SABAH


 
HomeHome  Portal*Portal*  FAQFAQ  RegisterRegister  Log inLog in  
Selamat datang ke SBF, laman web berinfo dan membina minda rakyat Sabah ke arah perkongsian idea serta penggalakan pembangunan minda individu secara positif. Terdapat topik popular dalam forum ini yang hanya boleh diakses oleh ahli berdaftar sahaja. Semua lagu yang terdapat dalam laman web ini merupakan promosi sahaja. Sila ke kedai yang berhampiran untuk mendapatkan lagu tersebut. Semua post yang tidak sesuai atau melanggar peraturan berforum juga akan dipadam serta-merta demi menjaga nama baik SBF. Selamat berforum. Terima kasih. Admin SBF

Share
 

 Ukuran Pixel?

Go down 
AuthorMessage
alphawaves
SBF Mentor
SBF Mentor


Male
Number of posts : 938
Age : 59
Location : sanaa bah..
Job/hobbies : joomla! addict..
Points : 5
Registration date : 2008-02-25

Ukuran Pixel? Empty
PostSubject: Ukuran Pixel?   Ukuran Pixel? Icon_minitimeThu Apr 17, 2008 9:04 am

Saya tertanya2.. adakah pixel dalam handphone (contoh nokia n95) adalah sama 'rate'nya dgn pixel yg terdapat dalam dedicated punya camera? maksud saya adakah kejelasannya sama?
Back to top Go down
http://asiamistik.forumotion.com
akinabalu
SBF Moderator
SBF Moderator
akinabalu

Male
Number of posts : 581
Points : 49
Registration date : 2008-02-22

Ukuran Pixel? Empty
PostSubject: Re: Ukuran Pixel?   Ukuran Pixel? Icon_minitimeFri Apr 18, 2008 5:08 pm

Saya pun kurang mahir tentang hal ini alpha. Cuba kau tanya si bourbonix dalam BI, mungkin dia respond tu. Kalau dia tidak respond, sahlah dia tu spammers.
Back to top Go down
Monkey
SBF Advisor
SBF Advisor
Monkey

Male
Number of posts : 1370
Age : 106
Location : ..
Job/hobbies : ..
Points : -47
Registration date : 2008-06-03

Ukuran Pixel? Empty
PostSubject: Re: Ukuran Pixel?   Ukuran Pixel? Icon_minitimeSat Jul 12, 2008 7:27 am

alphawaves wrote:
Saya tertanya2.. adakah pixel dalam handphone (contoh nokia n95) adalah sama 'rate'nya dgn pixel yg terdapat dalam dedicated punya camera? maksud saya adakah kejelasannya sama?

kalau setakat 5mp, memang lah tidak buleh lawan sama digicam yg 7mp atau 8mp..
macam juga 100kg kapas dengan 100kg besi, mana yg berat?..kalau dua2 sma pixel, sama ja hasil gmbar dia...buleh nampak bah tu..cuba tuan alpa buat satu movie pendeklah, guna dua2, digital cam dengan hp yg mpunyai sama pixel..lepas tu buat bandingan. Cool
Back to top Go down
http://jiwang.la/ratu17
korrud
Senior SBF
Senior SBF


Number of posts : 484
Points : 3
Registration date : 2008-04-15

Ukuran Pixel? Empty
PostSubject: Re: Ukuran Pixel?   Ukuran Pixel? Icon_minitimeSat Jul 12, 2008 1:52 pm

BBmonkey wrote:
alphawaves wrote:
Saya tertanya2.. adakah pixel dalam handphone (contoh nokia n95) adalah sama 'rate'nya dgn pixel yg terdapat dalam dedicated punya camera? maksud saya adakah kejelasannya sama?

kalau setakat 5mp, memang lah tidak buleh lawan sama digicam yg 7mp atau 8mp..
macam juga 100kg kapas dengan 100kg besi, mana yg berat?..kalau dua2 sma pixel, sama ja hasil gmbar dia...buleh nampak bah tu..cuba tuan alpa buat satu movie pendeklah, guna dua2, digital cam dengan hp yg mpunyai sama pixel..lepas tu buat bandingan. Cool

Setakat ini saya rasa masih tiada hp (video recorder)yg Pixelnya melebihi 0.3mp, mungkin sudah ada hp yg cameranya sampai 8mp. tapi dari segi movienya..setakat ini memang belum ada yg melebihi 0.3mp.
Back to top Go down
Monkey
SBF Advisor
SBF Advisor
Monkey

Male
Number of posts : 1370
Age : 106
Location : ..
Job/hobbies : ..
Points : -47
Registration date : 2008-06-03

Ukuran Pixel? Empty
PostSubject: Re: Ukuran Pixel?   Ukuran Pixel? Icon_minitimeSat Jul 12, 2008 3:33 pm

cuba p survey d kedai hp..sampai sudahka tu henpon samsung SGH-U900 Soul...kalau tidak silap CMOS 5mp tu ( CMOS ni jenis kamera), pixel gmbar 2592x1944 , 4x zoom.cuma kemampuan browser dia agak terhad sama rakaman dia hanya QVGA.sia lupa sudah nama panjang tu QVGA..itu yg terhot la di pasaran sekarang..mo beli tapi harga RM1899..tu di semanjung..tidak tau la kalau suda smpai sabah. selain dari ni samsung, sony ericson k850i pun 5mp juga, cuma kamera dia jenis cybershoot..bukan cmos.kalau mo buat video yg jelas memang digicam la bah yg bagus..itupun kena tengok apa brand digicam juga. kalau mo yg bagus, pilih yg well known punya brand.Cool
Back to top Go down
http://jiwang.la/ratu17
karasumbang
Regular Member
Regular Member
karasumbang

Male
Number of posts : 243
Age : 31
Location : kiki
Job/hobbies : tiakaraja
Points : 40
Registration date : 2008-07-07

Ukuran Pixel? Empty
PostSubject: Re: Ukuran Pixel?   Ukuran Pixel? Icon_minitimeSun Jul 13, 2008 2:05 am

alphawaves wrote:
Saya tertanya2.. adakah pixel dalam handphone (contoh nokia n95) adalah sama 'rate'nya dgn pixel yg terdapat dalam dedicated punya camera? maksud saya adakah kejelasannya sama?

Saya pun tidak mahir tentang hp ni. Walaubagaimanapun, saya yakin dan percaya, jika hp yg mahal, lets say harga rm1500 ke atas, sudah tentu pixelnya lebih baik berbanding dengan hp yang biasa kerana ia mempunyai ciri-ciri yang lebih daripada hp biasa.

Terdapat hp yang memang hebat dan multi function dan salah satu daripadanya mungkin yang seperti BB sebutkan tu.

( Saya setuju sangat kalau ruang khas hp dibuka ).
Back to top Go down
tahan.tukul
SBF Moderator
SBF Moderator
tahan.tukul

Number of posts : 264
Points : 34
Registration date : 2008-03-01

Ukuran Pixel? Empty
PostSubject: Re: Ukuran Pixel?   Ukuran Pixel? Icon_minitimeMon Jul 14, 2008 5:19 pm

Wah, bagus info dalam thread ni.
Back to top Go down
Monkey
SBF Advisor
SBF Advisor
Monkey

Male
Number of posts : 1370
Age : 106
Location : ..
Job/hobbies : ..
Points : -47
Registration date : 2008-06-03

Ukuran Pixel? Empty
PostSubject: Re: Ukuran Pixel?   Ukuran Pixel? Icon_minitimeFri Jul 18, 2008 4:21 pm

alphawaves wrote:
Saya tertanya2.. adakah pixel dalam handphone (contoh nokia n95) adalah sama 'rate'nya dgn pixel yg terdapat dalam dedicated punya camera? maksud saya adakah kejelasannya sama?

tuan alpha , sebenarnya sia baru beli n95..memang jelas gambar dia..sia kasi banding sama digicam yg 7mp...memang hampir sama jelas..sia gmbar muka anak buah, buleh nampak tu parut jerawat ...
Back to top Go down
http://jiwang.la/ratu17
Sponsored content




Ukuran Pixel? Empty
PostSubject: Re: Ukuran Pixel?   Ukuran Pixel? Icon_minitime

Back to top Go down
 
Ukuran Pixel?
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Header Pixel Size

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
SABAH :: Umum :: Photography & Videography-
Jump to: