SABAH


 
HomeHome  Portal*Portal*  FAQFAQ  RegisterRegister  Log inLog in  
Selamat datang ke SBF, laman web berinfo dan membina minda rakyat Sabah ke arah perkongsian idea serta penggalakan pembangunan minda individu secara positif. Terdapat topik popular dalam forum ini yang hanya boleh diakses oleh ahli berdaftar sahaja. Semua lagu yang terdapat dalam laman web ini merupakan promosi sahaja. Sila ke kedai yang berhampiran untuk mendapatkan lagu tersebut. Semua post yang tidak sesuai atau melanggar peraturan berforum juga akan dipadam serta-merta demi menjaga nama baik SBF. Selamat berforum. Terima kasih. Admin SBF

Share | 
 

 Hidupkan Kembali Teluk Likas

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Junkers 109
Newbie
Newbie


Number of posts : 48
Points : 15
Registration date : 2008-04-28

PostSubject: Hidupkan Kembali Teluk Likas   Thu May 29, 2008 10:51 am

Menghidupkan kembali Likas Bay


by Junkers 109 Today at 3:39 pmhaih...
teringat ka sarita ibu-bapa kita dulu2 tentang bagaimana pantai2 di
sekitar Sabah ni sentiasa biru dan pasirnya putih bagai kapas... Dulu
sebelum kedatangan pilak, globalisasi,plastik, industri dan krita
pantai2 sekitar Sabah begitulah. Adakalanya kita dingar sarita urg
England mengenai Sungai Thames yg terkenal dengan sisa toksik bau busuk
dan pencemaran industri yg sebegitu teruk sehingga digelar 'Sungai
mati' oleh saintis2. Begitu juga khabarnya dengan Sungai Singapura...
namun kerajaan England dan Singapura mengambil inisiatif untuk
menghidupkan kembali Sungai2 ini. Hari ini, sungai2 ini bernafas
kembali... Sungai Thames menjadi kunjungan ikan lumba2, berbagai jenis
ikan, dan juga anjing laut... Sungai Singapura melalui projek
pembersihan sungai yg diketuai Lee Kuan Yew pada 1977 nampaknya berjaya
untuk menghidupkan sungai Singapura sebagai tapak pemancing2..mari kita
lihat sendiri misi2 dan visi kerajaan Singapura demi memastikan ia
berlaku

Singapore River and Kallang Canal Clean up 1977:

Awareness and visions: Another vision of the
powerful and dynamic Prime Minister Lee Kuan Yew to improve the
aesthetic value of Singapore, this time focusing on cleaning the
rivers.
Policies and measures: Discrete policy measures
were taken to relocate squatter communities away from the riverbank so
that household garbage will no longer be dumped into the river.

Vision of Prime Minister Lee to clean the river and Kallang Basin:
On February 27, 1977, at the opening of the Upper Pierce Reservoir, the Prime Minister, Mr. Lee Kuan Yew said in his speech:
"It should be a way of life to keep the water clean. To keep every stream,
culvert and rivulet, free from pollutionin ten years let us have
fishing in the Singapore River and Kallang River. It can be done. "


Initial actions were to relocate people away from the river bank:
By
October 1977, plans were put up and actions were taken to clean up the
Singapore River and Kallang Basin. There was massive housing
development and resettlement of squatters, industrial workshops,
backyard trades, industries and farmers. Other measures were relocation
of street hawkers to food centers and phasing out of polluting
activities.

A government committee was formulated to manage the programme: To
keep the rivers clean, a committee comprising various government
ministries was set up to plan, coordinate and implement programmes to
prevent pollution to the rivers.

Today, the clean river is used or recreational purposes: The
cleaning-up of the Singapore River and Kallang Basin took ten years to
complete. Today, the River and Basin are used for recreational
purposes. The price of land around these areas has been enhanced,
adding to economic and social development.

Soalanya
sekrg, mungkin kerajaan patut consider mengambil langkah drastik utk
menghidupkan Likas Bay yg memang 'terkenal dengan sisa pembuangan
sampah yg begitu teruk ( ingat Powerboat race engin powerboat tersumbat
plastik). Segala2 bermula dengan impian, jadi kita tak perlu takut
merealisasikanya, Kalau Sungai Thames dan Sungai Singapura bolih
diselamatkan.. apa kata kita selamatkan Likas Bay sebagai national
project ? Projek2 seperti ini yg lebih berguna daripada mengantar urg
pigi bulan

Junkers 109
Back to top Go down
shalon6095
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Number of posts : 554
Points : -90
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: Hidupkan Kembali Teluk Likas   Thu May 29, 2008 11:34 am

betul tu memang kotor tu skrg di teluk likas...terbiar ba kan junker.
Back to top Go down
mamat53
Regular Member
Regular Member


Number of posts : 165
Points : 21
Registration date : 2008-02-25

PostSubject: Re: Hidupkan Kembali Teluk Likas   Thu May 29, 2008 11:57 am

Memang amat menyedihkan keadaan Teluk Likas sekarang dimana kita susah melihat burung bangau yang mana pada satu ketika dulu popular mengundang pelancong dan orang ramai untuk singgah melihat keindahan alam semulajadi.

Teringat saya satu ketika dahulu terdapat banyak ikan di Teluk Likas ini dan terdapat juga beberapa orang memancing ikan di situ. Keseronokan diserikan lagi dengan kehadiran burung burung yang beranika jenis mencari ikan. Namun kini apa yang kita lihat di sana? Rumput menguasai kawasan tersebut dan di pantainya pula tidak mempunyai daya tarikan untuk dilihat. Tiadakah sesiapa terfikir tentang hal ini? Jika kita lalu jalan Likas Bay, kita tidak terasa pun keindahan pantai di situ kerana tiada apa yang berdaya menarik perhatian kita.

Powerboat tersumbat dengan sampah? Inilah yang memberikan imej buruk kepada pelancong luar mengenai alam sekitar di negeri Sabah ini. Pernahkah anda duduk beberapa minit di jeti ke Pulau Gaya dekat Suria Futsal? Kehadiran anda dan keindahan petang anda akan dicemari dengan lengang-lengok sampah sampah yang banyak di jeti ini. Fuh! Teringat saya keadaan Sg. Gombak di KL. yang dicemari dengan sisa-sisa buangan warga kota. Namun begitu, saya kagum dengan kehadiran timbul-tenggelam beberapa ekor ikan ( kawan-kawan saya menggelar ikan ini ialah ikan DBKL ) yang berjaya hidup dengan kekotoran Sg. Gombak.

Berbalik ke senario Sabah, sungai dekat hospital Queen Elizabeth juga tidak kurang hebatnya dengn sampah. Salah siapakah semua ini? Sama-samalah kita fikirkan.
Back to top Go down
Junkers 109
Newbie
Newbie


Number of posts : 48
Points : 15
Registration date : 2008-04-28

PostSubject: Re: Hidupkan Kembali Teluk Likas   Thu May 29, 2008 1:23 pm

shalon6095 wrote:
betul tu memang kotor tu skrg di teluk likas...terbiar ba kan junker.

Tapi pernahka uncle2, ibu bapa ko sarita ttg dulu2 tu ? ttg bagaimana mereka masi bolih tangkap Sotong, ikan-ikan yg basar dan udang dengan begitu banyak di perairan2 dkat KK lagitoh..

Nda mustahil segala ini akan kembali kalau kita bersungguh2 utk menyelamatkan Teluk Likas, tapi ini mmg memerlukan inisiatif kerajaan yg begitu basr. Kalau Kerajaan Sabah bersungguh2 mcm Singapore sia picaya nda mustahil baitu...

- Naikkan kos tanah berdekatan laut.
- perbaiki Saluran pembuangan sampah
- kasi rubuh rumah2 pti di pulau Gaya dan Kampung Air ( Likas)
- tubuhkan jawatankuasa yg terdiri daripada saintis2 dalam dan luar negara utk membuat penyelidikan ambik sampel etc...
Back to top Go down
Junkers 109
Newbie
Newbie


Number of posts : 48
Points : 15
Registration date : 2008-04-28

PostSubject: Re: Hidupkan Kembali Teluk Likas   Thu May 29, 2008 1:31 pm

mamat53 wrote:
Memang amat menyedihkan keadaan Teluk Likas sekarang dimana kita susah melihat burung bangau yang mana pada satu ketika dulu popular mengundang pelancong dan orang ramai untuk singgah melihat keindahan alam semulajadi.

Teringat saya satu ketika dahulu terdapat banyak ikan di Teluk Likas ini dan terdapat juga beberapa orang memancing ikan di situ. Keseronokan diserikan lagi dengan kehadiran burung burung yang beranika jenis mencari ikan. Namun kini apa yang kita lihat di sana? Rumput menguasai kawasan tersebut dan di pantainya pula tidak mempunyai daya tarikan untuk dilihat. Tiadakah sesiapa terfikir tentang hal ini? Jika kita lalu jalan Likas Bay, kita tidak terasa pun keindahan pantai di situ kerana tiada apa yang berdaya menarik perhatian kita.

Powerboat tersumbat dengan sampah? Inilah yang memberikan imej buruk kepada pelancong luar mengenai alam sekitar di negeri Sabah ini. Pernahkah anda duduk beberapa minit di jeti ke Pulau Gaya dekat Suria Futsal? Kehadiran anda dan keindahan petang anda akan dicemari dengan lengang-lengok sampah sampah yang banyak di jeti ini. Fuh! Teringat saya keadaan Sg. Gombak di KL. yang dicemari dengan sisa-sisa buangan warga kota. Namun begitu, saya kagum dengan kehadiran timbul-tenggelam beberapa ekor ikan ( kawan-kawan saya menggelar ikan ini ialah ikan DBKL ) yang berjaya hidup dengan kekotoran Sg. Gombak.

Berbalik ke senario Sabah, sungai dekat hospital Queen Elizabeth juga tidak kurang hebatnya dengn sampah. Salah siapakah semua ini? Sama-samalah kita fikirkan.

Sia rasa ada juga ba urg perna terpikir tapi nda masuk topik perbincangan... mujurlah ada SBF forum ( nda habis2 sia tarik kaki Admin hehe), ko lihat sendiri bah dakat Yayasan Sabah situ..Sungai yg mengalir masuk pigi laut dahulunya penuh dengan pokok bakau ...skrg projek perumahan dan One Borneo sedang dibina, trus daripada tu beberapa Kampung2 dan pekan yg nda pernah kenah banjir pula habis ditimpa banjir.

Sebenarnya Santik bah teluk Likas ni terutama skali sunset ... disebelah sini la pantai barat Sabah matahari terbenam... dari Yayasan Sabah Sehingga Tg Aru... Sunset KK mmg indah butul tapi sayangnya lautnya yg berplastik.
Back to top Go down
Borneo
VIP Moderator
VIP Moderator


Number of posts : 950
Location : North Borneo
Points : 266
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: Hidupkan Kembali Teluk Likas   Sat May 31, 2008 5:48 am

Ya betul, santik dan dihiasi oleh kehadiran plastik yang dibawa arus dari Pulau Gaya. Very Happy
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Hidupkan Kembali Teluk Likas   Today at 9:24 pm

Back to top Go down
 
Hidupkan Kembali Teluk Likas
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
SABAH :: Umum :: Sabah Nature & Environment-
Jump to: