SABAH


 
HomeHome  Portal*Portal*  FAQFAQ  RegisterRegister  Log inLog in  
Selamat datang ke SBF, laman web berinfo dan membina minda rakyat Sabah ke arah perkongsian idea serta penggalakan pembangunan minda individu secara positif. Terdapat topik popular dalam forum ini yang hanya boleh diakses oleh ahli berdaftar sahaja. Semua lagu yang terdapat dalam laman web ini merupakan promosi sahaja. Sila ke kedai yang berhampiran untuk mendapatkan lagu tersebut. Semua post yang tidak sesuai atau melanggar peraturan berforum juga akan dipadam serta-merta demi menjaga nama baik SBF. Selamat berforum. Terima kasih. Admin SBF

Share | 
 

 sistem pendidikan di malaysia lapuk

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
Monkey
SBF Advisor
SBF Advisor


Male
Number of posts : 1370
Age : 104
Location : ..
Job/hobbies : ..
Points : -47
Registration date : 2008-06-03

PostSubject: Re: sistem pendidikan di malaysia lapuk   Sat Jul 26, 2008 8:33 pm

pukutarap wrote:
diurang tu pasal sdh tua, inda banyak lg aktiviti..... lgpun, manatau diurang masa muda2 dulupun sigu masam kao....?

macam mana kalau durang tu bekas bekas pulis atau askar? tapi minat mmbaca? nah...nda juga betul tu darling...sia bukan sigu..ko salah urang ni...ko ingat2 ko punya ex gf kali..
Back to top Go down
http://jiwang.la/ratu17
pukutarap
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Number of posts : 517
Points : -5
Registration date : 2008-04-18

PostSubject: Re: sistem pendidikan di malaysia lapuk   Sat Jul 26, 2008 8:42 pm

ooo kalou pulis atau askar, kalou mambasa news pun inda relax diurang tu, sikijap2 tangan diurang beguyang acu sana sini, mgkin tabawa2 pangalaman menimbak dulu2..... hihihihiiiii..... marah lagilah si shalon sama kita ni, dulupun kita kasi lari tupik dia..... hihihihiiiii..... bagus kita balik ka pangkal jalan sebulum si shalon nampak....
Back to top Go down
Monkey
SBF Advisor
SBF Advisor


Male
Number of posts : 1370
Age : 104
Location : ..
Job/hobbies : ..
Points : -47
Registration date : 2008-06-03

PostSubject: Re: sistem pendidikan di malaysia lapuk   Sat Jul 26, 2008 8:59 pm

pukutarap wrote:
ooo kalou pulis atau askar, kalou mambasa news pun inda relax diurang tu, sikijap2 tangan diurang beguyang acu sana sini, mgkin tabawa2 pangalaman menimbak dulu2..... hihihihiiiii..... marah lagilah si shalon sama kita ni, dulupun kita kasi lari tupik dia..... hihihihiiiii..... bagus kita balik ka pangkal jalan sebulum si shalon nampak....


orait nopo ....hehehe dari kao saja tu
Back to top Go down
http://jiwang.la/ratu17
skyjetj
Regular Member
Regular Member


Number of posts : 185
Points : 18
Registration date : 2008-05-22

PostSubject: Re: sistem pendidikan di malaysia lapuk   Sun Jul 27, 2008 6:25 am

Aduiinnna... sakit perut sia baca bualan kamurang ni BB sama pukutarap. Hiho...
Back to top Go down
Monkey
SBF Advisor
SBF Advisor


Male
Number of posts : 1370
Age : 104
Location : ..
Job/hobbies : ..
Points : -47
Registration date : 2008-06-03

PostSubject: Re: sistem pendidikan di malaysia lapuk   Sun Jul 27, 2008 11:42 am

kami sorita sorita saja bah tu..dongeng semata mata.
Back to top Go down
http://jiwang.la/ratu17
alphawaves
SBF Mentor
SBF Mentor


Male
Number of posts : 938
Age : 56
Location : sanaa bah..
Job/hobbies : joomla! addict..
Points : 5
Registration date : 2008-02-25

PostSubject: Re: sistem pendidikan di malaysia lapuk   Sun Jul 27, 2008 3:13 pm

pukutarap wrote:
akinabalu wrote:
BBmonkey wrote:
yang penting..KWAMP, RMT, SBT jangan hilang...

Apa tu BB?
sia rasalah si bb ni sigu bah..... tingu dia tau samua hal2 yg kita inda tau.... sakapan2 diapun masam sigu..... minta maaplah sigu kami baparangai begini..... hihihhiiiiii....

dua2 kamu sigu bah ini..hihi..pasal si gaman pun masam tau saja perangai sigu masam mana..gurau aa gaman.. jangan marah. klu nda suka..saya minta maaf.. Very Happy
Back to top Go down
http://asiamistik.forumotion.com
Monkey
SBF Advisor
SBF Advisor


Male
Number of posts : 1370
Age : 104
Location : ..
Job/hobbies : ..
Points : -47
Registration date : 2008-06-03

PostSubject: Re: sistem pendidikan di malaysia lapuk   Sun Jul 27, 2008 3:23 pm

alphawaves wrote:
pukutarap wrote:
akinabalu wrote:
BBmonkey wrote:
yang penting..KWAMP, RMT, SBT jangan hilang...

Apa tu BB?
sia rasalah si bb ni sigu bah..... tingu dia tau samua hal2 yg kita inda tau.... sakapan2 diapun masam sigu..... minta maaplah sigu kami baparangai begini..... hihihhiiiiii....

dua2 kamu sigu bah ini..hihi..pasal si gaman pun masam tau saja perangai sigu masam mana..gurau aa gaman.. jangan marah. klu nda suka..saya minta maaf.. Very Happy

tidak lah tuan alpha..sia nda marah punya..pasal memang betul sia bukan sigu..sia selalu mensuri buah buahan si pukutarap..itu lah dia mentudu tu..heheheheeee..dia suda akun dia sigu tu..saannnnaaaa di kegataan.
tuan alpha knapa jarang masuk sbf aaahhh? meh la join sini bah..
Back to top Go down
http://jiwang.la/ratu17
karasumbang
Regular Member
Regular Member


Male
Number of posts : 243
Age : 28
Location : kiki
Job/hobbies : tiakaraja
Points : 40
Registration date : 2008-07-07

PostSubject: Re: sistem pendidikan di malaysia lapuk   Sun Jul 27, 2008 5:16 pm

Mana sudah si shalon ni? Laughing
Back to top Go down
niche
Newbie
Newbie


Female
Number of posts : 39
Age : 31
Location : Sabah
Job/hobbies : Internet
Points : 0
Registration date : 2008-06-29

PostSubject: Re: sistem pendidikan di malaysia lapuk   Sun Jul 27, 2008 10:49 pm

sistem pendidikan di malaysia pd saya masih jauh tertinggal jika dibandingkan dgn negara2 maju yg lain. Di sana, setiap kemahiran individu dpt diasah sehinggakan mencapai tahap dunia, sbg contoh sukan. Bgmanapun kita di Malaysia, belum sampai ke tahap itu. Walaupun setiap hari kita mendengar bhw kegiatan kokurikulum dikatakan amat penting, dan akan diambil kira apabila melanjutkan pelajaran ke peringkat tinggi, namun apa yg kita nampak tdk spt yg digembar-gemburkan. Namun begitu, perubahan ke arah itu tdklah mustahil dan mungkin akan dilaksanakan dlm sistem pendidikan kita. Saya yakin, jika perkara ini dpt dilaksanakan, sdh tentu ramai muda-mudi yg tdk maju dlm pelajaran boleh memajukan diri dlm bidang2 lain yg mereka minati.
Back to top Go down
http://sabah.forumotion.com/
pukutarap
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Number of posts : 517
Points : -5
Registration date : 2008-04-18

PostSubject: Re: sistem pendidikan di malaysia lapuk   Mon Jul 28, 2008 11:08 am

uinaaaa niche..... tiba2 munsul, mantap sakapan kao ni..... masam masuk akal juga.....
Back to top Go down
karasumbang
Regular Member
Regular Member


Male
Number of posts : 243
Age : 28
Location : kiki
Job/hobbies : tiakaraja
Points : 40
Registration date : 2008-07-07

PostSubject: Re: sistem pendidikan di malaysia lapuk   Mon Jul 28, 2008 2:36 pm

Saya menyampuk pula. Laughing Harap tidak menggangu perbincangan tuan-tuan dan puan-puan serta cik-cik. Laughing

Saya lihat kerajaan macam serius juga memajukan pendidikan terutama dalam bidang sukan. Buktinya, tawaran rm1 juta diberikan kepada pemenang pingat emas Olimpik Beijing akan datang. ( Namun begitu, terkilan juga si Nicole David kerana acara squash tidak disenaraikan dalam acara Olimpik di Beijing tu ). Nah, banyak bah tu. Dulu, pernah juga ditawarkan hadiah begini semasa DS Najib memegang portfolio menteri belia dan sukan. Aduh, siapalah agaknya yang bakal menjadi jutawan sukan ni? Very Happy
Back to top Go down
karasumbang
Regular Member
Regular Member


Male
Number of posts : 243
Age : 28
Location : kiki
Job/hobbies : tiakaraja
Points : 40
Registration date : 2008-07-07

PostSubject: Re: sistem pendidikan di malaysia lapuk   Mon Jul 28, 2008 2:39 pm

pukutarap wrote:
uinaaaa niche..... tiba2 munsul, mantap sakapan kao ni..... masam masuk akal juga.....

.....sigu mungkin si niche ni kan encik pukutarap? study
Back to top Go down
pukutarap
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Number of posts : 517
Points : -5
Registration date : 2008-04-18

PostSubject: Re: sistem pendidikan di malaysia lapuk   Mon Jul 28, 2008 2:56 pm

karasumbang wrote:
Saya menyampuk pula. Laughing Harap tidak menggangu perbincangan tuan-tuan dan puan-puan serta cik-cik. Laughing

Saya lihat kerajaan macam serius juga memajukan pendidikan terutama dalam bidang sukan. Buktinya, tawaran rm1 juta diberikan kepada pemenang pingat emas Olimpik Beijing akan datang. ( Namun begitu, terkilan juga si Nicole David kerana acara squash tidak disenaraikan dalam acara Olimpik di Beijing tu ). Nah, banyak bah tu. Dulu, pernah juga ditawarkan hadiah begini semasa DS Najib memegang portfolio menteri belia dan sukan. Aduh, siapalah agaknya yang bakal menjadi jutawan sukan ni? Very Happy
masam indada, tp mgkin si lee cong wei badminton sjlah yg ada paluang..... yg lain... hancus..... hihihihiiiiii..... sabap itu si najip barani bilang karajaan bg 1 juta, pasal masam indada 2 urang yg buli dpt.....
Back to top Go down
pukutarap
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Number of posts : 517
Points : -5
Registration date : 2008-04-18

PostSubject: Re: sistem pendidikan di malaysia lapuk   Mon Jul 28, 2008 2:58 pm

karasumbang wrote:
pukutarap wrote:
uinaaaa niche..... tiba2 munsul, mantap sakapan kao ni..... masam masuk akal juga.....
.....sigu mungkin si niche ni kan encik pukutarap? study
masam..... niche kao sigukah? suba gia kao basakap lagi panjang2, sia tingu tune sakapan kao sigukah inda.....
Back to top Go down
karasumbang
Regular Member
Regular Member


Male
Number of posts : 243
Age : 28
Location : kiki
Job/hobbies : tiakaraja
Points : 40
Registration date : 2008-07-07

PostSubject: Re: sistem pendidikan di malaysia lapuk   Mon Jul 28, 2008 3:06 pm

pukutarap wrote:
karasumbang wrote:
pukutarap wrote:
uinaaaa niche..... tiba2 munsul, mantap sakapan kao ni..... masam masuk akal juga.....
.....sigu mungkin si niche ni kan encik pukutarap? study
masam..... niche kao sigukah? suba gia kao basakap lagi panjang2, sia tingu tune sakapan kao sigukah inda.....

....hihihi....aduiinnaa, jangan ambil hati kio niche, kami bergurau saja bah tu....saja mau tist tist niche. Mana tau si BB pun mau sualselidik. Laughing
Back to top Go down
pukutarap
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Number of posts : 517
Points : -5
Registration date : 2008-04-18

PostSubject: Re: sistem pendidikan di malaysia lapuk   Mon Jul 28, 2008 3:34 pm

hihihihiiiiii..... nah, lapas ni barabislah dia tu ejes sakapan dia kunun..... inda mo kana tau sigu masam si bb, hihihihiiiii.... tp bila mengulas, inda sadar ulasan bertunekan akademik.....
Back to top Go down
Monkey
SBF Advisor
SBF Advisor


Male
Number of posts : 1370
Age : 104
Location : ..
Job/hobbies : ..
Points : -47
Registration date : 2008-06-03

PostSubject: Re: sistem pendidikan di malaysia lapuk   Mon Jul 28, 2008 5:33 pm

karasumbang wrote:
Mana sudah si shalon ni? Laughing

jan lagi cakap yang lain lain..si karaSUMbang panggil si shalon sudah..off topik suda mangkali..anyway, pukutarap...kalau ko sakap sia sigu lagi sia pi tabang semua pukuk gatah kao kama...nda mo pisaya sakap urang oh ni tulun...sia ni kuli kuli orang saja bah ni..tukang sapu sapu sampah..
Back to top Go down
http://jiwang.la/ratu17
hot_mama
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Female
Number of posts : 603
Location : Kota Kinabalu
Job/hobbies : Kuli .... / Gossip ....
Points : 0
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: sistem pendidikan di malaysia lapuk   Wed Aug 13, 2008 4:15 am

For those of you who have kids , would you send them to Sekolah Jenis Kebangsaan?? They didn't.... read on


Education Minister, Datuk Seri Hishammudin Tun Hussein’s son is doing O’ levels and will be going off to the United Kingdom this coming September to further his studies.

Deputy Prime Minister, Datuk Seri Najib Tun Razak’s daughter, Nooryana Najwa has been accepted into Georgetown University in Washington DC to read politics and international relations after doing her IB (International Baccalaureate).

Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein and Datuk Seri Najib Tun Razak’s children are academically smart. However, it seems like both of them did not sit for SPM.

Before doing her IB, Nooryana had her education in Garden International School. Najib’s son, Norashman Razak had his education there too.

But Garden International School bases its curriculum on the National Curriculum of England. It teaches the English National Curriculum through Key Stages 1 to 4 and Cambridge ‘A’ Level.

Datuk Seri Najib and Datuk Seri Hishamuddin are cousins. Their Fathers were our former Education Ministers. Datuk Seri Najib’s father, Tun Abdul Razak, the second Prime Minister of Malaysia, was the Education Minister in 1955. Datuk Seri Hishamuddin’s father, Tun Hussein Onn, our third Prime Minister, was the education minister in 1969. Fast forward, Datuk Seri Najib Tun Razak became our Education Minister in 1995-1999.

Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein is our current Education Minister.Well, there goes the saying, ‘like father, like son’ Hishamuddin’s son and Najib’s kids did not follow the Malaysian Education System (so I doubt they sat for UPSR, PMR or SPM) though they come from an ancestry of Education Ministers. Both of their grandfathers were former education ministers, one’s father was the education minister and is now the Deputy Prime Minister of Malaysia while the other’s father is the current education minister.

So why weren’t Datuk Seri Najib’s and Datuk Seri Hishamuddin’s children following the Malaysian Education System? Were our DPM and current Education Minister trying to be kind to not let the government subsidize their kids’ education by sending their offsprings to a private school instead of national schools?

Or is it that both Datuk Seri Najib Tun Razak and Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein do not have confidence in the Malaysian Education System because it is too crap that they had to sent their kids to a private school which follows the English National Curriculum so that their offsprings would not be screwed up by the already screwed-up education system in Malaysia?

Which is which? I do not know but I am apt to think that the latter prevails.

*SIGH* So much for being a kind and compassionate minister. If the Malaysian Education System is not good enough, then do something to improve it. After all, that is under your portfolio.

But if the education system is not crap and of quality and standard like what you and your counterparts have mentioned countless times then why didn’t your kids go through it? Why didn’t your kids go through SPM, then Matriculation or STPM before gaining admission to Uni. After all, matrics and STPM have the potential to produce Quality graduates, right?

How does the current government expect us to have faith in our Malaysian Education System when the DPM and current education Minister did not even put their kids through it?

received by email: written by Boon Yeng
Source : http://www.mpkapar.com/manikavasagam/posts/msian-edu-systemnot-good-enough/


So, they don't trust Malaysian Education System when they themselves were the Education Minister . Why? is it because they have plenty .. oh tons of $$ ?
Back to top Go down
Pakbelalang
Regular Member
Regular Member


Male
Number of posts : 247
Age : 107
Location : sabah
Job/hobbies : kuli
Points : -12
Registration date : 2008-08-09

PostSubject: Re: sistem pendidikan di malaysia lapuk   Fri Aug 15, 2008 1:23 pm

sia tingu budak budak sakarang ni pigi sikul..macam mau pigi main main saja..bukan durang mau balajar butul butul..durang suka pgi bakawan saja..kalau sia tingu tu budak budak sekolah manangah pigi sikul durang punya buku sikit saja macam bawa dua tiga halai kartas saja..macam zaman sia dulu dulu punya banyak buku mau bawa...sampai kuyak kuyak beg sikul sia..sia rasalah..durang boring mangkali palajaran di sikul..pasal itu lah malas mau balajar..ini sia komen saja ni sia tia tau apa apa..sia balajar jampi sarapah saja tau...hihihihi Very Happy
Back to top Go down
http://www.google.com
Sponsored content




PostSubject: Re: sistem pendidikan di malaysia lapuk   Today at 1:30 pm

Back to top Go down
 
sistem pendidikan di malaysia lapuk
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2
 Similar topics
-
» Warning sistem
» The Duke and Duchess of Cambridge in Malaysia
» Sabrina Bennett- MALAYSIA UNIVERSE 2014
» Vanessa Tevi- MALAYSIA UNIVERSE 2015
» Tanisha Kaur- MALAYSIA SUPRANATIONAL 2015

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
SABAH :: Umum :: Education-
Jump to: