SABAH


 
HomeHome  Portal*Portal*  FAQFAQ  RegisterRegister  Log inLog in  
Selamat datang ke SBF, laman web berinfo dan membina minda rakyat Sabah ke arah perkongsian idea serta penggalakan pembangunan minda individu secara positif. Terdapat topik popular dalam forum ini yang hanya boleh diakses oleh ahli berdaftar sahaja. Semua lagu yang terdapat dalam laman web ini merupakan promosi sahaja. Sila ke kedai yang berhampiran untuk mendapatkan lagu tersebut. Semua post yang tidak sesuai atau melanggar peraturan berforum juga akan dipadam serta-merta demi menjaga nama baik SBF. Selamat berforum. Terima kasih. Admin SBF

Share | 
 

 Working Woman Vs Full Time Housewife/Mother ....

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
hot_mama
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Female
Number of posts : 603
Location : Kota Kinabalu
Job/hobbies : Kuli .... / Gossip ....
Points : 0
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Working Woman Vs Full Time Housewife/Mother ....   Thu Apr 24, 2008 4:35 am

So sia buka ni topic baru untuk tanya pendapat kamurang lah ... Ladies.. apa pilihan kamu ? Kerja ka atau jadi suri rumah tangga ... No offence pasal itu pilihan diri sendiri kan.. sia cuma mau tau kenapa kamu pilih begitu & pendapat kamu lah ...

Bagi sia .. I dont mind jadi hsewife full time .. especially klu sudah ada anak.. tau lah kan .. laki & anak2 is ur priority ... Tapi di zaman sekarang ni.. barang naik.. banyak orang opt untuk kerja so dapat membantu laki cari duit kan.. so klu laki sia can afford to support me n family .. why not kan ? best lagi duduk rumah jaga anak & laki ... Ada juga perempuan ndak mau duduk rumah jaga anak pasal durang bilang jatuh standard ... Tapi itu pendapat masing2 kan.. pasal sia sudah tanya pendapat kawan2 sia (some of them are very highly educated) yg sanggup mengorbankan kerja untuk jaga family... durang cakap being a full time housewife/mother is not an easy task.. its very challenging ... so that is why some mothers prefer to work .. which i agree ..
So my choice .. I prefer to be a full time mother .... (If i have the chance... tongue :pig: )
Back to top Go down
blueberry
Senior SBF
Senior SBF


Number of posts : 483
Points : 0
Registration date : 2008-03-26

PostSubject: Re: Working Woman Vs Full Time Housewife/Mother ....   Thu Apr 24, 2008 9:28 am

ui klu sia mimang sia pilih inda mau keja hahaha..siuk lagi ba d ruma..jaga laki sma anak sj (psal sbnrnya susa ba klu pakai khidmat pembantu ruma ni..bukan bulih picaya durang tu hehe..) tu klu laki sia byk usin la..provided dia kasi sia gaji (basar dr gaji sia skrg haha..) drpada mkn gaji sma urg lain bgus mkn gaji sma laki.. Smile

lagipun tu susa mgkin masa tu anak kici sj baitu klu basar suda sanang suda tu..ada lagi free time cari extra income (ikut memorex ka, bisnis online ka dll..) hehe...itu opinion sia sj la.. alien
Back to top Go down
bushido
Senior SBF
Senior SBF


Number of posts : 315
Points : -14
Registration date : 2008-03-02

PostSubject: Re: Working Woman Vs Full Time Housewife/Mother ....   Tue Jun 03, 2008 8:09 am

Kalau saya bagus juga kalau dua-dua ada kerja. sebenarnya tradisi laki dan bini kerja ini dah lama wujud dalam masyarakat rungus.

ini terjadi kerana pada zaman dahulu lelaki biasanya kerja di ladang padi.. manakala ada keluarga rungus ini yg isterinya sepenuh masa menguruskan kebun kapas untuk di tenun jadi pakaian. kerja-kerja ini memang sukar menyulam kain (mangavol) merupakan satu tugas berat.. selepas siap "MANGAVOL" maka kerja seterusnya ialah "MONURIP". Monurip bermakna "mencorakkan kain yang sudah di sulam dengan pelbagai corak menurut lambang2 kesenian momogun rungus".

jadi pengkhususan kerja ini menyebabkan orang2 rungus pada zaman dahulu perlu mengambil pekerja menjaga anak yg di sebut sebagai "KINAMBO" (Amah).

tradisi ini harus di teruskan agar menjadi kesinambungan kepada bangsa KDM pada zaman ini. Cuma di khuatiri KDM hari ini tidak segagah Momogun dulu dalam segi mendidik EQ anak-anak mereka.

Kelemahan sistem pendidikan masa kini ialah hanya tertumpu pada IQ inilah yg berlaku dalam dunia moden.. dan menurut kajian saya dalam tradisi suku saya dalam sistem pendidikan tradisi ia merupakan satu sistem yg mana EQ sangat di titik beratkan dan IQ menyusulinya.

Pada hari ini ramai pemimpin2 KDM yg bergelar DOKTOR (PHD) tetapi mereka hanya menjadi pengotor kepada KDM kerana tak ada rasa mendalam terhadap bangsa kita sendiri. Ini kerana IQ mereka saja yg di bangunkan tetapi EQ mereka tidak di kembangkan.
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
shalon6095
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Number of posts : 554
Points : -90
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: Working Woman Vs Full Time Housewife/Mother ....   Tue Jun 03, 2008 8:29 am

saya pikir, bergantung dgn laki bini la. sama ada bini keja atau nda, kedua2nya ada kelebihan dan kekurangannya. bagi saya keja pn ok nda keja pn ok, Very Happy
Back to top Go down
blueberry
Senior SBF
Senior SBF


Number of posts : 483
Points : 0
Registration date : 2008-03-26

PostSubject: Re: Working Woman Vs Full Time Housewife/Mother ....   Wed Jun 04, 2008 3:41 am

na..baru tnya mama sia last week psal ni..dia bilang klu ikut zaman skrg bgus lagi klu tu perempuan pun keja..psal klu kunun2 la kna tgal laki pun masi ada sumber pendapatan hehe...dia ckp skrg ni lain suda cara hidup compare sma urg dulu2 (sia pikir pun btul jgk)..lagi pun harga barang skrg pun mahal ba..mana bulih harap laki saja.. alien
Back to top Go down
shalon6095
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Number of posts : 554
Points : -90
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: Working Woman Vs Full Time Housewife/Mother ....   Wed Jun 04, 2008 5:11 am

blueberry wrote:
na..baru tnya mama sia last week psal ni..dia bilang klu ikut zaman skrg bgus lagi klu tu perempuan pun keja..psal klu kunun2 la kna tgal laki pun masi ada sumber pendapatan hehe...dia ckp skrg ni lain suda cara hidup compare sma urg dulu2 (sia pikir pun btul jgk)..lagi pun harga barang skrg pun mahal ba..mana bulih harap laki saja.. alien

betul tu berry... Very Happy ko cari yg setia ya. kekekeke :pig:
Back to top Go down
hot_mama
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Female
Number of posts : 603
Location : Kota Kinabalu
Job/hobbies : Kuli .... / Gossip ....
Points : 0
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: Working Woman Vs Full Time Housewife/Mother ....   Wed Jun 04, 2008 11:34 am

Kalau laki sia tu kaya ... sangat kaya .. sia ndak mau kerja sudah .. Bagus sia jaga anak di rumah . Sia paham juga banyak perempuan zaman sekarang ndak mau jadi SAHM (Stay at home mum) pasal mungkin durang rasa downgraded .. yalah dari carier woman pigi SAHM ... Tapi my personal opinion bukan senang mau jadi SAHM .. banyak stress & tension nya .. mcm juga kerja .. I really adores my sister because she is a SAHM with 4 kids..(biarpun urg bilang sayang ja belajar tinggi2 tapi jadi hsewife) Mama sia pun pernah kerja dulu tapi pasal tanggungjawab anak dia berhenti ..

Anyway I respect whatever ppl's choice ... SAHM or working woman/mama .. the challenge is the same!

So always love ur Mama ... hehe because she plays the most important role in ur life ... :pig:
Back to top Go down
blueberry
Senior SBF
Senior SBF


Number of posts : 483
Points : 0
Registration date : 2008-03-26

PostSubject: Re: Working Woman Vs Full Time Housewife/Mother ....   Mon Jun 09, 2008 4:24 am

hot_mama wrote:

So always love ur Mama ... hehe because she plays the most important role in ur life ... :pig:

butul..butul...i luv my mum, but i luv my dad d most haha.. alien
Back to top Go down
akinabalu
SBF Moderator
SBF Moderator


Male
Number of posts : 581
Points : 49
Registration date : 2008-02-22

PostSubject: Re: Working Woman Vs Full Time Housewife/Mother ....   Mon Jun 09, 2008 9:34 am

Ini pendapat sia, bekerja berdua lebih baik untuk kestabilan ekonomi rumah tangga. Saya stuju dgn hot_mama dan berry kalau husband banyak duit lain kiralah.Itupun, sia bagi contoh jiran saya yb tapi isterinya masih kerja makan gaji. Hehehe, hebatkan? Datuk lagi tu laki dia. No offence ah kawan-kawan.
Back to top Go down
bushido
Senior SBF
Senior SBF


Number of posts : 315
Points : -14
Registration date : 2008-03-02

PostSubject: Re: Working Woman Vs Full Time Housewife/Mother ....   Mon Jun 09, 2008 11:50 am

bagaimana pun bergantung kepada keselesaan suami isteri juga bai tu.. kalau dua-dua kerja pun tetapi gagal didik anak apa kaki juga. atau isteri tak kerja pun gagal disiplinkan anak apa kaki juga...

so mau tinguk priority suami isteri lah juga..
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
korrud
Senior SBF
Senior SBF


Number of posts : 484
Points : 3
Registration date : 2008-04-15

PostSubject: Re: Working Woman Vs Full Time Housewife/Mother ....   Mon Jun 09, 2008 2:18 pm

kamu ini masam saja2 bah mo kasih sakit hati aku tau!! sudah lah aku kahwin sama lecturer. duduk di rumah baca buku..time mo pergi kerja baca buku..balik rumah pun baca buku juga. aku kahwin lagi satu baru padan muka dia. No
Back to top Go down
blueberry
Senior SBF
Senior SBF


Number of posts : 483
Points : 0
Registration date : 2008-03-26

PostSubject: Re: Working Woman Vs Full Time Housewife/Mother ....   Wed Jun 11, 2008 10:43 am

ui korrud jan ba ko gitu..adaka baca buku pun inda bulih...cuba gia ko kstau darling ko tu..yg ko inda suka tguk dia baca buku sj most of the time..ko slow talk la..sia rasa dia paham jgk tu hehe..gud luck.. Smile
Back to top Go down
Monkey
SBF Advisor
SBF Advisor


Male
Number of posts : 1370
Age : 104
Location : ..
Job/hobbies : ..
Points : -47
Registration date : 2008-06-03

PostSubject: Re: Working Woman Vs Full Time Housewife/Mother ....   Wed Jun 11, 2008 1:26 pm

korrud wrote:
kamu ini masam saja2 bah mo kasih sakit hati aku tau!! sudah lah aku kahwin sama lecturer. duduk di rumah baca buku..time mo pergi kerja baca buku..balik rumah pun baca buku juga. aku kahwin lagi satu baru padan muka dia. No

ko pun ikut la baca buku juga.kalau ko pandai ber'romantik -romantik..mungkin dia akan bagi perhatian. perempuan ni suka lelaki yg romantik...kalau ko punya stail yg jenis beliau2..nah,,,nda hairan la..
Back to top Go down
http://jiwang.la/ratu17
alphawaves
SBF Mentor
SBF Mentor


Male
Number of posts : 938
Age : 56
Location : sanaa bah..
Job/hobbies : joomla! addict..
Points : 5
Registration date : 2008-02-25

PostSubject: Re: Working Woman Vs Full Time Housewife/Mother ....   Wed Jun 11, 2008 1:33 pm

lucu oo kamu ini.. Very Happy Very Happy Very Happy ..

Pendapat saya lah bah aa korrud..ko jgn fokus betul sama dia. cuba ko buat gia..dia balik rumah saja kau keluar, pigi sana kadai kaling tinguk gusti kah.. bila ko balik rumah terus ko tidur, ko jgn tanya apa2 sama dia.. lapas itu..sebelum dia pigi karaja..kau sapat2 keluar rumah..
Back to top Go down
http://asiamistik.forumotion.com
hot_mama
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Female
Number of posts : 603
Location : Kota Kinabalu
Job/hobbies : Kuli .... / Gossip ....
Points : 0
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: Working Woman Vs Full Time Housewife/Mother ....   Thu Jun 12, 2008 11:35 am

korrud wrote:
kamu ini masam saja2 bah mo kasih sakit hati aku tau!! sudah lah aku kahwin sama lecturer. duduk di rumah baca buku..time mo pergi kerja baca buku..balik rumah pun baca buku juga. aku kahwin lagi satu baru padan muka dia. No


Ko lecture dia balik .... huhu Laughing Laughing :pig:
Back to top Go down
Monkey
SBF Advisor
SBF Advisor


Male
Number of posts : 1370
Age : 104
Location : ..
Job/hobbies : ..
Points : -47
Registration date : 2008-06-03

PostSubject: bila isteri sibuk membaca, suami sibuk online...   Fri Jun 13, 2008 8:34 pm

bah, sudah pukul 1.32 a.m ni..ko bulum tidur2 lagi korrud? apa tidak gia bini ko baca buku, ko kasi tinggal2 dia..
kanorang bilang buku itu teman setia...
lain la macam sorang ni...
Back to top Go down
http://jiwang.la/ratu17
korrud
Senior SBF
Senior SBF


Number of posts : 484
Points : 3
Registration date : 2008-04-15

PostSubject: Re: Working Woman Vs Full Time Housewife/Mother ....   Fri Jun 13, 2008 8:38 pm

BBmonkey wrote:
bah, sudah pukul 1.32 a.m ni..ko bulum tidur2 lagi korrud? apa tidak gia bini ko baca buku, ko kasi tinggal2 dia..
kanorang bilang buku itu teman setia...
lain la macam sorang ni...

Belum lagi bah BB.., saya masih suspen lagi ni pasal gambar pinggang tue!!! Very Happy Very Happy ..dan sedikit pertanyaan terus menghantui jiwa saya malam ini iaitu..berani kah si BB??.. Very Happy Very Happy
Back to top Go down
Monkey
SBF Advisor
SBF Advisor


Male
Number of posts : 1370
Age : 104
Location : ..
Job/hobbies : ..
Points : -47
Registration date : 2008-06-03

PostSubject: Re: Working Woman Vs Full Time Housewife/Mother ....   Fri Jun 13, 2008 8:45 pm

astaganaga...itu pula yg ko pikir2... Razz
macam mana ah? kalau sia mo ambi gmbar , siapa sia mo suruh? macam mana sia mo snap gmbar?
mata ja laa ahh?
Back to top Go down
http://jiwang.la/ratu17
korrud
Senior SBF
Senior SBF


Number of posts : 484
Points : 3
Registration date : 2008-04-15

PostSubject: Re: Working Woman Vs Full Time Housewife/Mother ....   Fri Jun 13, 2008 8:46 pm

BBmonkey wrote:
astaganaga...itu pula yg ko pikir2... Razz
macam mana ah? kalau sia mo ambi gmbar , siapa sia mo suruh? macam mana sia mo snap gmbar?
mata ja laa ahh?

haha..BB, saya ada belajar hipnosis dan NLP.. kata2 mu ini berunsur manipulative..pandai kau aah..!! Very Happy Very Happy

tidak apa lah..mata pun mata lah..janji jgn ada taik mata.. bounce
Back to top Go down
Monkey
SBF Advisor
SBF Advisor


Male
Number of posts : 1370
Age : 104
Location : ..
Job/hobbies : ..
Points : -47
Registration date : 2008-06-03

PostSubject: Re: Working Woman Vs Full Time Housewife/Mother ....   Fri Jun 13, 2008 8:55 pm

korrud wrote:
BBmonkey wrote:
astaganaga...itu pula yg ko pikir2... Razz
macam mana ah? kalau sia mo ambi gmbar , siapa sia mo suruh? macam mana sia mo snap gmbar?
mata ja laa ahh?

haha..BB, saya ada belajar hipnosis dan NLP.. kata2 mu ini berunsur manipulative..pandai kau aah..!! Very Happy Very Happy

tidak apa lah..mata pun mata lah..janji jgn ada taik mata.. bounce

kalau mcm ni, ko la member sbf yg perlu dikuatiri di forum ni..bahaya pelajaran ko tu..
memang sa pandai...apa buleh buat, Tuhan sudah kasi jadi begini.. Razz
Back to top Go down
http://jiwang.la/ratu17
korrud
Senior SBF
Senior SBF


Number of posts : 484
Points : 3
Registration date : 2008-04-15

PostSubject: Re: Working Woman Vs Full Time Housewife/Mother ....   Fri Jun 13, 2008 8:57 pm

BBmonkey wrote:
korrud wrote:
BBmonkey wrote:
astaganaga...itu pula yg ko pikir2... Razz
macam mana ah? kalau sia mo ambi gmbar , siapa sia mo suruh? macam mana sia mo snap gmbar?
mata ja laa ahh?

haha..BB, saya ada belajar hipnosis dan NLP.. kata2 mu ini berunsur manipulative..pandai kau aah..!! Very Happy Very Happy

tidak apa lah..mata pun mata lah..janji jgn ada taik mata.. bounce

kalau mcm ni, ko la member sbf yg perlu dikuatiri di forum ni..bahaya pelajaran ko tu..
memang sa pandai...apa buleh buat, Tuhan sudah kasi jadi begini.. Razz

tatoo apa bah yg ko suka ini BB?
Back to top Go down
Monkey
SBF Advisor
SBF Advisor


Male
Number of posts : 1370
Age : 104
Location : ..
Job/hobbies : ..
Points : -47
Registration date : 2008-06-03

PostSubject: Re: Working Woman Vs Full Time Housewife/Mother ....   Fri Jun 13, 2008 9:06 pm

sa suka tu rama2..itu blackrose sama itu gmbar naga...
kamu suru bini pasang di badan...sure punya, balik balik kamu mo 'minta mesin' taip ni. Laughing
Back to top Go down
http://jiwang.la/ratu17
korrud
Senior SBF
Senior SBF


Number of posts : 484
Points : 3
Registration date : 2008-04-15

PostSubject: Re: Working Woman Vs Full Time Housewife/Mother ....   Fri Jun 13, 2008 9:08 pm

BBmonkey wrote:
sa suka tu rama2..itu blackrose sama itu gmbar naga...
kamu suru bini pasang di badan...sure punya, balik balik kamu mo 'minta mesin' taip ni. Laughing

Didalam net, mana ada istilah kahwin bah BB. semua bujang saja. Very Happy
Back to top Go down
Monkey
SBF Advisor
SBF Advisor


Male
Number of posts : 1370
Age : 104
Location : ..
Job/hobbies : ..
Points : -47
Registration date : 2008-06-03

PostSubject: Re: Working Woman Vs Full Time Housewife/Mother ....   Fri Jun 13, 2008 9:16 pm

korrud wrote:
BBmonkey wrote:
sa suka tu rama2..itu blackrose sama itu gmbar naga...
kamu suru bini pasang di badan...sure punya, balik balik kamu mo 'minta mesin' taip ni. Laughing

Didalam net, mana ada istilah kahwin bah BB. semua bujang saja. Very Happy

ni betul2 kah main2 ni? korrud bilang bini pensyarah..jadi memang sudah kawin kan..kecuali si shalon tu, muka inocent jaa..dengan janggut ahli sufi dia tu ( bah, marah la si shalon sa ngumpat dia ni)

Quote :
Didalam net, mana ada istilah kahwin bah BB. semua bujang saja

Sa muskil status semua member di SBF ni...
Back to top Go down
http://jiwang.la/ratu17
korrud
Senior SBF
Senior SBF


Number of posts : 484
Points : 3
Registration date : 2008-04-15

PostSubject: Re: Working Woman Vs Full Time Housewife/Mother ....   Fri Jun 13, 2008 9:21 pm

kau tau kah BB, Bini saya ini ada berforum juga tapi bukan sini lah bukan juga di SF, saya tau id dia. dia tidak tau id saya.. bulih pun kami berperang mulut bah dalam forum2 dia ikut itu. siap maki2 lagi. itu saya cakap dalam net ini, mana ada istilah laki bini. haha..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Working Woman Vs Full Time Housewife/Mother ....   Today at 9:37 pm

Back to top Go down
 
Working Woman Vs Full Time Housewife/Mother ....
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Shipping options for those who work full time?
» PRESTIGE SPANISH COURT HOTEL KINGSTON JAMAICA
» Lorraine Kelly to be full-time presenter of the ITV morning show
» Rhys Biggs - killed by his mother Claire Biggs & Paul Husband
» Kendall Schmidt (Big Time Rush)

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
SABAH :: Umum :: Ladies Talk-
Jump to: