SABAH


 
HomeHome  Portal*Portal*  FAQFAQ  RegisterRegister  Log inLog in  
Selamat datang ke SBF, laman web berinfo dan membina minda rakyat Sabah ke arah perkongsian idea serta penggalakan pembangunan minda individu secara positif. Terdapat topik popular dalam forum ini yang hanya boleh diakses oleh ahli berdaftar sahaja. Semua lagu yang terdapat dalam laman web ini merupakan promosi sahaja. Sila ke kedai yang berhampiran untuk mendapatkan lagu tersebut. Semua post yang tidak sesuai atau melanggar peraturan berforum juga akan dipadam serta-merta demi menjaga nama baik SBF. Selamat berforum. Terima kasih. Admin SBF

Share | 
 

 Soalan Pasal resipi belut dan unagi

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Junkers 109
Newbie
Newbie


Number of posts : 48
Points : 15
Registration date : 2008-04-28

PostSubject: Soalan Pasal resipi belut dan unagi   Fri May 02, 2008 4:43 pm


ini belut jipun



belut biasa =................

?



ini sya mo tanya pakar2 disini

adakah belut biasa yg kita jumpa bolih dibuat unagi ?

and ... ada sesiapa bolih share resipi2 untuk belut ? hehe Very Happy
Back to top Go down
hot_mama
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Female
Number of posts : 603
Location : Kota Kinabalu
Job/hobbies : Kuli .... / Gossip ....
Points : 0
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: Soalan Pasal resipi belut dan unagi   Mon May 05, 2008 9:27 am


Asam Pedas Belut




Bahan-bahan ( 4 orang )



  • Belut 4 ekor (bersih dan toskan)
  • Bawang merah 6 ulas (kisar)
  • Bawang putih 2 ulas (kisar)
  • Lengkuas 2 inci (kisar)
  • Lada kering (kisar) p/s:tp untuk kali nih lela guna serbuk lada baba's, bancuh dgn air
  • Serbuk kuniyt 1 sudu kecik (campur bersama bhn kisar)
  • Lada hitam (kisar)
  • 1 sudu halba
  • Air asam jawa @ asam keping-lela guna asam keping
  • Air
  • Garam dan msg
  • Daun kesum dan bunga kantan
  • Baby cucumber @ timun kecik (potong serong)


Cara-cara



  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yg dikisar sehingga garing
  2. Bila agak garing masukkan halba dan tumiskan sekejap kemudian masukkan air asam jawa.
  3. Bila mendidih masukkan sedikit air kemudian masukkan belut tadi diikuti dengan garam & msg
  4. Bila lauk hampir masak, masukkan baby cucumber, daun kesum dan bunga kantan bagi membangkitkan bau dan rasa
  5. Siap untuk dihidangkan



Source : http://www.myresipi.com/top/detail/3813
Back to top Go down
Admin
SBF Admin
SBF Admin


Number of posts : 337
Points : 19
Registration date : 2008-02-21

PostSubject: Re: Soalan Pasal resipi belut dan unagi   Mon May 05, 2008 9:34 am

Baguslah resepi ini hot_mama. Saya pun mahu cuba resepi ini.
Back to top Go down
http://sabah.forumotion.com
alphawaves
SBF Mentor
SBF Mentor


Male
Number of posts : 938
Age : 56
Location : sanaa bah..
Job/hobbies : joomla! addict..
Points : 5
Registration date : 2008-02-25

PostSubject: Re: Soalan Pasal resipi belut dan unagi   Mon May 05, 2008 9:36 am

Saya belum pernah makan belut, tapi ada hati mau makan satu hari nanti. Org cakap daging belut bagus utk tenaga kelelakian.
Back to top Go down
http://asiamistik.forumotion.com
hot_mama
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Female
Number of posts : 603
Location : Kota Kinabalu
Job/hobbies : Kuli .... / Gossip ....
Points : 0
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: Soalan Pasal resipi belut dan unagi   Mon May 05, 2008 9:41 am

Sia rasa klu ko pakai belut yang biasa tu .. bukan ndak buli tapi bau dia kuat .. bau langsi tu ... Rolling Eyes :pig:
Back to top Go down
hot_mama
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Female
Number of posts : 603
Location : Kota Kinabalu
Job/hobbies : Kuli .... / Gossip ....
Points : 0
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: Soalan Pasal resipi belut dan unagi   Mon May 05, 2008 9:43 am

Admin wrote:
Baguslah resepi ini hot_mama. Saya pun mahu cuba resepi ini.


Very Happy Very Happy Sia "kupi" ja ni .. bukan sia punya :pig:
Back to top Go down
hot_mama
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Female
Number of posts : 603
Location : Kota Kinabalu
Job/hobbies : Kuli .... / Gossip ....
Points : 0
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: Soalan Pasal resipi belut dan unagi   Mon May 05, 2008 9:44 am

alphawaves wrote:
Saya belum pernah makan belut, tapi ada hati mau makan satu hari nanti. Org cakap daging belut bagus utk tenaga kelelakian.


Ya kah ...? Razz bah nanti sia try butul kah ndak ... :pig:
Back to top Go down
Admin
SBF Admin
SBF Admin


Number of posts : 337
Points : 19
Registration date : 2008-02-21

PostSubject: Re: Soalan Pasal resipi belut dan unagi   Mon May 05, 2008 4:24 pm

hot_mama wrote:
Sia rasa klu ko pakai belut yang biasa tu .. bukan ndak buli tapi bau dia kuat .. bau langsi tu ... Rolling Eyes :pig:

Saya fikir mungkin yang diternak oleh usahawan tu berbeza rasanya dengan yang terdapat di tempat lain hot_mama.
Back to top Go down
http://sabah.forumotion.com
alphawaves
SBF Mentor
SBF Mentor


Male
Number of posts : 938
Age : 56
Location : sanaa bah..
Job/hobbies : joomla! addict..
Points : 5
Registration date : 2008-02-25

PostSubject: Re: Soalan Pasal resipi belut dan unagi   Mon May 05, 2008 4:27 pm

hot_mama wrote:
alphawaves wrote:
Saya belum pernah makan belut, tapi ada hati mau makan satu hari nanti. Org cakap daging belut bagus utk tenaga kelelakian.


Ya kah ...? Razz bah nanti sia try butul kah ndak ... :pig:

aii bah mama..? yg saya dengar2 itu utk tenaga lelaki bah. bukan utk perempuan, tapi klu makan tiada masalah bah itu kan.. klu tenaga utk perempuan saya tidak tau lah.
Back to top Go down
http://asiamistik.forumotion.com
Borneo
VIP Moderator
VIP Moderator


Number of posts : 950
Location : North Borneo
Points : 266
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: Soalan Pasal resipi belut dan unagi   Tue May 06, 2008 5:00 pm

alphawaves wrote:
hot_mama wrote:
alphawaves wrote:
Saya belum pernah makan belut, tapi ada hati mau makan satu hari nanti. Org cakap daging belut bagus utk tenaga kelelakian.


Ya kah ...? Razz bah nanti sia try butul kah ndak ... :pig:

aii bah mama..? yg saya dengar2 itu utk tenaga lelaki bah. bukan utk perempuan, tapi klu makan tiada masalah bah itu kan.. klu tenaga utk perempuan saya tidak tau lah.


Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing
Back to top Go down
hot_mama
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Female
Number of posts : 603
Location : Kota Kinabalu
Job/hobbies : Kuli .... / Gossip ....
Points : 0
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: Soalan Pasal resipi belut dan unagi   Wed May 07, 2008 6:38 am

Borneo wrote:
alphawaves wrote:
hot_mama wrote:
alphawaves wrote:
Saya belum pernah makan belut, tapi ada hati mau makan satu hari nanti. Org cakap daging belut bagus utk tenaga kelelakian.


Ya kah ...? Razz bah nanti sia try butul kah ndak ... :pig:

aii bah mama..? yg saya dengar2 itu utk tenaga lelaki bah. bukan utk perempuan, tapi klu makan tiada masalah bah itu kan.. klu tenaga utk perempuan saya tidak tau lah.


Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing


Bukan sia bah yang cuba ... my other half ... Rolling Eyes
Kuat lah pula .... (di petik dari iklan Lasindah Cafe ...) Twisted Evil

Laughing :pig:
Back to top Go down
Borneo
VIP Moderator
VIP Moderator


Number of posts : 950
Location : North Borneo
Points : 266
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: Soalan Pasal resipi belut dan unagi   Thu May 08, 2008 2:42 pm

hot_mama wrote:
Borneo wrote:
alphawaves wrote:
hot_mama wrote:
alphawaves wrote:
Saya belum pernah makan belut, tapi ada hati mau makan satu hari nanti. Org cakap daging belut bagus utk tenaga kelelakian.


Ya kah ...? Razz bah nanti sia try butul kah ndak ... :pig:

aii bah mama..? yg saya dengar2 itu utk tenaga lelaki bah. bukan utk perempuan, tapi klu makan tiada masalah bah itu kan.. klu tenaga utk perempuan saya tidak tau lah.


Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing


Bukan sia bah yang cuba ... my other half ... Rolling Eyes
Kuat lah pula .... (di petik dari iklan Lasindah Cafe ...) Twisted Evil

Laughing :pig:

Saya fikir belut ni mengandungi banyak protein dan biasanya yang menjana tenaga fizikal kita ialah karbohidrat. Mesti dua nutrien inilah yang berperanan dalam menambah dan menjana tenaga fizikal kita. Selain daripada itu, blueberry juga ada sebut mengenai kehebatan pisang sebagai membantu menjana tenaga kita. Kita juga telah tahu bahawa pisang mengandungi karbohidrat yang banyak yang boleh menjana tenaga fizikal kita.
Back to top Go down
Junkers 109
Newbie
Newbie


Number of posts : 48
Points : 15
Registration date : 2008-04-28

PostSubject: Re: Soalan Pasal resipi belut dan unagi   Sun May 11, 2008 5:45 pm

hot_mama wrote:
Sia rasa klu ko pakai belut yang biasa tu .. bukan ndak buli tapi bau dia kuat .. bau langsi tu ... Rolling Eyes :pig:



hmmm kalau bau kuat bagus proses jadi makanan ayam atau ikan la koz belut ni mmg penuh protein...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Soalan Pasal resipi belut dan unagi   Today at 6:52 am

Back to top Go down
 
Soalan Pasal resipi belut dan unagi
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
SABAH :: Umum :: Food & Cooking-
Jump to: