SABAH


 
HomeHome  Portal*Portal*  FAQFAQ  RegisterRegister  Log inLog in  
Selamat datang ke SBF, laman web berinfo dan membina minda rakyat Sabah ke arah perkongsian idea serta penggalakan pembangunan minda individu secara positif. Terdapat topik popular dalam forum ini yang hanya boleh diakses oleh ahli berdaftar sahaja. Semua lagu yang terdapat dalam laman web ini merupakan promosi sahaja. Sila ke kedai yang berhampiran untuk mendapatkan lagu tersebut. Semua post yang tidak sesuai atau melanggar peraturan berforum juga akan dipadam serta-merta demi menjaga nama baik SBF. Selamat berforum. Terima kasih. Admin SBF

Share | 
 

 Sekolah satu sesi balik jam 3 petang, apa pendapat kamurang?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Borneo
VIP Moderator
VIP Moderator


Number of posts : 950
Location : North Borneo
Points : 266
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Sekolah satu sesi balik jam 3 petang, apa pendapat kamurang?   Tue May 13, 2008 3:31 am

Bah, kasi kumin bah pasal ini sikul balik jam 3 petang yang satu sesi ni. Apa kamurang pikir? Laughing
Back to top Go down
shalon6095
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Number of posts : 554
Points : -90
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: Sekolah satu sesi balik jam 3 petang, apa pendapat kamurang?   Tue May 13, 2008 11:43 am

balik jam 3 ka jam 5 ka dlm 1 sesi tetap sama ja... bagus sikula 3 jam ja di sikula... sama juga pendidikan lapuk...
Back to top Go down
blueberry
Senior SBF
Senior SBF


Number of posts : 483
Points : 0
Registration date : 2008-03-26

PostSubject: Re: Sekolah satu sesi balik jam 3 petang, apa pendapat kamurang?   Wed May 21, 2008 9:17 am

satu sesi...balik jam 3..utk smua kategori kaini..budak tahun satu pun mo ikut ka...

klu bgini sia tdk setuju. kesian tu bdak2 kici inda bulih pulang rumah awal. mana durang tahan tu, bgus klu ada kna sdia tpt bulih tdur2 d skulah and ada kasi mkn free (mcm mknan d rumah)

tu cikgu2 pun kesian jgk...tepaksa jd mcm babysitter skijap tu pdahal byk jgk keja durang mo buat tu alien
Back to top Go down
hot_mama
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Female
Number of posts : 603
Location : Kota Kinabalu
Job/hobbies : Kuli .... / Gossip ....
Points : 0
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: Sekolah satu sesi balik jam 3 petang, apa pendapat kamurang?   Wed May 21, 2008 10:25 am

Depends lah .. Start pukul brapa ? 8am okielah .. so satu kali keluar sama mama/bapa ... Ini banyak yg saya nampak terpaksa naik skul bass pasal jln terlalu awal dari mama/bapa.

Klu pulang pukul 3 okie juga .. tapi tinguk apa aktiviti lepas skul ... Jgn lagi ada aktiviti sekolah hari anam .. sia rasa even sekarang pun budak2 sekolah pulang paling awal pun jam 2 bah .. apa ndak .. extra class lah.. kurikulum lah... itu lah .. ini lah..especially klu yg darjah 4-6 (prepare SPM) & Form 3-5 (PMR & SPM) ..

Yg cikgu tu .. wooiiii cukup lah sudah honeymoon .. dulu setengah hari ja kerja.. Gaji naik brapa tinggi ? weiii .. nasib sampai pukul 3 ja .. klu sampai pukul 5 ? nah ... Twisted Evil
Back to top Go down
mamat53
Regular Member
Regular Member


Number of posts : 165
Points : 21
Registration date : 2008-02-25

PostSubject: Re: Sekolah satu sesi balik jam 3 petang, apa pendapat kamurang?   Thu May 29, 2008 12:33 pm

Ada tempat di negeri Sabah ini yang tidak sesuai dengan perlaksanaan pekeliling peraturan ini. Hehehe, cuba bayangkan kalau dikatakan sekolah satu sesi, bagaimana pula sekolah satu sesi jauh di pedalaman? Balik jam 3 jugakah? Tengok ini:

Nama sekolah: SK Longkogungan ( contoh sahaja hah )
Nama murid: Tiatauoh Manyaktauoh
Masa diambil berjalan ke sekolah: 2 jam
Masa diambil balik rumah: 2 jam
Rutin harian: Bertolak dari rumah ( jam 6 pagi ) ( enda boleh bah jalan gelap-gelap taulah di hutan )>Sampai sekolah ( jam 8 pagi )>Balik sekolah ( jam 3 petang )>Sampai rumah ( jam 5 petang )

Bayangkan rutin seperti di atas dan jalan yang dilalui menggunakan berjalan kaki dan dikelilingi oleh hutan dan semak-samun. Jika murid awal kesekolah katakanlah jam 5 pagi, terlalu tidak selamat kerana masih gelap berjalan selama 2 jam.

Balik sekolah pula jam 3 hingga jam 5 sampai rumah. Dalam keadaan letih memang masa mengulangkaji tidak cukup ditambahkan lagi jika rumah di kampung tersebut tidak mempunyai tenaga elektrik.

Amat menyedihkan keadaan ini.
Back to top Go down
TonduYutung
Senior SBF
Senior SBF


Female
Number of posts : 312
Age : 107
Location : Sabah
Job/hobbies : sleep....
Points : -9
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: Sekolah satu sesi balik jam 3 petang, apa pendapat kamurang?   Wed Aug 06, 2008 5:02 am

ya betul 2 mamat...
kalo d pedalaman, ada g yg naik perahu p skul... kalo blk lewat g...ssh dorg... kecian..
kalo d bandar inda pa lah... byk kurita..... bgs g dorg lmbt balik, kurang jg gejala melepak.... at least dorg spend time byk d skul....
Back to top Go down
Borneo
VIP Moderator
VIP Moderator


Number of posts : 950
Location : North Borneo
Points : 266
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: Sekolah satu sesi balik jam 3 petang, apa pendapat kamurang?   Thu Aug 07, 2008 8:34 am

TonduYutung wrote:
ya betul 2 mamat...
kalo d pedalaman, ada g yg naik perahu p skul... kalo blk lewat g...ssh dorg... kecian..
kalo d bandar inda pa lah... byk kurita..... bgs g dorg lmbt balik, kurang jg gejala melepak.... at least dorg spend time byk d skul....

Masalahnya, mereka balik lewat dan lepas tu kira-kira jam 4 - 5 mereka berehat dan ada yang tidur sampai malam dan lepas tu pigi tution kelam kabut dan kalau tiada tution diurang sambung tidur dan bangun lewat malam dan tidur lewat dan bangun pun lewat.

_________________
Read this before successfully posting:
http://sabah.forumotion.com/faq.htm
Back to top Go down
TonduYutung
Senior SBF
Senior SBF


Female
Number of posts : 312
Age : 107
Location : Sabah
Job/hobbies : sleep....
Points : -9
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: Sekolah satu sesi balik jam 3 petang, apa pendapat kamurang?   Mon Aug 11, 2008 3:00 am

bah terpaksalah e2 sigu2 bg tips 'penggunaan masa' sama murid2 da....
Back to top Go down
Borneo
VIP Moderator
VIP Moderator


Number of posts : 950
Location : North Borneo
Points : 266
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: Sekolah satu sesi balik jam 3 petang, apa pendapat kamurang?   Mon Aug 11, 2008 4:47 pm

Harap begitulah, jangan pula jadual mereka berterabur tanpa halatuju.

_________________
Read this before successfully posting:
http://sabah.forumotion.com/faq.htm
Back to top Go down
Pakbelalang
Regular Member
Regular Member


Male
Number of posts : 247
Age : 107
Location : sabah
Job/hobbies : kuli
Points : -12
Registration date : 2008-08-09

PostSubject: Re: Sekolah satu sesi balik jam 3 petang, apa pendapat kamurang?   Tue Aug 12, 2008 4:34 pm

kalau sia lah kan sia rasa cukup sudah masa balajar sakarang ni...masa kita balajar dulu pun kita sikul satangah hari juga jadi pandai juga...nah sakarang ni sia suda pandai manaip di sini...sia pandai juga mambaca... walaupun spm ngam ngam saja lulus...Shocked
Back to top Go down
http://www.google.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Sekolah satu sesi balik jam 3 petang, apa pendapat kamurang?   Today at 9:27 pm

Back to top Go down
 
Sekolah satu sesi balik jam 3 petang, apa pendapat kamurang?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
SABAH :: Umum :: Education-
Jump to: