bilang tapi kalau yg di kampung, yg inglish pun tidak bagus..lagi teruk. dia ada merungut juga pasal ada guru baru di sekolah dia yg tidak berapa pandai mngajar pasal guru2 ni keluaran KPLI..kursus satu tahun saja. mana sama dengan guru2 yg kursus 3 tahun..sudah tu ada yg menembirang pasal dia kunun lepasan Ijazah..yg kawan sia ni setakat diploma maktab saja..

buduh bah ni sistem pendidikan sekarang. nasib baik bukan masa kita kan? Razz

sia ada angkol, dia kasi sikul anak dia sana sikul sina, sampai daraja ampat dia tist, tapi anak dia tia oh sampin sakap sina, balakang dia kasi sikul anak dia sana sikul mison. sia ada kasi tau kawan kawan ini pakara, diurang sakap ini masam, "misiti ada bah kawan dia yang kawan basakap sina, kalau tida sampai tajatuh itu puku kalapa pun tia bule oh". sia tadiam oh dingar sakapan ini masam.


aduina mama..sekrang ni,bahasa mandarin yg diajar d sekolah tu sudah cukup senang worrr..ada sound system in malay lagi yg durang panggil 'han yue pinging' lebih kurang gitu la..memang betull..mesti ada kawan dia bcakap baru la cepat pandai....kalau sia sma sister sia kan, kami cakap cina kalau kami mo mngumpat pasal lelaki atau boifren tpi teda mo kasih dengar bapa atau mama sia...nanti kena tanya..kena soalsiasat.
Back to top Go down
http://jiwang.la/ratu17
Monkey
SBF Advisor
SBF Advisor


Male
Number of posts : 1370
Age : 104
Location : ..
Job/hobbies : ..
Points : -47
Registration date : 2008-06-03

PostSubject: Re: Home-School   Mon Jul 21, 2008 3:30 pm

blueberry wrote:
hehe..jaga ko BB klu si pukutarap tebaca ko kasi salah mama bapa psal inda sampin ckp kadus, dia marah tu psal dia bilang dulu dia pun blajar sndiri tu bahasa kadus bulih jgk sampin hehe..(pssst...tp itu kami dulu..mgkali klu ko dia inda marah jgk psal darling hahaha...) alien

itu lah bah..kalau kami p bercinta tu, dia cakap dusun saja..smpai sia teda tau apa dia mahu..makan kah?tidur kah?mandi kah? dia cakap cakap smpai sia tertidur tidur tunggu dia bais bercakap..yang sia paham dia cakap satu saja..

otopot = betul

Razz
Back to top Go down
http://jiwang.la/ratu17
joandarcy
Newbie
Newbie


Female
Number of posts : 2
Age : 40
Location : KK
Job/hobbies : Travel, books, education
Points : 1
Registration date : 2008-08-20

PostSubject: Homeschool   Wed Aug 20, 2008 12:39 pm

Hi Hot_Mama,
I am interested to homeschool my 2 boys. Recently, a homeschooled family from KL, the author of the book Learning Beyond Schooling came and visited KK. We organised a workshop, had a wonderful chat about homeschool life, and I am sure that is the way for my kids. Maybe we can share more about homeschool coz I would love to know more homeschool parents in KK.
Back to top Go down
http://grinmamablues.blogspot.com
Borneo
VIP Moderator
VIP Moderator


Number of posts : 950
Location : North Borneo
Points : 266
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: Home-School   Wed Aug 20, 2008 7:07 pm

Good luck to you joandarcy ( welcome to SBF joandarcy )...there's no harm in trying isn't it? Make sure your kids deserved everything in education especially the syllabus related with Malaysian education. Bear in mind also that there are curicullum and co-curicullum education in schools. Don't forget that.

_________________
Read this before successfully posting:
http://sabah.forumotion.com/faq.htm
Back to top Go down
joandarcy
Newbie
Newbie


Female
Number of posts : 2
Age : 40
Location : KK
Job/hobbies : Travel, books, education
Points : 1
Registration date : 2008-08-20

PostSubject: Re: Home-School   Sat Jun 06, 2009 8:34 pm

Lama sya tidak menjejak kaki di sini. Smile

Thanks Borneo, Smile I think in education, there are more than meets the eyes..hehehe.. macam itu transformer kaka. Masalah homeschool ni kan, ramai orang salah faham kerana diorang ingat homeschool nie kena buat exactly macam di sekolah kerajaan. Sebenarnya, jadual waktu ni adalah untuk guru / pihak sekolah mengawal masa kerana ratio antara pelajar dan guru adalah besar. Kalau tiada jadual waktu, it will be out of control. Manakala konsep homeschool ni, kita tidak perlu buka kelas di rumah atau mengikut jadual waktu seperti masa kita belajar di sekolah. Rationya kecil sahaja antara anak2 dan ibubapa. Yg paling penting ialah pelajaran budak2 bukan hanya tertumpu pada mata pelajaran matematik/sains/ english/ etc seperti yang kita belajar di sekolah kerajaan atau belajar untuk lulus exam sahaja, tetapi konsep the whole world is our classroom yang paling penting. Tidak payah special kelas like komputer or library di rumah, like you say, it is important to have balance: curriculum & co-curriculum.. here anak2 kita akan belajar tentang life cycle of a frog di kawasan kolam2, life cycle of a plant di kawasan kebun kita dll.. Susah mau kasi explain in this forum, but I think yang penting, kita sebagai ibubapa mestilah make sure yang anak2 kita love to learn (bukan saja dari buku/komputer/TV), but from their own discovery.. Let them go out from the house and explore about what our world can offer Smile

Once a child is learning well - as long as they enjoy to learn, tia payah ajar dia banyak2 becoz dia ada motivasi sendiri untuk mengenal dunia dia sendiri. My 4 year old son loves to learn the anatomy about human body - bukan kerana we pushed him, but because he just like to discover things around him as we explain about the mechanism of his own body.

As parents, we encourage my children buat banyak kesilapan, becoz dari kesilapan, anak2 akan sentiasa ingat how to improve themselves. The more mistakes they make, the more they learn that there are many ways that dont work Smile Sekolah selalu 'denda' pelajar kalau buat kesilapan by giving them less marks/gagal. So for the students, how to not gagal, they menghafal / buat drill homework or go to tuition. Itu akan makan banyak masa mereka untuk mengenal dunia sebenar mereka because they are bogged down with school/home work... Another reason why we choose homeschool is that for our family spending quality time together, bonding with the siblings and enjoy the wonders of God's gift. We make time to smell the roses and become street smart kids.

You can try google for John Holt in Unschooling. He gives one good example on how school kills creativity in a child's development. Sad, but true!

Anyways, it isnt easy to homeschool. I can say that we are still vague about the future (just like the government are vague about the future of national education system too - teach in English / Malay for maths/Science subject; even our Ministers dont send their kids to study based on the Malaysian Education System lol). As parents, I believe we have the right to give our children the education that we deemed best. Every decision parents make are very personal, based on their belief. I am not saying homeschool is the only way, but it is definitely ours Smile
Back to top Go down
http://grinmamablues.blogspot.com
Borneo
VIP Moderator
VIP Moderator


Number of posts : 950
Location : North Borneo
Points : 266
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: Home-School   Mon Jun 08, 2009 4:12 am

Hai joan...

Saya amat setuju jika dikatakan ada juga ciri-ciri di sekolah yang membunuh kreativiti student. Maklumlah kan di sekolah ni terdapat berbagai jenis pendidiknya kan. Ada yang rajin, ada yang terpaksa jadi cikgu kerana desakan keluarga, ada yang kerja ala kadar saja, macam-macamlah jenis pendidik yang ada...

Namun begitu, amat beruntung kanak-kanak dan pelajar jika dapat dididik oleh pendidik yang betul-betul meminati kerjaya dan mengamalkan apa yang sepatutnya.

Cheers!

_________________
Read this before successfully posting:
http://sabah.forumotion.com/faq.htm
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Home-School   Today at 1:31 pm

Back to top Go down
 
Home-School
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» JAMAICA'S NORMAN MANLEY LAW SCHOOL MAKES HISTORY!
» Hobart to require volunteer service to graduate high school
» Q.O.R. of Canada - Boer War Welcome Home Medal
» Home alone...Leicester Mercury 23 July 2011
» Breaking News: 4-Year-Old Boy Stabbed To Death At SE London Family Home

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
SABAH :: Umum :: Education-
Jump to: