SABAH


 
HomeHome  Portal*Portal*  FAQFAQ  RegisterRegister  Log inLog in  
Selamat datang ke SBF, laman web berinfo dan membina minda rakyat Sabah ke arah perkongsian idea serta penggalakan pembangunan minda individu secara positif. Terdapat topik popular dalam forum ini yang hanya boleh diakses oleh ahli berdaftar sahaja. Semua lagu yang terdapat dalam laman web ini merupakan promosi sahaja. Sila ke kedai yang berhampiran untuk mendapatkan lagu tersebut. Semua post yang tidak sesuai atau melanggar peraturan berforum juga akan dipadam serta-merta demi menjaga nama baik SBF. Selamat berforum. Terima kasih. Admin SBF

Share | 
 

 shalon6095 di sini!!!

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
AuthorMessage
kurosaki Ichigo
Newbie
Newbie


Number of posts : 15
Points : 0
Registration date : 2008-05-15

PostSubject: Re: shalon6095 di sini!!!   Wed May 28, 2008 4:03 am

dekat sdh kluar tu movie dragon ball kn shalon..nanti sama2 kita pg tengok ahh.... Cool Cool
Back to top Go down
shalon6095
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Number of posts : 554
Points : -90
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: shalon6095 di sini!!!   Thu May 29, 2008 4:49 am

kurosaki Ichigo wrote:
dekat sdh kluar tu movie dragon ball kn shalon..nanti sama2 kita pg tengok ahh.... Cool Cool

ya betul... bulan 4 2009 tu keluar ceta DB...hehehe best tu,... cheers
Back to top Go down
shalon6095
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Number of posts : 554
Points : -90
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: shalon6095 di sini!!!   Sun Jun 01, 2008 3:34 pm

Kekuatan Impian
The future belongs to those who believe in the beauty
of their dreams.
-- Eleanor Roosevelt --

Masa depan hanyalah milik orang-orang yang percaya
akan keindahan mimpi-mimpi mereka.

Impian adalah ambisi dari dalam diri manusia yang
menjadi penggerak untuk maju. Impian merupakan hasrat
yang akan menggerakkan manusia untuk mewujudkannya.
Dunia ini bertumbuh dengan peradaban yang lebih tinggi
dan tehnologi yang lebih hebat itu berkat impian
orang-orang besar. Orang-orang besar itu adalah para
pemimpi.

Menurut Francis Ford Coppola, "It was the man's dream,
and his inspiring attempt to make them come true that
remain important. ?Itu mimpi manusia yang terpenting,
dan upayanya yang inspiratif mengupayakan mimpi itu
menjadi kenyataan."! Kemajuan kehidupan saat ini
merupakan hasil impian generasi pendahulu kita.

Mereka yang tidak mempunyai impian meninggalkan banyak
hal yang ditawarkan oleh kehidupan. Hasrat atau
kegigihan mereka mudah sekali pudar, sehingga mereka
dengan mudah mengubah impian mereka menjadi sangat
sederhana. Padahal, impian yang besar mempunyai
kekuatan yang besar pula. Orang-orang yang berhasil
mencatat nama dalam sejarah rata-rata mempunyai ciri
khas yaitu selalu mampu memperbarui impian mereka.

Impian Merupakan Sumber Motivasi

Impian akan mempengaruhi pikiran bawah sadar. Misalnya
kita memimpikan sebuah kamera merek A, maka kita
menjadi lebih jeli memperhatikan benda tersebut.
Tantangan berat yang harus dihadapi bukan sesuatu yang
berarti jika impian sudah menjadi nafas kita. "It may
be that those who do most, dream most, - Mereka
mengerjakan sesuatu dengan giat, sebab mereka sangat
memimpikannya, " kata Stephen Butler Leacock.

Bahkan impian dapat menjamin keberhasilan, karena
senantiasa menjadi sumber motivasi hingga mencapai
tujuan atau menggapai tujuan selanjutnya. Dorongan
motivasi itulah yang akan menggerakkan tubuh dan
mengatur strategi yang harus ditempuh, misalnya
bagaimana mencari informasi dan menjalin komunikasi
maupun bekerjasama dengan orang lain.

Nelson Mandela, sebelum menjadi Presiden Afrika
Selatan, ia harus berjuang untuk sebuah impian negara
Afrika Selatan yang berdaulat. Untuk itu ia menghadapi
tantangan teramat berat. Impian selalu memotivasi
Nelson Mandela untuk tetap berjuang, meskipun ia harus
merelakan sebagian besar waktunya dibalik terali besi.
Impian merupakan sumber semangat bagi Nelson, hingga
Afrika Selatan benar-benar merdeka.

Sebenarnya, kitapun dapat memperbarui nilai dan
menyempurnakan jati diri dengan kekuatan impian. Jadi
jangan takut untuk bermimpi akan hal-hal yang besar,
sebab impian menimbulkan hasrat yang kuat untuk
meraihnya. Impian mampu berperan sebagai sumber
motivasi, yang membangkitkan ambisi dan optimisme,
sehingga kita mampu melampaui semua rintangan dan
kesulitan.

Impian Menciptakan Energi Besar untuk Berprestasi

Impian menjadikan manusia penuh vitalitas dalam
bekerja. Impian itu sendiri sebenarnya merupakan
sumber energi menghadapi tantangan yang tidak gampang.
Menurut Anais Nin, "Hidup ini mengerut atau berkembang
sesuai dengan keteguhan hati seseorang." Ada 4 tips
sederhana guna menjadikan impian sebagai sumber energi
kita yaitu disingkat dengan kata PLUS, yaitu; percaya,
loyalitas, ulet dan sikap mental positif.

Rasa percaya menjadikan seseorang pantang menyerah,
meskipun mungkin orang lain mengkritik atau
menghalangi. Kepercayaan itu juga membentuk kesadaran
bahwa manusia diciptakan di dunia ini sebagai
pemenang. T! ips yang kedua adalah loyalitas atau
fokus untuk merealisasikan impian. Untuk mendapatkan
daya dorong yang luar biasa, maka tentukan pula target
waktu.

Tips yang ketiga adalah ulet. Sebuah impian menjadikan
seseorang bekerja lebih lama dan keras. Sedangkan tips
yang ke empat adalah sikap mental positif. Seseorang
yang mempunyai impian memahami bahwa keberhasilan
memerlukan pengorbanan, kerja keras dan komitmen,
waktu serta dukungan dari orang lain. Oleh sebab itu,
mereka selalu bersemangat mengembangkan kemampuan
tanpa henti dan mencapai kemajuan terus menerus hingga
tanpa batas. Impian yang sudah menjadi nafas kehidupan
merupakan daya dorong yang luar biasa.

Impian Menjadikan Kehidupan Manusia Lebih Mudah
Dijalani

Impian menjadikan manusia lebih kuat menghadapi segala
rintangan dan tantangan. Sebab impian dapat
menimbulkan kemauan keras untuk merealisasikanny! a.
Para pencipta puisi Belanda atau Dutch Poet's Society
mengatakan "Nothing is difficult to those who have the
will, -Tidak ada sesuatupun yang sulit selama masih
ada kemauan."

Bob William mampu berlari dengan menggunakan kedua
tangan. Ia tidak merasakan sakit di tangannya. Sebab
sebuah tujuan yang berarti menjadikan segala sesuatu
dapat dilakukan dengan mudah dan menyenangkan.

Kunci kebahagiaan adalah mempunyai impian. Sedangkan
kunci kesuksesan itu sendiri adalah mewujudkan impian.
George Lucas mengatakan, "Dreams are extremely
important. You can't do it unless you imagine it, -
Impian sangatlah penting. Kau tidak akan dapat
melakukan apa-apa sebelum kau membayangkannya. "

Jadi jangan takut memimpikan sesuatu. Jadikan impian
tersebut sebagai nafas kehidupan. Sebab impian yang
kuat justru menjadikan perjuangan yang berat saat
menggapainya sebagai sarana latihan mengoptimalkan
kekuatan-kekuatan yang lain, misalnya kekuatan emosi,
fisik, mau! pun rohani.*

Sumber: Kekuatan Impian oleh Andrew Ho
Back to top Go down
shalon6095
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Number of posts : 554
Points : -90
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: shalon6095 di sini!!!   Tue Jun 03, 2008 7:56 am

kawan2 mari masuk chatbox...rugi tak pakai tu... Very Happy asal sia masuk forum ni... sia ada di chatbox tu... Very Happy
Back to top Go down
kurosaki Ichigo
Newbie
Newbie


Number of posts : 15
Points : 0
Registration date : 2008-05-15

PostSubject: Re: shalon6095 di sini!!!   Tue Jun 03, 2008 11:44 am

ok bosss!!!
Back to top Go down
akinabalu
SBF Moderator
SBF Moderator


Male
Number of posts : 581
Points : 49
Registration date : 2008-02-22

PostSubject: Re: shalon6095 di sini!!!   Tue Jun 03, 2008 7:15 pm

kurosaki Ichigo wrote:
ok bosss!!!

Lama enda masuk sini kurosaki. Cuti kah? Laughing
Back to top Go down
shalon6095
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Number of posts : 554
Points : -90
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: shalon6095 di sini!!!   Wed Jun 04, 2008 4:44 am

akinabalu wrote:
kurosaki Ichigo wrote:
ok bosss!!!

Lama enda masuk sini kurosaki. Cuti kah? Laughing

aki... c ichigo tu bukan bercuti...dia belatih ban kai... Very Happy
Back to top Go down
shalon6095
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Number of posts : 554
Points : -90
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: shalon6095 di sini!!!   Wed Jun 04, 2008 5:52 am

yeah...hari ni sia da mencapai post yg ke 400... cheers
Back to top Go down
hot_mama
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Female
Number of posts : 603
Location : Kota Kinabalu
Job/hobbies : Kuli .... / Gossip ....
Points : 0
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: shalon6095 di sini!!!   Wed Jun 04, 2008 10:53 am

shalon6095 wrote:
yeah...hari ni sia da mencapai post yg ke 400... cheers


Tahniah Shalon .. banyakkan lagi post2 ko di sini .. hehe :pig:
Back to top Go down
shalon6095
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Number of posts : 554
Points : -90
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: shalon6095 di sini!!!   Wed Jun 04, 2008 11:44 am

hotmama mana ko ... lama nda ceta2 dgn ko ni... Very Happy
Back to top Go down
hot_mama
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Female
Number of posts : 603
Location : Kota Kinabalu
Job/hobbies : Kuli .... / Gossip ....
Points : 0
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: shalon6095 di sini!!!   Wed Jun 04, 2008 11:46 am

Hai Lon..... aku baru balik dari kampung bah ... sekarang mau aktif balik :pig:
Back to top Go down
shalon6095
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Number of posts : 554
Points : -90
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: shalon6095 di sini!!!   Wed Jun 04, 2008 11:50 am

oooo masi paning kampung ka... kekeke dimana kampung ko hotmama? Very Happy
Back to top Go down
hot_mama
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Female
Number of posts : 603
Location : Kota Kinabalu
Job/hobbies : Kuli .... / Gossip ....
Points : 0
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: shalon6095 di sini!!!   Wed Jun 04, 2008 11:51 am

Lon sambung malam lah .. nanti sia onlie dari rumah .. bye sekarang aku mau balik dulu .,.. cheers :pig:
Back to top Go down
shalon6095
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Number of posts : 554
Points : -90
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: shalon6095 di sini!!!   Wed Jun 04, 2008 11:53 am

hot_mama wrote:
Lon sambung malam lah .. nanti sia onlie dari rumah .. bye sekarang aku mau balik dulu .,.. cheers :pig:

okey bye hotmama, malam la lagi kita berporum... sia ni berporum sambil trade forex...hehehhe Very Happy
Back to top Go down
akinabalu
SBF Moderator
SBF Moderator


Male
Number of posts : 581
Points : 49
Registration date : 2008-02-22

PostSubject: Re: shalon6095 di sini!!!   Wed Jun 04, 2008 1:24 pm

hot_mama wrote:
Hai Lon..... aku baru balik dari kampung bah ... sekarang mau aktif balik :pig:

Welcome back hot_mama. Ingatkan hot_mama tak sudi lagi melawat SBF ni. Very Happy
Back to top Go down
shalon6095
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Number of posts : 554
Points : -90
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: shalon6095 di sini!!!   Wed Jun 04, 2008 1:44 pm

mana lagi si hot mama ni... Very Happy
Back to top Go down
hot_mama
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Female
Number of posts : 603
Location : Kota Kinabalu
Job/hobbies : Kuli .... / Gossip ....
Points : 0
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: shalon6095 di sini!!!   Thu Jun 05, 2008 3:09 am

akinabalu wrote:
hot_mama wrote:
Hai Lon..... aku baru balik dari kampung bah ... sekarang mau aktif balik :pig:

Welcome back hot_mama. Ingatkan hot_mama tak sudi lagi melawat SBF ni. Very Happy


Iskkk .. aki jan ko cakap gitu bah .. hehe aku suti baitu .... Laughing :pig:
Back to top Go down
shalon6095
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Number of posts : 554
Points : -90
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: shalon6095 di sini!!!   Thu Jun 05, 2008 3:48 pm

hai hot mama, TQ ya dtg melawat blog sia. Very Happy
Back to top Go down
shalon6095
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Number of posts : 554
Points : -90
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: shalon6095 di sini!!!   Sat Jun 07, 2008 6:31 pm

Very Happy bagus aki, tu chatbox diatas sudah. senang da org nampak.
Back to top Go down
akinabalu
SBF Moderator
SBF Moderator


Male
Number of posts : 581
Points : 49
Registration date : 2008-02-22

PostSubject: Re: shalon6095 di sini!!!   Sat Jun 07, 2008 10:04 pm

Ya bah shalon. Senang orang nampak kalau ada ahli yg sedang chatting.
Back to top Go down
shalon6095
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Number of posts : 554
Points : -90
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: shalon6095 di sini!!!   Sun Jun 08, 2008 11:02 am

akinabalu wrote:
Ya bah shalon. Senang orang nampak kalau ada ahli yg sedang chatting.
aki, mana di ambil tu gambar gunung kinabalu tu, di ranau ka? mcm sia pernah ternampak tu bunga2 tu bila sia tingu tu gunung kinbalu. Very Happy
Back to top Go down
korrud
Senior SBF
Senior SBF


Number of posts : 484
Points : 3
Registration date : 2008-04-15

PostSubject: Re: shalon6095 di sini!!!   Sun Jun 08, 2008 1:19 pm

shalon6095 wrote:
akinabalu wrote:
Ya bah shalon. Senang orang nampak kalau ada ahli yg sedang chatting.
aki, mana di ambil tu gambar gunung kinabalu tu, di ranau ka? mcm sia pernah ternampak tu bunga2 tu bila sia tingu tu gunung kinbalu. Very Happy

Itu lugu masam basar sikit bah.
Back to top Go down
Borneo
VIP Moderator
VIP Moderator


Number of posts : 950
Location : North Borneo
Points : 266
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: shalon6095 di sini!!!   Sun Jun 08, 2008 8:03 pm

korrud wrote:
shalon6095 wrote:
akinabalu wrote:
Ya bah shalon. Senang orang nampak kalau ada ahli yg sedang chatting.
aki, mana di ambil tu gambar gunung kinabalu tu, di ranau ka? mcm sia pernah ternampak tu bunga2 tu bila sia tingu tu gunung kinbalu. Very Happy

Itu lugu masam basar sikit bah.



Mangkali semantara saja bah tu kan. Mungkin sedang dibikinbah kan. Very Happy

_________________
Read this before successfully posting:
http://sabah.forumotion.com/faq.htm
Back to top Go down
hot_mama
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Female
Number of posts : 603
Location : Kota Kinabalu
Job/hobbies : Kuli .... / Gossip ....
Points : 0
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: shalon6095 di sini!!!   Mon Jun 09, 2008 3:32 am

Morning Lon ... apa macam ko punya weekend? siok ka? Very Happy :pig:
Back to top Go down
shalon6095
SBF Supersenior
SBF Supersenior


Number of posts : 554
Points : -90
Registration date : 2008-04-22

PostSubject: Re: shalon6095 di sini!!!   Mon Jun 09, 2008 9:09 pm

hai hotmama, siok ba cuma sia sibuk ja ni sampai abis ni tahun Very Happy
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: shalon6095 di sini!!!   Today at 1:30 pm

Back to top Go down
 
shalon6095 di sini!!!
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 7Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
SABAH :: SBF Front Desk :: Berkenalan Ahli Baru-
Jump to: